3VOOR12/Friesland is een platform voor en door muziekliefhebbers en volgt zo uitgebreid mogelijk de ontwikkelingen op muzikaal gebied in de provincie Friesland. Deze rubriek blikt terug op de hoogtepunten van de voorgaande maand en kijkt vooruit naar wat er komen gaat voor de komende maand met tips, concertagenda en worden speciale evenementen in Friesland uitgelicht. Daarnaast wordt eveneens het woord gegeven aan een redactielid, fotograaf of gastschrijver in de column 'Eerst even dit...'.

Eerst even dit...

Desi Spoelstra

Desi Spoelstra

Elke maand is in deze rubriek ruimte voor een redactielid, fotograaf of iemand uit de Friese muziekscene om te schrijven over wat hem of haar bezighoudt, boeit of misschien wel dwars zit. In deze column is het woord aan 3V12/FRL redacteur Desi Spoelstra. 

Muzikaal of niet?

Gemiddeld luister ik zo’n drie uur muziek per dag. De ene keer wat meer dan de andere. En als ik muziek luister, dan ook gelijk alles door elkaar. Van rock, hiphop, en ska naar klassiek, rustige pingeldeuntjes en zelfs George Michael komt regelmatig langs in mijn afspeellijst. Muziek giert letterlijk door mijn aderen. Toch zijn er twee dingen die ik niet kan. Ik kan geen instrument bespelen en zuiver een noot zingen is al helemaal ver te zoeken. Je bent dan niet welkom voor een spetterend concert bij mij onder de douche, maar ik ben altijd in voor een carpool karaoke in de McDrive. Maar omdat ik dus niet met mee kan praten of de technische kant van muziek, betekent het dan ook dat ik niet muzikaal ben? Zou ik wel recensies kunnen en mogen schrijven?

Toen Martijn Krabbé als jurylid zich aansloot bij Idols keken heel wat mensen vreemd op. Hij was de presentator toch?

 

 

Die vent kan toch geen professioneel oordeel geven? Iemand verkondigde op Twitter zelfs dat hij als jurylid erbij is gezet om mensen af te zeiken. Dat scoort namelijk kijkcijfers. Wat veel mensen niet weten is dat die beste man jarenlang heeft gewerkt bij de radio.

Ik mag dan wel mijn persoonlijke radio-dj zijn, maar toch voel ik me soms de Martijn Krabbé tussen al die muziekhooligans. Wanneer ik een recensie mag schrijven namens 3VOOR12/Friesland, zal het bij mij ook niet gaan over wat voor toonsoorten allemaal zijn gebruikt.

Bij mij gaat het om de beleving en het gevoel. Kan de artiest zijn emoties overbrengen naar het publiek? Hiervoor hoef je echt niet alle regeltjes te volgen zoals in het lesboekje staan beschreven. Ik vind juist dat de muzikanten die iets eigens hebben en zich kunnen onderscheiden van de rest er met kop en schouders bovenuit steken. Het draait allemaal om de sfeer en passie.

Ik mag dan wel niet kunnen spreken over de ingewikkelde zaken muziek, toch weet ik absoluut zeker wanneer iets goed is en wanneer niet. Hoe dat komt? Van luisteren leer je genoeg. Ik ben zeker niet de enige ben die met deze kwestie zit. Dus zet voortaan maar gewoon in je Tinderprofiel dat je muzikaal bent, want wie van muziek houdt is dat in zekere zin ook. Dus als je dit leest en nog twijfelt om recensies te gaan schrijven, zegt deze tante Truus dat je die kans moet gaan grijpen. 3VOOR12 biedt die kansen. Dus kom uit die hangmat en laat je muzikaliteit spreken (of schrijven).

Uitgelicht

Wat staat er allemaal op het programma in de maand maart voor het team van 3VOOR12/Friesland? Uiteraard proberen we zoveel mogelijk evenementen in de provincie mee te pakken om daar verslag van te doen in woord en/of beeld. Dit zijn de evenementen voor deze maand waar je 3VOOR12/Friesland zeker kan vinden:

Concertagenda

Check hier in één oogopslag het agendaoverzicht van alle concerten en festivals in Friesland (groot- én kleinschalig!). Mis je nog iets? Laat het ons vooral weten via de submit-functie of mail naar 3voor12friesland@gmail.com. Deze agenda wordt mogelijk gemaakt door Festivalinfo.nl en Podiuminfo.nl.

 

Tips

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Elke maand geeft een redacteur of fotograaf van 3VOOR12/Friesland zijn of haar concerttips. Wat is interessant en wat kun je deze maand gaan ontdekken? Voor deze maand duikt redacteur Nathalie Fluit in de agenda en geeft je een tip.

Tip 1 | Tim Knol + Swinder | Podium Asteriks | Leeuwarden | vrijdag 9 maart

Op 9 maart staat de singer-songwriter Tim Knol op het podium van Asteriks. Zijn muziekgenre is rock en met zijn akoestische gitaar met invloeden van onder andere Ryan Adams en Neil Young probeert hij zijn eigen sound over te brengen naar het publiek. Swinder is zijn voorprogramma. Verwacht uptempo folkrock en indiepop, afgewisseld met sfeervolle liedjes die hier en daar je laten dromen.