Voormalig zanger van De Artsen en internationale cultheld Joost Visser is weinig live te aanschouwen. Al helemaal niet in Arnhem. Het is daarom ontzettend bijzonder om de ooit in Arnhem woonachtige muzikant in zijn eigen oude woonplaats te zien optreden.

Joost Visser besloot op het laatste moment een concert te geven in de Melksalon. Die is gevestigd in de oude Coberco-fabriek, direct naast de oude John Frostbrug waar dit weekend zoveel oorlogsveteranen werden toegejuicht voor hun inzet bij de verloren Slag om Arnhem.

Joost Visser was de frontman van de Arnhemse band 'De Artsen' die eind jaren tachtig ontstond. Toen Visser uit de band stapte, ging de band verder onder de naam 'Bettie Serveert'. Zij verwierven grote bekendheid in binnen- en buitenland. Joost Visser ging solo en als singer/songwriter leverde hij enkele goede platen af. Hij woont al sinds een behoorlijke tijd in Amsterdam en op muzikaal gebied hebben we de laatste tijd weinig meer van hem vernomen.

Des te interessanter om een concert bij te wonen in de stad waar hij zijn muzikale carrière is gestart. Om negen uur zou het concert beginnen maar op dat moment zijn er nog maar zó weinig mensen in de kale, lege en koude fabriek dat Joost toch maar even wacht. Het concert vindt plaats op een afgescheiden, maar open ruimte, direct boven een immense werkhal. Hier is ook de bar en dat komt goed uit want een biertje ter versterking van het hart kan geen kwaad in deze frisse omgeving.

Als er een man of dertig is, begint Joost het concert met zijn prachtige, breekbare gitaarmuziek. Deze man kan geweldig goed en mooi gitaarspelen en zijn spel doet zelfs aan Nick Drake denken. De teksten zijn intens en poëtisch. En hoewel het niet allemaal te verstaan is, word je geraakt door zinsneden als "You have a complex mind; we were in our glory days; I showed my insurance papers to the police; we were in our glory days". "Wel een érg gevoelige jongen, die Joost", hoor ik iemand uit het publiek fluisteren. Maar dit gaat eindelijk weer eens ergens over, dacht ik.

"I remember when I first sang a song." Prachtig, dacht ik, prachtig liedje, prachtige tekst. Bleek wel een nummer van de Great Plains te zijn, vertelde Joost Visser na het nummer. De Great Plains uit Ohio ken ik niet, maar daar komt snel verandering in. Wat een mooi nummer en wat een fantastische uitvoering. Als laatste nummer krijgen we het verhaal van Jozef te horen. Die kwam uit Egypte en moest terug naar zijn eigen land. Daar zou hij Maria tegenkomen. Dat kon er ook nog wel bij: een kerstverhaal op gitaar en zang. Iedereen had in de gaten dat dit serieuze muziek was. Maar ook was iedereen stil van bewondering en bezinning. Geen overstuurde gitaren en kokende versterkers, maar échte muziek.

'3VOOR12/Arnhem-Nijmegen is een erg leuk initiatief'

Na zijn optreden in de Melksalon is er tijd voor een klein gesprek met Joost Visser. Hij komt niet vaak meer in Arnhem en woont al tijden in Amsterdam. Hij houdt zich bezig met wat freelance klussen om de kost te verdienen.

Joost Visser trad afgelopen zaterdag op in de Melksalon. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen was erbij en deed verslag. Hoe vergaat het Arnhems internationale cultheld? Een kort gesprek met Joost Visser. Op de vraag of hij nog veel met muziek bezig is antwoordt hij in eerste instantie ontkennend. Maar naarmate het gesprek vordert blijkt er toch wel sprake te zijn van 'ruw materiaal'. Daarnaast oefent hij met een driekoppig bandje. Hij wil niet zelf op zoek gaan naar mensen die zijn materiaal uit willen brengen. Hij zou er toevallig tegenaan moeten lopen.

"Ik zie met zeer veel genoegen terug op de tijd met De Artsen. Dat was erg leuk", aldus Joost. Wat vindt hij ervan dat na zijn vertrek bij De Artsen, Bettie Serveert werd opgericht en dat dat ook nog eens meteen een succes werd? Was hij jaloers op hun succes? "Nee, Bettie Serveert is een erg leuk bandje. We hebben zelfs eens een tour door Duitsland gedaan waar ik het voorprogramma was. In het begin was Bettie veel beter dan ik, maar gaande de tour werd ik beter. Tegen het einde van de tour ontving ik zelfs meer applaus dan Bettie", vertelt Joost met enige terughoudendheid.

Zijn de oude tijden verloren gegaan, zoals het 'Fast Forwards festival' en het fenomeen singer/songwriter met enkel een gitaar en gevoelige, breekbare popliedjes? "Nee, dat denk ik niet of... ja, misschien toch wel. Het is in ieder geval zo dat het clubcircuit ingrijpend is veranderd. Er is nauwelijks nog plaats voor kleine bandjes. Men moet als popzaal tegenwoordig scoren."

Wat vindt hij eigenlijk van een initiatief als 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen? "Erg leuk. Arnhem is altijd een ondergeschoven kindje van Nijmegen geweest op het gebied van popmuziek. Vooral nadat de Stokvishal uit Arnhem verdween. Het is goed dat er weer iets gebeurt in Arnhem."