Popminnend Arnhem heeft al bijna twee decennia geen eigen podium. Niet omdat er geen publiek voor is. Het publiek klaagt al jaren over de afwezigheid van een poppodium. Hoe komt het dan dat er nog steeds geen volwaardig poppodium is in Arnhem? Het antwoord is dat de politiek zich heel lang niet heeft ingezet voor deze groep. Eindelijk is er een kentering. Zonder nieuwe tegenslagen kan in maart 2005 begonnen worden aan de verbouwing van Luxor tot poppodium in Arnhem.

Een kleine terugblik. Arnhem had ooit een volwaardig poppodium, de 'Stokvishal'. De zaal werd eind jaren zestig opgericht en stopte halverwege de jaren tachtig. Bands van wereldfaam kwamen aan de lopende band naar de Gelderse hoofdstad. De jongerencultuur bloeide, er werd veel gekraakt in Arnhem, het had een links stadsbestuur, er waren veel punks en er was altijd wat te doen.

In de Stokvishal stonden bands als U2, Sex Pistols, the Cure, Burning Spear en New Order. Een programmeur van de Stokvishal was ook de programmeur van Paradiso. Hij zorgde ervoor dat bands die in Amsterdam speelden ook naar Arnhem kwamen. Velen kijken hier op terug als de Gouden Tijden van Arnhem als popstad. De gouden tijden waren voorbij toen de Arnhemse gemeenteraad het bestemmingsplan voor het gebied van de Stokvishal wijzigde en er verhuisd moest worden.

De andere instellingen die zich met pop- en jongerencultuur bezighielden, Jacobiberg en Willemeen, wilden niet samenwerken. Ook bleek het financieel een puinhoop bij de Stokvishal. Er was gefraudeerd en de penningmeester was er met de kas vandoor gegaan. Door de grote tekorten die waren ontstaan trok de gemeente de subsidies in. Einde oefening. Sindsdien probeerden veel mensen de 'popcultuur' weer op de agenda van de Arnhemse gemeenteraad te krijgen. Er is zelfs een politieke partij opgericht die enkel tot doel had weer een poppodium in Arnhem op te zetten. Ze haalden echter net niet de drempel om een zetel te kunnen bezetten in de gemeenteraad.

Jarenlang is het erg rustig geweest rond dit onderwerp. En hoewel de gemeente megalomane plannen had voor Arnhem, zat een poppodium er niet bij. Daar kwam verandering in toen GroenLinks zitting nam in het dagelijks bestuur van de stad. Wat opviel was het complete gebrek aan kennis in de gemeenteraad over de Arnhemse popcultuur. Veel begrip had men er ook niet voor. Het ontbreken van zo'n belangrijke basisvoorziening als een poppodium werd volledig over het hoofd gezien. Sterker: het was onwenselijk om geld uit te geven aan een lage cultuurvorm als popmuziek. En nog sterker: waarom zouden ze biersmijtende, drugsrokende nietsnutten subsidiëren met een eigen podium?

Het duurde lang voordat een deel van de gemeenteraad na ging denken over een poppodium. Na een aantal moties om het onderwerp weer op de agenda te krijgen, was de gemeenteraad eindelijk genegen om eens een kijkje te nemen in 013 in Tilburg. Dit deden ze samen met de vertegenwoordigders van de Jacobiberg, de Goudvishal en de Cultuurkapel, die tot dan toe alleen nog ruziënd met elkaar over straat gingen.

Na dit bezoek ging het langzaam maar zeker de goede kant op. In 2000 wist wethouder Jansje Bouman de almachtige wethouder Lenferink zover te krijgen, dat de gemeente het op instorten staande Luxor aankocht. De bestemming 'cultuur' werd op het pand geplakt. Dan zou je zeggen dat je er bijna bent en een echt poppodium voor Arnhem geen droom maar realiteit wordt. In oktober 2001 zorgde de motie 'ontwikkelbudget Poppodium' voor een verankering in de gemeenteraad om de wens daadwerkelijk uit te voeren.

Sindsdien zijn er initiatieven geweest om het poppodium tegen te houden. Maar ondanks de enorme bezuinigingsoperaties die de gemeente nu noodgedwongen moet uitvoeren, is er anno 2004 niemand die de plannen voor het poppodium ter discussie stelt. Volgens de verantwoordelijke ambtenaar gaat de verbouwing van Luxor tot volwaardig poppodium in Arnhem dan ook beginnen in maart 2005!