De Nijmeegse PvdA, SP en GroenLinks hebben overeenstemming bereikt om ook de komende vier jaar Nijmegen te besturen. Vanochtend presenteerden zij hun Raadsinitiatiefvoorstel Coalitieakkoord 2006-2010. In dat akkoord schiet het tweede linkse college Doornroosje te hulp. Niet met linke constructies met private partijen zoals eerder de bedoeling was, maar met geld voor nieuwbouw én met exploitatiesubsidie. Naast de 3,5 miljoen euro die al was gereserveerd zet het college 6 miljoen euro extra in. Met die 9,5 miljoen euro moet de nieuwbouw voor Doornroosje betaald worden. Daarnaast komt er vanaf 2009 extra financiële ruimte voor de exploitatie.
Doornroosje-directeur Toine Tax is blij. "Dit is gewoon fantastisch. Volgens mij is het voor het eerst in Nederland dat een college niet alleen geld over heeft voor de stenen van het nieuwe gebouw, maar ook nog eens zorgt voor exploitatiesubsidie. Dat is een goede zaak. Ik heb altijd gezegd: wat heb je aan nieuwbouw als je het vervolgens niet kunt exploiteren?" Het college neemt met dit besluit wel een risico. Het poppodium zit namelijk nu al in de financiële problemen. Het is de vraag of ze het de komende drie jaar uitzingen.
Tax: "Maar daar wil ik niet over zeuren. Het college geeft hiermee een enorm signaal van vertrouwen. We hebben de afgelopen jaren dan ook echt wat bewezen, vind ik. Met dit vertrouwen van het college wil ik ook tot het uiterste gaan om die drie jaar te overbruggen. Daar zie ik ook wel mogelijkheden voor. Desnoods sluit ik een lening af." Met dit akkoord is het hele verhaal rondom financiering door private partijen afgelopen. Tax is opgelucht. "Hoewel ik dat idee ooit zelf heb aangezwengeld vind ik het beter dat het niet gebeurt. Als een gemeente écht iets wil op cultureel gebied, moet ze dit soort dingen in eigen hand houden. Dat heeft als consequentie dat ze ons ook keihard op resultaat mogen afrekenen. Dat schept verplichtingen, maar met deze beloftes van gemeente-zijde kan ik daar zeker aan voldoen."
De Nijmeegse gemeenteraad moet zich nog buigen over dit akkoord. In theorie kan het dus nog afgekeurd worden. Maar Tax is optimistisch. "Ik ga mee met het positivisme van de coalitie. De PvdA deed de afgelopen jaren het moeilijkst over nieuwbouw, maar als ze dit willen tegenhouden moeten vijf van hun raadsleden tegen het akkoord stemmen. Dat kan ik me bijna niet voorstellen." De gemeenteraad neemt 26 april een besluit over het coalitieakkoord.