Op 7 maart kiezen we de nieuwe gemeenteraad. Dit biedt kansen of juist bedreigingen voor de popmuziek in Nijmegen. In drie artikelen besteden we hier aandacht aan. We beginnen met een overzicht van de belangrijkste problemen. In de twee weken hierna lees je wat de politiek de afgelopen vier jaar heeft gedaan voor de popmuziek in Nijmegen en wat de beloftes zijn voor de komende periode. Een belangrijk cultureel thema is de nieuwbouw van Doornroosje.
Vorige maand werd bekend dat Doornroosje in 2005 weer een forse groei van het aantal bezoekers liet zien. Maar hoe lang is dat nog vol te houden? Doornroosje ligt aan de Groenewoudseweg, midden in een woonwijk. Omwonenden hebben regelmatig last van een bulk auto's die in de wijk staan en soms van het lawaai van uitgelaten concertgangers. Het gebouw is oud en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd, zowel voor zijn bezoekers als voor de logistieke stromen. Door de leeftijd van het gebouw zijn de onderhoudskosten hoog. Daarnaast ligt Doornroosje ongunstig, namelijk een stuk buiten het centrum. Dj's en bands komen graag naar Doornroosje en de programmering wordt vaak vooruitstrevend genoemd.
Maar er is behoefte aan een grotere capaciteit, zodat ook grotere bands geboekt kunnen worden. De nieuwbouw is al lange tijd onderwerp van discussie. Intussen is besloten dat Doornroosje een nieuw pand krijgt naast het station, op de locatie van het oude PTT-gebouw. Maar de kogel is nog niet definitief door de kerk. Een ander belangrijk thema is De Affaire. Dit meerdaagse festival vindt jaarlijks plaats tijdens de Vierdaagsefeesten. Het is uitgeroepen tot Beste Muziekfestival van Nederland 2004/2005 door de VNPF. Toch beleeft het moeilijke tijden. De Affaire dekt de kosten van het festival zelf uit de drankopbrengst, maar moet de overhead uitvoeren met vrijwilligers. Om dat deel te professionaliseren is subsidie nodig. De gemeente ziet het festival echter als 'commercieel vermaakcentrum' en kent geen geld toe, waardoor ook andere subsidieverstrekkers - die vaak gemeentelijke meesubsidiëring eisen - geen geld beschikbaar stellen.
Een minstens even groot probleem voor De Affaire is de Donjon, de steigerconstructie die midden op het terrein middeleeuwse tijden moet doen herleven. Dit verlies van ruimte kostte het festival afgelopen jaar ruim een kwart van de opbrengst, waardoor het nu flink in de rode cijfers staat. De Donjon blijft ook dit jaar staan en er zijn plannen voor definitieve herbouw. Dat laatste brengt nog een ander probleem met zich mee, want als er horeca wordt gevestigd, zal de pachter ook terrasrechten op het festivalterrein krijgen. Even was er sprake van dat het Valkhofpark überhaupt niet meer gebruikt mocht worden als evenemententerrein omdat het park er te veel schade door zou oplopen, maar die dreiging lijkt door ingrijpen van een aantal politieke partijen voorbij te zijn.
De popcultuur leeft in Nijmegen. Dat blijkt wel uit de vele podia, festivals en bandwedstrijden die er zijn. Maar veel daarvan verkeren in zwaar weer. Denk aan Cultuur op de Campus, Merleyn, de Popronde, Oranjepop. Diogenes en O42 zijn zelfs al verdwenen als podia. Voor een deel zijn de problemen van financiële aard, maar ook de moeizaam te verkrijgen vergunningen of het steeds meer verdwijnen van evenemententerreinen in de stad dragen bij aan de problemen. Welke rol speelt de politiek hierin en kan die hierin spelen? Meer daarover in het artikel van volgende week.