Na de raadsvergadering toont Doornroosje-directeur Toine Tax zich blij maar nog niet tevreden. "We zijn blij met alle complimenten die we vanavond hebben gekregen", zegt hij. "Maar de toezeggingen zijn nog niet hard. Als de gemeente in 2004 geen overschot heeft om LUX te redden, wordt het geld gezocht in de (cultuur)begroting. Gelukkig staat het woord cultuur tussen haakjes, maar het gevaar is nog niet geweken."
Tax vindt het jammer dat culturele instellingen tegen elkaar worden uitgespeeld. Ieder vecht momenteel voor zijn eigen hachje. Hij ziet de bui al hangen: bij de behandeling van de nieuwbouwplannen van Doornroosje, zullen het Steigertheater en de Lindenberg van zich laten horen. Toch heeft hij er vertrouwen in dat het goed komt:
"In een aantal jaren zijn we omgevormd van een Open Jongeren Centrum naar een professioneel en transparant bedrijf met aandacht voor kwaliteit. We zijn klaar voor de volgende stap: nieuwbouw met een grotere capaciteit, zodat onze mogelijkheden groter worden. Bands en dj's komen graag bij ons omdat ze weten dat de kwaliteit goed is. Goede apparatuur, goede mensen, goede sfeer. Maar hoe lang is dat nog mogelijk in een gebouw van honderd jaar oud? Oost-Nederland heeft recht op een goed poppodium."
Nijmegen heeft een aantal locaties onderzocht voor nieuwbouw. Nu wordt uitgegaan van het oude PTT-gebouw bij het Centraal Station. Geraamde kosten: € 11 miljoen; de gemeente heeft € 4,5 miljoen gereserveerd. Doornroosje is dus afhankelijk van externe financiers, wat tot op heden nog nooit is gebeurd in het geval van een poppodium. Tax had op Noorderslag slechts tien minuten nodig om twee investeerders enthousiast te krijgen. De gemeente moet echter niet denken dat de exploitatie van Doornroosje daardoor goedkoper wordt. Die jongens willen ook verdienen. Voor de financiering van de nieuwbouw zijn ze nodig, maar de steun van de gemeente blijft noodzakelijk.
Is Tax niet bang dat hij straks alleen maar commercieel moet programmeren om de aandeelhouders tevreden te houden? "Nee, dat zal niet gebeuren. We hebben een duidelijk beeld van de richting die we op willen en van de voortrekkersrol die we willen vervullen. Dat blijft als randvoorwaarde staan. Je zult een goede mix moeten vinden tussen acts die de zaal uitverkopen en acts die op minder publiek kunnen rekenen. Zo levert urban avond The Joint niets op, want we moeten extra personeel inzetten. Maar het is wel onze verantwoordelijkheid om deze muziek aan te bieden, want elders gebeurt dat niet!"
Discotheek The Matrixx is bang dat een groter Doornroosje een concurrent zal zijn met zijn populaire danceavonden. Een gesubsidieerde concurrent zelfs. Tax zegt zelf dat die angst onterecht is: "We vullen elkaar aan. Wij programmeren vooral nieuwe stromingen en dj's. Zodra die populairder worden, kunnen ze doorstromen naar The Matrixx. Als we geen subsidie zouden krijgen, moesten we commerciëler programmeren. Dan zouden we echt concurrenten worden. De subsidie gebruiken we trouwens niet om goedkoper bier uit de tap te laten stromen, maar om apparatuur en personeel te betalen. The Matrixx is hier laatst op werkbezoek geweest. Ze stonden versteld van de breedte en de grootte van onze programmering."
Gaat er met nieuwbouw niet veel van Doornroosjes charme verloren? "Het is echt een fabeltje dat onze bezoekers onze uitstraling zo waarderen. 85% van hen vindt de uitstraling te alternatief. Zelfs ons personeel vindt het niet meer kunnen. We hebben behoefte aan een functioneel centrum waarin de logistiek goed is geregeld en we onze bezoekers kwaliteit kunnen bieden. En door een goede inrichting kunnen we de intieme sfeer wel weer creëren." De gemeente komt in maart of april met een voorstel voor de nieuwbouw.