Zeven vragen aan... Sjef Poels en Daan van Bergen

"Doornroosje stelt wat bandboekingen betreft eigenlijk niks meer voor"

Björn S. ,

Met regelmaat schuift 3voor12 Gelderland zeven vragen onder de snoet van een interessant persoon uit de Arnhems-Nijmeegse muziekscene. Een producer, een muzikant, misschien een dj of een programmeur. Deze keer: Sjef Poels en Daan van Bergen.

"Doornroosje stelt wat bandboekingen betreft eigenlijk niks meer voor"

In een ver verleden (1998 alweer) besloten vier jongens van een jaar of vijftien een punkrockband op te richten: Last to go. Volgens drummer Daan staat de band niet ergens voor: "Het gaat eigenlijk vooral om koffie leuten in de oefenruimte en roddelen als een stel wijven."

Last to go is een band die draait om het plezier en de vriendschap tussen de bandleden. Met deze 'down to earth' instelling hebben ze het in de afgelopen zeven jaar vrij ver geschopt. Hun eerste cd brachten zij in 2001 uit. In 2004 volgde een split-cd met de Shaggable Sluts en dit jaar kwam dan ook eindelijk hun tweede album uit: 'The more you search, the less you'll find'.

Maar de heren doen het niet alleen goed wat releases betreft, ze komen ook ergens. In 2005 waren ze onder meer in Parijs, Dresden, Berlijn, Rotterdam, Den Haag en Lille en stonden ze op het vijfde Festival Antiraciste in Genève. De band mag dan nergens voor staan, maar uitgesproken standpunten hebben ze wel. Reden genoeg om gitarist Sjef Poels en bassist Daan van Bergen met onze zeven vragen lastig te vallen.

1. Wat is je grootste blunder in je 'muzikale leven'?
Daan: Dat we Sjef zijn Park-versterker nog niet kapot hebben geslagen. Sjef: Ik ben heel blij met mijn 'muzikale leven', zelfs met mijn Park-versterker.

2. Welk nummer heb je vanochtend als laatste gedraaid?
Daan: Pully - 'Nothing to lose'. Sjef: Thrice - 'All That's Left'.

3. Wat kan er volgens jou verbeterd worden aan de muziekscene in Arnhem-Nijmegen?
Daan: Arnhem heeft een paar zalen waar regelmatig iets interessants geboekt wordt, zoals: de Goudvishal, café de Stortebeker en Willemeen. Ik zou wel een zaal als de Goudvishal in Nijmegen willen hebben die de wat 'grotere' punk- en H.C.-bands boekt. In Nijmegen hebben we dan wel De Onderbroek, voornamelijk veel underground, en café De Bijstand, waar steeds vaker bandjes spelen. Doornroosje stelt wat bandboekingen betreft eigenlijk niks meer voor. Nou ja, Arnhem is ook naast de deur wat dat betreft.

4. Wat is de beste manier om dood te gaan?
Sjef: Hè bah, wat een nare vraag.

5. Underground waardering of megasucces?
Daan: Waardering is wat dat betreft meer waard dan succes. Uitgroeien tot een succes is verder niks mis mee. Sjef: Dan maar megasucces, hoewel we muziek maken voor ons eigen plezier. De Underground doet me al snel denken aan een depot voor mislukte bands die zitten te mokken dat ze niet aan 'de top' zijn gekomen. En wat is er mis met mainstream? (On)oprechtheid is niet gebonden aan succes.

6. Wat is de beste band/muzikant in de regio Arnhem-Nijmegen?
Daan: Antillectual. Sjef: Helemaal mee eens. VLA en Beans staan op de tweede plaats.

7. En? Hoe is het verder?
Sjef: Prima! Foto: Mike Nicolaassen