In From Nijmegen with noise inventariseren we de belangrijkste elektronicalabels van Nijmegen. Aan de hand van een lijstje essentiële vragen schetsen de labels een beeld van zichzelf. Voor deel 5 ondervroegen we Lomechanik. Wat voor soort label is Lomechanik en welke markt wordt er bediend? Lomechanik is een elektronicalabel in de breedste zin van het woord. Dat wil zeggen dat we eigenlijk niet genregebonden zijn. De muziek van Lomechanik-artiesten varieert van soundscape/ambient tot absolute noise en breakcore. En alles wat daar tussen zit.
De meeste muziek wordt weliswaar met computers gemaakt, maar heeft ook een sterk live element. Van zang tot live instrumenten of zelfgebouwde klankapparaten. Onze markt gaat van galerie tot kraakfeest, maar ook de clubpodia en festivals in (tot nog toe) Nederland en België. Waarom, hoe, wanneer en door wie is Lomechanik opgericht? En vanwaar die naam? Lomechanik werd opgericht door TheSmokeCella (Dave Astles) en Mathijs de Jonge, omdat een dergelijk elektronica-initiatief in Nederland op dat moment nog niet bestond. Ze kwamen samen op Lo/Mechanik. De ene vooral Lo en de andere meer Mechanik. Uiteindelijk werd dat Lomechanik.
De naam dekte de lading vooral in de beginperiode. Met minimale middelen tot het maximale komen, zeg maar. Tegenwoordig is het gevarieerder. Nu staat de naam vooral voor de tegenstellingen waar we als label voor gaan. Lomechanik geeft ons gevoel weer. Maar dat klinkt zo ruk. Wie zijn de verbonden dj's, producers, vj's en/of andere creatievelingen? Lomechanik-artiesten zijn: Tubish, Maersk, Modules, TheSmokeCella, VD inc, DJ Jorg, TokTek/Tom Verbruggen, Dengzero, DJ Tunan, Apzolut, Seegee. Tussen deze artiesten bestaan dan ook weer de nodige samenwerkingsverbanden. Zij zijn allen op de eerste verzamelaar en/of op de LOMEK-serie verschenen. Bij de aankomende releases komen er ook nieuwe artiesten bij. Lomechanik werkt nauw samen met een aantal vj's: The Stanzacrew, Legshagger en MNK. Bovendien is niet zo lang geleden de dvd verschenen die we in samenwerking met Rawpikzl hebben gemaakt.
En het zakelijke plaatje? Geldzaken, scouting, dat soort dingen...? Het geld komt in eerste instantie binnen door optredens en in tweede instantie door plaatverkoop. We proberen de inkomsten via de plaatverkoop ook omhoog te schroeven, maar wat dat betreft leven we in moeilijke tijden. De inkomsten werden in eerste instantie meteen geïnvesteerd in nieuwe releases. Tegenwoordig betalen we artiesten uit en werken we met procenten... Wat voor de boeker, wat voor de artiest en wat voor Lomechanik. Om weer nieuwe plaatjes te kunnen persen die weer voor nieuwe optredens zorgen, enzovoort.
Nieuwe talenten? Je zou kunnen stellen dat er te veel talent is! Al beweren de 'meanstream' platenboeven anders. De vraag is alleen hoeveel geld er is er om het aan de man te brengen. Als we toch eens echt poen zouden hebben... Welke toekomstvisie heeft Lomechanik? Gewoon doorgaan, niet meer en niet minder. Voortbouwen op wat we nu hebben gedaan en dan meer en (nog) beter. Meer releases, meer optreden, enzovoort. Stel dat niemand meer onze platen wil kopen, dan investeren we in een site waar we alle muziek gratis aanbieden. Downloaden die handel! Moeten we eigelijk nu al doen, maar je kunt niet alles te gelijk.
Tot slot: noem eens wat relevante wapenfeiten. LOMEK 001 tot en met LOMEK 004 zijn op vinyl uitgebracht. In de toekomst brengen we zowel cd's als vinyl uit. Bij iedere release was er een releaseparty en daar zijn de nodige optredens in Nederland en België uit voortgekomen. Live heeft Lomechanik inmiddels het podium mogen delen met verschillende grootheden binnen de elektronica. Onder anderen Venetian Snares, Fennesz, Tipper, Luke Vibert, Four tet, Jamie Lidell, Dj Rupture, Milanese, Sickboy, Bong-ra en Donna Summer.