Het politiek café van GroenLinks in Doornroosje start op dinsdag 12 april met een algemene inleiding van Cultuurwethouder Ton Hirdes. Daarna volgt vreemde eend in de bijt Renate Bos van de PvdA. Ze komt met een gesproken column, die volgens haar geen column is en die volgens de zaal niet over het onderwerp gaat. Hierin belicht ze nog eens waarom er keuzes gemaakt moeten worden in de verdeling van de cultuursubsidies, terwijl de aanwezigen allen hun keuze al hebben gemaakt: nieuwbouw voor Doornroosje!
De gasten die in het politiek café van GroenLinks mogen plaatsnemen, vertegenwoordigen ieder een bepaalde tak van de culturele wereld en geven ieder hun eigen zienswijze. Als eerste is het woord aan Martin van Ginkel. Als oud-directeur van 013 heeft hij directe ervaring met het bouwen van een nieuw popcentrum en heeft hij alles aan den lijve meegemaakt. Hij vraagt zich dan ook af waarom het in Nijmegen allemaal zo op zich laat wachten. Hij licht toe hoe een nieuw popcentrum en de koppeling met andere muziekcentra kan leiden tot een uitstraling van muziekstad. Iets wat Tilburg ondertussen al heeft. En hoe dit niet leidt tot landjepik, maar juist tot florerende horeca. De aanloop van concertbezoekers zorgt voor meer vraag naar eten, slapen en drinken in andere gelegenheden.
Erik de Gans van de VVV en Regionaal Bureau Toerisme onderschrijft dit. Hij vermoedt dat Nijmegen nieuwe bezoekers uit een groot gebied zal trekken. Hij doelt op het gebied tussen Utrecht, Deventer, Den Bosch en Keulen. De locatie bij het station is hierdoor prima geschikt vanwege de aan- en afvoer van deze bezoekers. De aanbodzijde, de artiesten, wordt vertegenwoordigd door Rob Berends, eigenaar van Paperclip en voorzitter van Network Europe. Hij denkt dat Doornroosje met een grotere zaal beter in staat is om grotere bands te boeken. Die artiesten doen vaak maar een paar steden aan in een land en zullen door de ruimere capaciteit eerder geïnteresseerd zijn. Maar wat hebben de inwoners van Nijmegen eraan?
Robbert Koekoek van Cultuur op de Campus (Radboud Universiteit) benadrukt het belang van cultuur voor studenten. Dit speelt, naast kwaliteit van onderwijs, een grote rol in de keuze van de studiestad. Daarbij is er een grote groep CMV studenten die veel belang heeft bij het bezoeken van cultuur in het kader van hun studie. En dan hebben we het nog niet over beginnende artiesten. Zij bezoeken concerten voor inspiratie. Ze hebben meer mogelijkheden tot optredens en ontmoeten elkaar en prominenten.
Tenslotte toont wetenschapper en raadslid Jan van der Meer ons nog een mooi rekensommetje, gebaseerd op onderzoek van Marlet (Muziek in de stad). Hieruit blijkt dat mensen hun woonplaats kiezen op bereikbaarheid met auto en trein, én podiumkunsten. Hierdoor kan een nieuw Doornroosje zelfs de huizenprijs omhoogkrikken. Niet te hopen voor al die mensen die nog naar Nijmegen willen verhuizen, maar wel boeiend hoe zo'n project zijn positieve bijdrage levert aan andere takken van de economie en de leefwereld van Nijmegenaren. Dus, bouwen dan maar? Foto: Laura Thijssen