Het Backstagecafé van podium Neushoorn is op donderdagavond goed gevuld. Onder de noemer ‘HBA on Tour’ krijgen drie opkomende bands van de Herman Brood Academie te Utrecht een kans live-ervaring op te doen buiten de regio en hopen daarmee in de voetsporen te treden van succesvolle oud-studenten zoals Rondé, 45ACIDBABIES en Radio Eliza.

Allereerst is het aan Ballarat Bandit. De maatschappijkritische band wil het publiek een spiegel voorhouden en buiten de gevestigde orde treden. Door een dromerige, uptempo uitvoerig zetten ze hun woorden kracht bij. Het publiek raakt echt even in trance, wat de band een prettige opener maakt. Jammer dat de bandleden aan hun microfoon blijven plakken. Een tip: speel met het publiek, dan spelen zij met jou.

Ballarat Bandit

De bandieten maken plaats voor de skaterpunkers van Towtruck. Deze muzikanten rijden het liefst in hun takelwagen door California. Tenminste, dat idee krijgen we als ze het publiek meenemen langs een adembenemende rotskust. Hun single Girls is een aangenaam samenspel van opzwepende gitaarriffs. De ambitieuze band is voor één derde Fries, zanger Melle komt namelijk uit Sneek. Aan het begin van de set is er een technisch probleem waardoor de band de instrumenten niet goed kan horen, maar de groep blijft professioneel en weet hun motto ‘een hekel aan decibellimieten’ hoog te houden. Towtruck doet denken aan de beginjaren van FIDLAR: vuig, scheurend, piepend gitaargeweld en een drummer die overeenkomt met Animal uit The Muppetshow maakt het plaatje compleet. De band werkt momenteel aan een album dat volgend jaar moet uitkomen

Towtruck

Het trio Nova Child mag in de jonge jaren van hun bestaan zitten, de power die de heren bezitten, komt zeker tot uiting tijdens hun optreden in de Backstage. De band is daarmee een goede afsluiter van een avond vol creatieve geesten uit Utrecht. Ondersteund met een stemvervormer gaat Nova Child zijn eigen gang als een nieuwkomer in de snoepwinkel van hard geluid. De band weet te boeien door vol overgave hun nummers in te zetten alsof het hun missie is alle aanwezigen in de zaal te redden voor een mogelijke Apocalyps. De missie slaagt.

Nova Child

Al heeft Herman Brood zijn laatste nummer al lang gezongen, de academie doet hem voortleven en biedt studenten de basis voor een leven als muzikant of (tour)manager door hen door praktijkvoorbeelden alle organisatorische taken te leren. En wij kunnen daar alleen maar van genieten dankzij de fijne optredens tijdens HBA on tour.

GEZIEN

Herman Brood Academie on Tour: Ballarat Bandit + Nova Child + Towtruck
De Backstage, Neushoorn
Donderdag 8 februari 2018