"Je moet naamsbekendheid hebben om optredens te krijgen en je hebt optredens nodig om naamsbekendheid te krijgen." Zo omschrijft Hendrik-Jan de Wolff het probleem van Nederlandse popbandjes in een notendop. De Wolff is zanger van Silence is Sexy en trad vandaag tweemaal op: vanmorgen met een akoestische set in het Nijmeegse gemeentehuis en vanmiddag op het Plein in Den Haag. Het is voor popmuzikanten niet altijd makkelijk: optredens liggen niet voor het oprapen, je wordt nauwelijks gedraaid op de radio, een cd opnemen is duur en een buitenlandse tour is moeilijk te regelen.
Tweede-Kamerlid Arda Gerkens van de SP heeft een initiatiefnota ingediend om de kwaliteit en de diversiteit in de Nederlandse popmuziek te verbeteren: 'Oorstrelend en hartveroverend'. Zij doet elf aanbevelingen om Nederlandse artiesten betere kansen te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een fonds om subsidies te kunnen verlenen voor opnames van cd's, promotie en marketing en het maken van videoclips. Ook wil Gerkens dat er meer Nederlands product op de radio en tv wordt gedraaid en dat er een toursupportregeling komt. Deze nota werd vandaag in Den Haag besproken met staatssecretaris Medy van der Laan.
Om aan te geven dat de popsector achter het voorstel staat, is er een petitie opgesteld die on line getekend kon worden. 14.500 popliefhebbers hebben dat gedaan en deze handtekeningen werden vandaag aangeboden aan de kamercommissie waar de nota behandeld werd. Vanuit acht provincies kwamen bandjes naar Den Haag om hun steun muzikale kracht bij te zetten. In Gelderland werd de actie gecoördineerd door de Stichting Kunst en Cultuur Gelderland. Maike Fleuren van SKCG: "We ondersteunen dit initiatiefvoorstel, want het geeft bands meer kansen. Door dit voorstel komt de popmuziek op de politieke agenda en krijgt het de aandacht die het verdient. Dat is misschien nog wel belangrijker dan het extra geld, hoewel meer geld natuurlijk wel deuren opent die anders gesloten zouden blijven."
Om aandacht te vragen voor de nota en de petitie, gaf Silence is Sexy vanmorgen een kort akoestisch optreden in het gemeentehuis van Nijmegen, wat veel verbaasde blikken opleverde. Daarna tekenden gemeenteraadsleden van de drie grootste partijen onder het toeziend oog van veel pers de petitie. Hans van Hooft jr (Nijmeegse SP) legt uit waarom: "Het lukt een klein aantal bands om echt door te breken en succes te hebben. Voor hen is het extra geld niet nodig. Maar je moet een goede basis hebben waarvanuit de toppers kunnen ontstaan. Hun moet je de mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen." Na hun optreden toog Silence is Sexy samen met Maike Fleuren en Toine Tax (directeur van Doornroosje) naar Den Haag. In de trein vertellen Hendrik-Jan en Barry Spooren waarom Silence is Sexy meedoet aan deze actie: "We willen als muzikanten laten zien dat we deze actie belangrijk vinden. In het begin krijg je op eigen kracht weinig publiek en dan ben je vaak niet interessant voor zalen. Na het winnen van de Grote Prijs van Nederland gaat het gelukkig een stuk beter. Bandjeswedstrijden zijn vaak de enige manier om aan optredens te komen."
Hendrik-Jan is erg blij met LiveXS, die samen met Dommelsch tours regelt met aanstormende bands: "LiveXS biedt Nederlandse bands een mooie kans: je speelt in leuke zalen voor een leuk publiek. Je doet ervaring op en kunt een naam opbouwen. Ook schrijven ze veel over veelbelovende bands." In Den Haag biedt het Plein een beetje een trieste aanblik. Op het podium speelt op dat moment Millstone uit Breda voor een handjevol toeschouwers, vooral mensen uit de culturele wereld. Het podium staat dicht bij het Binnenhof, en als Silence is Sexy speelt, pakt gitarist Pim van de Werken zijn kans om steek onder water te geven: "We willen onze verontschuldigingen aanbieden aan Rita Verdonk. We hebben geen tijd gehad om onze liedjes in het Nederlands te vertalen. Dus helaas voor Rita zingen we vandaag in het Engels op straat."
Om kwart over drie overhandigt Jan Douwe Kroeske de handtekeningen aan voorzitter Aptroot van de kamercommissie, die zijn commissieleden heeft meegebracht. Na wat sociaal gewenste opmerkingen door de politici, uiteraard zonder echte duidelijkheid, vertrok de groep om te gaan vergaderen. En hoewel de meeste fracties uit de Tweede Kamer waardering hadden voor het initiatief, was vrijwel niemand bereid om extra geld vrij te maken voor de uitvoering van het plan. Alleen GroenLinks gaf aan dat er minder gepraat moet worden en de maatregelen gewoon uitgevoerd moeten worden.
Staatssecretaris Van der Laan gaf aan bijna geen geld te hebben om de aanbevelingen over te nemen. De enige extra bijdrage die ze wil leveren aan de popmuziek, is een bedrag van 600.000 euro voor een periode van drie jaar als bijdrage in de productie van videoclips. Ondanks de magere opbrengst ziet Toine Tax toch een lichtpuntje: "Ik was al heel sceptisch over het extra geld. Toch stond de popmuziek voor het eerst als serieus onderwerp op de Haagse agenda. En daardoor is het vandaag toch een beetje een historische dag." Foto's: Grietje Stam en Klaas-Jan Gräfe