Joost Visser besloot op het laatste moment een concert te geven in de Melksalon. Die is gevestigd in de oude Coberco-fabriek, direct naast de oude John Frostbrug waar dit weekend zoveel oorlogsveteranen werden toegejuicht voor hun inzet bij de verloren Slag om Arnhem.
Joost Visser was de frontman van de Arnhemse band 'De Artsen' die eind jaren tachtig ontstond. Toen Visser uit de band stapte, ging de band verder onder de naam 'Bettie Serveert'. Zij verwierven grote bekendheid in binnen- en buitenland. Joost Visser ging solo en als singer/songwriter leverde hij enkele goede platen af. Hij woont al sinds een behoorlijke tijd in Amsterdam en op muzikaal gebied hebben we de laatste tijd weinig meer van hem vernomen.
Des te interessanter om een concert bij te wonen in de stad waar hij zijn muzikale carrière is gestart. Om negen uur zou het concert beginnen maar op dat moment zijn er nog maar zó weinig mensen in de kale, lege en koude fabriek dat Joost toch maar even wacht. Het concert vindt plaats op een afgescheiden, maar open ruimte, direct boven een immense werkhal. Hier is ook de bar en dat komt goed uit want een biertje ter versterking van het hart kan geen kwaad in deze frisse omgeving.
Als er een man of dertig is, begint Joost het concert met zijn prachtige, breekbare gitaarmuziek. Deze man kan geweldig goed en mooi gitaarspelen en zijn spel doet zelfs aan Nick Drake denken. De teksten zijn intens en poëtisch. En hoewel het niet allemaal te verstaan is, word je geraakt door zinsneden als "You have a complex mind; we were in our glory days; I showed my insurance papers to the police; we were in our glory days". "Wel een érg gevoelige jongen, die Joost", hoor ik iemand uit het publiek fluisteren. Maar dit gaat eindelijk weer eens ergens over, dacht ik.
"I remember when I first sang a song." Prachtig, dacht ik, prachtig liedje, prachtige tekst. Bleek wel een nummer van de Great Plains te zijn, vertelde Joost Visser na het nummer. De Great Plains uit Ohio ken ik niet, maar daar komt snel verandering in. Wat een mooi nummer en wat een fantastische uitvoering. Als laatste nummer krijgen we het verhaal van Jozef te horen. Die kwam uit Egypte en moest terug naar zijn eigen land. Daar zou hij Maria tegenkomen. Dat kon er ook nog wel bij: een kerstverhaal op gitaar en zang. Iedereen had in de gaten dat dit serieuze muziek was. Maar ook was iedereen stil van bewondering en bezinning. Geen overstuurde gitaren en kokende versterkers, maar échte muziek.