Kaf en Koren is van toegevoegde waarde voor regionale popmuziek Kaf en Koren is van toegevoegde waarde voor regionale popmuziek

Marten de Paepe: "We hebben heel veel studenten op de been gekregen"

, Freddy Radstaak,

Kaf en Koren is van toegevoegde waarde voor regionale popmuziek

Marten de Paepe: "We hebben heel veel studenten op de been gekregen"

Freddy Radstaak, ,

Op 15 juni kwam de jongste regionale bandwedstrijd Kaf en Koren tot een ontknoping. neWax sleepte de winst binnen. En het publiek leerde weer veel leuke bands kennen. Nu de rust wat is weergekeerd is het tijd om de organisatie te vragen hoe zij terugkijken op deze eerste editie van Kaf en Koren. "We hebben nu de andere kant van het muziekwereldje gezien."

Marten de Paepe: "We hebben heel veel studenten op de been gekregen"

Marten de Paepe en Wouter Smit vormen samen het "muziekprogrammerende duo van Cultuur op de Campus". In die hoedanigheid waren zij afgelopen jaar verantwoordelijk voor een nieuwe bandjeswedstrijd in de regio: Kaf en Koren. Ze zorgden voor een aantal voorrondes, twee halve finales en een stevige finale in Doornroosje. Dat is nogal wat voor een wedstrijd die aan het begin van het collegejaar nog niet eens bestond. Marten: "In oktober werd het eerste idee geboren. We kregen veel demo's van studentenbands die bij Cultuur op de Campus wilden optreden. Door de grotere acts is het niet altijd mogelijk om hen te laten spelen. Toen ontstond het idee voor Kaf en Koren. Daarmee creëerden we die mogelijkheid." Ze zochten contact in de Nijmeegse muziekscene, maar merkten dat niet iedereen op deze wedstrijd zat te wachten. Toch wisten ze mensen enthousiast te krijgen. Wouter: "We hebben ons idee voorgelegd aan Robert Meijerink van Doornroosje. Die was al snel enthousiast. Met zijn toezegging konden we door." Het besluit om Kaf en Koren vanaf de halve finales van het CultuurCafé naar de stad te verplaatsen was erg belangrijk. Marten: "Dat deden we enerzijds om bands de gelegenheid te geven om op een podium in de stad te spelen, wat toch iets heel anders is dan op het podium van het CultuurCafé. Anderzijds wilden we een samenwerking creëren waar iedereen van profiteert: de bands, de podia en ook Cultuur op de Campus." Zowel Marten als Wouter had nog geen concrete ervaring met de organisatie van een bandjeswedstrijd. Wouter: "We spelen allebei in bands, maar dit is het eerste grote muziekevenement dat we organiseren. Dat is exact de andere kant van het muziekwereldje." Opvallend was het verschil bij sommige bands tussen de demo en het live optreden. "Dan vond je de demo van een band echt goed, maar als ze dan live speelden was het opeens heel slecht. Andersom trouwens ook. We hadden een band met een krakerig demootje dat een fantastisch optreden neerzette." Volgens de heren zit Kaf en Koren niet in het vaarwater van de Roos van Nijmegen. Wouter: "We richten ons slechts deels op dezelfde bands. Om de finales van zowel Kaf en Koren als de Roos en ErnemZweet niet zo dicht op elkaar te laten zitten, zouden we inderdaad kunnen overwegen om alles wat meer naar het najaar te verplaatsen. Maar eigenlijk heeft deze eerste editie bewezen dat het elkaar helemaal niet bijt. Het was overal druk dit jaar." Kaf en Koren heeft bewezen van toegevoegde waarde te zijn voor de popmuziek in de regio. Marten: "We hebben heel veel studenten op de been gekregen. Ook mensen die anders misschien niet zo snel naar een bandje zouden gaan kijken. Door de band tussen Kaf en Koren en Cultuur op de Campus zijn ze toch sneller geneigd om op een bandjesavond af te komen." Volgend jaar weer dus. Bands kunnen zich inschrijven vanaf het begin van het nieuwe collegejaar.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland