3VOOR12/Friesland is een platform voor en door muziekliefhebbers en volgt zo uitgebreid mogelijk de ontwikkelingen op muzikaal gebied in de provincie Friesland. Deze rubriek blikt terug op de hoogtepunten van de voorgaande maand en kijkt vooruit naar wat er komen gaat voor de komende maand met tips, concertagenda en worden speciale evenementen in Friesland uitgelicht. Daarnaast wordt eveneens het woord gegeven aan een redactielid, fotograaf of gastschrijver in de column 'Eerst even dit...'.

Eerst even dit...

Marije de Vries

Marije de Vries

Elke maand is in deze rubriek ruimte voor een redactielid, fotograaf of iemand uit de Friese muziekscene om te schrijven over wat hem of haar bezighoudt, boeit of misschien wel dwars zit. In deze column is het woord aan 3V12/FRL redacteur Marije de Vries. Marije is zangeres en singer-songwriter. Met haar band Wonder stond zij onder andere op Into The Great Wide Open, Welcomte to The Village, Oerol en Grasnapolsky.

Wat kan ik nog zeggen als de wereld om me heen schreeuwt?
Muziek is voor mij veel verschillende dingen. Een herinnering, dagdromen. Maar ook mijn stem. Het neemt me vaak de woorden uit de mond. Ik zing, speel gitaar en ik hou steevast een dagboek aan voor mijn potentiële songteksten. Muziek is ook mijn werk. Maar helaas geen full time job. Maar muziek kost tijd. Muziek maken, maar vooral ook muziek luisteren. Hoe vaak nemen we nog de tijd om echt te luisteren?

Ik zat op een vrijdagmiddag alleen (maar niet eenzaam!) in een café in de binnenstad van Leeuwarden. Ik had besloten me even af te zonderen van anderen om wat te gaan schrijven. In de momenten daar tussenin staarde ik wat voor me uit. Ik luisterde naar een playlist op Spotify. Ik zocht iets rustgevends. Terwijl ik bladzijden vol kladde met van alles en nog wat, merkte ik dat Paul Simon opstond. Ik keek naar de naam van het liedje. Questions For The Angels. Het klonk wel prettig dus ik zette het op repeat.

Pas bij ongeveer de vierde keer ving mijn brein wat woorden en zinnen op. Die zinnen waren eigenlijk best wel relevant voor hoe ik me op dat moment voelde. Pas toen ging ik écht luisteren. Daarna nog een keer en daarna nog een keer, maar met de tekst erbij gepakt.

Dit gebeurt me niet heel vaak meer de laatste tijd. Overal waar ik kom hoor ik namelijk muziek. Als ik op straat loop speelt muziek op mobieltjes van jongeren (fietsend, hangend, lopend) en als ik in de stationshal loop speelt er iemand op de piano. Als ik in de supermarkt sta hoor ik muziek, als ik Netflix kijk, als ik in de auto zit, als ik in een café zit, als ik door Facebook scroll, als ik op visite ben, als ik de tv aanzet. En zelfs als ik de deur van mijn balkon open gooi hoor ik altijd wel ergens een deuntje. Muziek lijkt stilte definitief te hebben verbannen. Er zijn maar weinig momenten overgebleven dat ik snak naar muziek luisteren. Ik reserveer geen tijd meer in mijn agenda om naar de King Kong te gaan en daar door de cd’s en lp’s te zoeken naar iets nieuws. Ik hoor elke dag wel iets nieuws. Ik ben verzadigd.

Toen ik net begon met muziek maken, rond mijn zeventiende, had ik sterk het gevoel dat ik dingen te zeggen had. Ik uitte ze niet makkelijk, maar wel als ik er liedjes van maakte. Ik voelde ruimte om ze te spelen, te zingen. Misschien dacht ik wel dat ik uniek was. Ik ben nu achtentwintig en ik vind het verdomde moeilijk om nog iets te zeggen. De wereld om me heen zegt constant wat hij of zij vindt. Er zijn overal muzikanten die graag willen. De aanmeldingen voor de Popronde lopen momenteel op tot over de duizend. Dat is hoeveel bands hier in Nederland graag iets willen. En dat is dan alleen maar Nederland. Wat is de waarde van muziek nog in deze tijd…?

Paul Simon zingt nog een keer voor me. Dan druk ik de repeatknop uit en krijg ik opeens Beyoncé met Love On Top.

 

Concertagenda

Check hier in één oogopslag het agendaoverzicht van alle concerten en festivals in Friesland (groot- én kleinschalig!). Mis je nog iets? Laat het ons vooral weten via de submit-functie of mail naar 3voor12friesland@gmail.com. Deze agenda wordt mogelijk gemaakt door Festivalinfo.nl en Podiuminfo.nl.

 

Tips

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Elke maand geeft een redacteur of fotograaf van 3VOOR12/Friesland zijn of haar concerttips. Wat is interessant en wat kun je deze maand gaan ontdekken? Voor deze maand duikt redacteur Henk Martens in de agenda en geeft je twee heftige tips.

Tip 1 | VUUR | Neushoorn | Leeuwarden | Zaterdag 21 april

De meeste mensen zullen Anneke van Giersbergen kennen van The Gathering of misschien This Gentle Storm. Tegenwoordig speelt ze gepassioneerd met VUUR. De nieuwe cd In This Moment We Are Free is verrassend, boeiend en gevarieerd. De creatieve inbreng van de verschillende leden van de band is duidelijk merkbaar. Binnenkort spelen ze in Neushoorn dit nieuwe repertoire, maar ook nummers van The Gathering komen aan bod. Al met al niet alleen een aanrader voor de liefhebbers van progressieve metal, maar ook alle anderen natuurlijk.

Tip 2 | Ensiferum | Iduna | Drachten | Zondag 29 april

In de zomer van 2015 stonden ze op het festival Into The Grave. Eind april spelen ze tijdens hun Europese tour Path to Glory 2018 in Iduna; de Finse folk- en viking metalband Ensiferum. Dat wordt dus lekker meebrullen op teksten die gaan over historische heldendaden, stevig headbangen en enthousiast mee springen in een mosh- of linepit. En nu we het toch over de geschiedenis hebben: Drachten is wel wat anders dan Dokkum waar Bonifatius werd plat geknuppeld. Maar wat ‘de heidense  invloeden’ betreft, past een show van Ensiferum daar misschien wel goed bij.