Stichting Promotie Amateurmuziek Nijmegen (PAN) heeft een aantal woelige jaren achter de rug. Bestuur opgestapt, personeel met problemen, personeelsproblemen, slechte en kapotte apparatuur, onfrisse en gehorige ruimtes. Daarnaast bleef soms ook de bemoeienis met muzikale evenementen in Nijmegen op een laag vuurtje. Met een nieuw bestuur en nieuwe oefenruimtes maakt stichting PAN een nieuwe start op het Limosterrein, in de voormalige Krayenhoff-kazerne.
Stichtingsvoorzitter Tom Ackermans en muziekmanager Paul Henzels presenteren vol trots de nieuwe behuizing. En die mag er wezen. Na vijf jaar heeft de stichting een lang gekoesterde droom gerealiseerd. Het pand is prachtig en de nieuwe oefenruimtes zijn ruim van opzet en professioneel. Als je een oefenruimte betreedt waan je jezelf in een andere wereld. De akoestiek valt direct op, evenals de dikke stalen deuren die elke oefenruimte afsluiten en waar absoluut geen decibelletje aan geluid doorheen kan. Aan plannen voor de toekomst ontbreekt het de stichting niet en de nieuwe behuizing biedt alle mogelijkheden om daaraan te werken.
Naast oefenruimtes met nieuwe apparatuur ontwikkelt PAN ook nieuwe functies. Zo studeert Paul Henzels sinds kort muziekmanagement aan de Rockacademie. Met extra kennis in zijn rugzak kan hij de bands nog professioneler adviseren en coachen. Paul: "Als een band hier binnenkomt, stel ik mezelf de vraag: 'hoe kan ik de band het beste verder helpen?' Door coachen, adviseren en eventueel ook het regelen van optredens willen we het klimaat voor de bands professioneler maken." Maar ook de meer praktische zaken komen aan bod, zoals het regelen van een verzekering voor een band. Zaken waar beginnende bandjes vaak weinig mee bezig zijn.
Ook geeft PAN feedback op demo's en zorgt eventueel voor verdere begeleiding. Op de vernieuwde website kunnen bands bovendien enorm veel informatie vinden die hen kan helpen de trappen van het grote podium te bereiken. PAN is ook betrokken bij verschillende bandwedstrijden in de regio. Deze wedstrijden hebben een belangrijke monitorfunctie: ze laten het aanwezige talent zien. Samen met de organisatie van de Roos van Nijmegen wordt erover gedacht om de winnende band coaching en begeleiding als prijs te geven, in plaats van studiotijd. Iets waar een band op de langere termijn meer vruchten van kan plukken.
Daarnaast richt PAN zich op scholieren. Stichting Popmart geeft 'muziekcolleges' op middelbare scholen, waarbij ook een bezoek aan PAN op de agenda staat. Op deze manier hoopt de stichting dat jonge mensen weten waar ze moeten zijn als ze plannen hebben om een bandje te beginnen. De samenwerking met de gemeente Nijmegen is goed. De stichting huurt het pand van woningbouwvereniging Portaal. Ook dit project kreeg van de gemeente het etiket 'culturele broedplaats' mee. Zo'n broedplaats heeft als doel om tot 'kruisbestuiving' te leiden. Het is uitgekauwd ambtenarenjargon, maar wél iets wat zeker bij PAN gebeurt.
Nu men beschikt over professionele oefenruimtes weten niet alleen beginnende bands maar ook steeds meer grote namen de oefenruimtes te vinden. Een voorbeeld hiervan is de band The Gathering. De stichting hoopt dat door de verschillende niveaus van bands een reactie op gang komt die leidt naar de eerder genoemde 'kruisbestuiving'. Momenteel gebruiken zo'n tachtig bands de oefenruimtes. Niet alleen uit de regio Nijmegen, maar ook uit Duitsland. En het zijn niet alleen de bands die PAN weten te vinden. Ook de saxofonist die problemen heeft met de buren kan terecht bij de stichting om lekker ongestoord een partijtje te blazen.
Een andere doelgroep zijn conservatoriumstudenten die behoefte hebben aan meer ruimte en privacy. Als ik het Limos terrein verlaat verbaas ik me erover dat er al een politiebureau aanwezig is. Eén ding is me na vanmiddag wel duidelijk: de politie zal niet bij PAN langs hoeven te komen vanwege geluidsoverlast.