"Wordt Nijmegen het schandaal van de popmuziek?", kopt De Gelderlander boven een ingezonden brief van Doornroosje-directeur Toine Tax. Hoe meer geld er naar LUX gaat, hoe minder er overblijft voor de andere podia in de stad, zegt hij. Met dat in het vooruitzicht en de wetenschap dat de gemeente nog verder moet beknibbelen op de eigen begroting, vreest Tax met grote vrezen.
De geruchten dat Doornroosje binnenkort de deuren zal sluiten verwijst Tax tegen 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen naar het rijk der fabelen. "Het is wel zo dat het College 1 februari vergadert en de raad op 2 februari. Wat ze daar besluiten is mij onbekend maar het kan verstrekkende consequenties voor ons hebben." Doornroosje heeft inmiddels binnen de eigen organisatie alle seinen op groen om te verhuizen naar nieuwbouw. Programma, bedrijfsvoering en interne organisatie zijn geprofessionaliseerd en klaar voor de sprong naar een nieuwe accommodatie, aldus Tax. Hij kreeg vanuit de gemeente veel complimenten voor deze werkwijze. De bestuurders kwamen echter niet met meer over de brug.
"De gemeente loopt gewoon te klooien", zegt Tax tegen 3VOOR12 landelijk. De brief in De Gelderlander lijkt een oproep aan de gemeenteraad om een tweede keer na te denken voor zij extra geld steekt in LUX. "Realiseert de politiek in Nijmegen zich wel hoe beperkt de implicatie voor hun publieksbereik is als de gemeente besluit géén extra geld in LUX te stoppen? LUX zou in dat geval teruggaan van 240.000 naar 220.000 bezoekers per jaar."
Met andere woorden, extra geld voor LUX levert weinig op, terwijl het grote gevolgen kan hebben voor de rest van de culturele sector. Vandaag wijst De Gelderlander in een commentaar erop dat geen geld voor LUX kan betekenen dat bestuur en directeur opstappen. Het dagblad concludeert, met de resultaten van het onderzoek naar de interne bedrijfsvoering in de hand, dat die wisseling van de wacht misschien niet eens zo slecht kan uitwerken.
Voor directeur Tax heeft het gemeentelijke uitstel nu lang genoeg geduurd. "Ik ben in 2001 begonnen om Doornroosje voor te bereiden op nieuwbouw. Toen leek de nieuwbouw slechts een kwestie van tijd. Wethouder Depla trok er flink aan. De situatie is nu flink verslechterd, de nieuwbouw verdwijnt uit het zicht. Ik ben nog iemand van de oude stempel: hoe je het ook wendt of keert, ik ben verantwoordelijk. Ik zal dus niet aan de conclusie ontkomen dat ik gefaald heb en daar zal ik ook de consequenties uit moeten trekken. Maar zo ver is het nu nog niet."