Met een druk op de muisknop schiet Adriaan de Regt, hoofd Cultuur Arnhem en voorstander van poptempel Luxor, de site Luxor-Arnhem in de lucht. "We hebben een van de mooiste poptempels in Nederland", zegt De Regt. Iemand in het publiek is het hier niet mee eens. "Nee, we hebben de mooiste."

"Er bloeit weer iets moois in Arnhem en het is nog niet eens lente." Met deze woorden opent Goudvishal-voorzitter Erik Derksen de lancering van www.luxor-arnhem.nl in de Goudvishal. Luxor-Arnhem is een initiatief van de Jacobiberg, Goudvishal en Cultuurkapel. De ontwikkelingen rondom Luxor in Arnhem zijn allemaal zo onzichtbaar. Ligt Arnhem niet te slapen? Gebeurt er nog wat?

Daarom is er nu deze website, zodat iedereen een beter beeld krijgt wat de vorderingen zijn. Naast nieuwe ontwikkelingen kan de bezoeker op de site publicaties uit de pers, voorlopige ontwerptekeningen en onderzoeksrapporten van bureau Signo verwachten. "Zodra we de toestemming hebben om te publiceren, doen we dat ook meteen", zegt Cas Rasing van Cultuurkapel. "Het moet een database worden om de mensen op de hoogte te houden en betrokken te houden." Johan Slaghuis van de Jacobiberg grapt over het eerste concert in Luxor:

"Het is misschien wel leuk om nu alvast kaarten te verkopen voor het eerste concert. Ik denk dat het vrij snel uitverkocht is." De gemeente Arnhem koopt Luxor in 2002 met het idee om er een 'nieuwe Luxor' van te maken. Poppodium Luxor wel te verstaan. Dit is een wens waar Cultuurkapel, Goudvishal en Jacobiberg al jaren samen sterk voor staan.

Adriaan de Regt, hoofd Cultuur Arnhem: "Er was al heel lang behoefte aan een groter poppodium. Op dit moment is het aanbod erg versnipperd, al gebeuren er op zich veel goede dingen. Die podia kunnen steeds niet die stap maken om het inhoudelijk te verdiepen en om een interessant podium te worden, ook op nationaal gebied." Luxor als poppodium moet een veel betere kans maken om een goede stap en aansluiting te vinden bij het popcircuit. Luxor heeft afgezien van zijn capaciteit en ligging in het verleden bewezen dat het geschikt is voor popmuziek.

De grote plus van het gebouw is de sfeer. "Iedereen zal zich thuisvoelen in Luxor", zegt Goudvishal-directeur Harold Oddens. "Wat veel mensen tegen hebben op popzalen zijn die grote donkere zwarte holen. Dit heeft Luxor niet. Luxor heeft een capaciteit van 900, maar al sta je er met 300-400 man, dan nog is de sfeer perfect. Bands zullen dan ook graag naar Luxor komen." Met dit pand is de kans groot om bands, die in bijvoorbeeld 013 spelen, ook naar Arnhem te halen.

Het is een raadsopdracht aan het college om een poppodium te realiseren. 14 maart zijn de bezuinigingsdiscussies. Die kunnen het enige struikelblok zijn voor de samenwerkende popinstellingen. Rasing: "Ik heb een aantal politici gesproken de laatste week en zoals de vlag er nu bij hangt komt het poppodium er." Als het geld dat voor Luxor is gereserveerd wordt ingezet kunnen de verbouwingen eindelijk beginnen. Luxor kan dan in maart/april 2006 zijn deuren openen.

Wat tegen die tijd de rol is van de popinstellingen is nog niet duidelijk, hierover moet nog gepraat worden met de gemeente. Slaghuis: "Het klinkt arrogant, maar het ligt aan ons dat het geld er nu is." Zal het Luxor niet in het nadeel zijn van de al bestaande Arnhemse podia? Volgens Slaghuis is de optiek van waaruit bijvoorbeeld Willemeen met popmuziek bezig is heel anders. Zij hebben zich zelfs aangesloten bij dit initiatief.

De komst van zo'n podium heeft ook een belangrijke functie voor de rest van de horeca. Rasing: "Er zal alleen maar een beter popklimaat komen en een beter aanbod. Mensen maken sneller die loop naar een podium." Goudvishal, Willemeen en Kultuurhuis Bosch hebben met hun gezamenlijke flyer al bewezen dat het prima samen kan gaan. Het ziet ernaar uit dat Arnhem met de komst van Luxor als poppodium weer terug op de kaart wordt gezet op het gebied van popmuziek. "Met stip bovenaan!" zeggen de drie popjongens en Adriaan de Regt in koor.