3VOOR12/Friesland is een platform voor en door muziekliefhebbers en volgt zo uitgebreid mogelijk de ontwikkelingen op muzikaal gebied in de provincie Friesland. Deze rubriek blikt terug op de hoogtepunten van de voorgaande maand en kijkt vooruit naar wat er komen gaat voor de komende maand met tips, concertagenda en worden speciale evenementen in Friesland uitgelicht. Daarnaast wordt eveneens het woord gegeven aan een redactielid, fotograaf of gastschrijver in de column 'Eerst even dit...'.

Eerst even dit...

Murel Fijnvandraat

Murel Fijnvandraat

Elke maand is in deze rubriek ruimte voor een redactielid, fotograaf of iemand uit de Friese muziekscene om te schrijven over wat hem of haar bezighoudt, boeit of misschien wel dwars zit. In deze column is het woord aan 3V12/FRL redacteur Murel Fijnvandraat. Murel studeert aan de Academie voor Popcultuur en is onder andere celliste bij Tolls. 

'Ik doe wat er op mijn pad komt'
Twintig jaar geleden werd ik hier op Leeuwarder grond geboren. Wat deze stad voor mij te bieden had besefte ik me tot vier jaar geleden niet. Dat er veel te ontdekken valt, voornamelijk op muzikaal gebied, leerde ik wel al snel toen mijn broer Ramon begon met studeren aan de Academie voor Popcultuur. Het hele culturele Leeuwarden leerde ik door Ramon en bijbehorende vrienden snel kennen. Met nog een sociale broer die werkt als beveiliger heb ik ontdekt hoe klein leeuwarden eigenlijk is.

Dat Ramon aan de AvP studeerde vond ik als vijftienjarige allemaal ontzettend interessant en als muziekliefhebber luisterde ik vrijwel elke EP of single waar hij mee thuis kwam. Thuis was in dit geval zijn appartementje waar te veel planten stonden in blikken van de kringloop en waar we veelal onder het genot van een boterham met pindakaas en een kop koffie muziek zaten te luisteren. Uiteraard werd ik verliefd op elke willekeurige toetsenist, bassist, gitarist of drummer die op mijn radar kwam. In deze setting en periode is mijn interessen voor nieuwe muziek en bands begonnen..

Na de middelbare school ben ik de opleiding MBO Onderwijsassistent Muziek niveau 4 gaan volgen in Drachten. Omdat ik iets met muziek wou doen en ik kinderen leuk vind, leek de opleiding mij een uitstekende vooropleiding. Drie jaar lang reisde ik op en neer van Leeuwarden naar Drachten. Terwijl ik het hele interieur inmiddels kende van buslijn 320, groeide ik tijdens deze opleiding erg wat betreft muziek. Mijn cello kreeg een grotere rol, de positie binnen het Frysk Jeugd Orkest verschoof naar de aanvoerders stoel en ook met Tolls werden de avonden steeds vaker gevuld. Ik merkte dat ook andere bands mij wisten te vinden als cellist en dat netwerken binnen het wereldje, naast behoorlijk makkelijk, ook erg gezellig is. Wel liep ik er tegenaan dat ik lesgeven op de basisschool ook prachtig vond. Maar misschien komt dit later nog, want ik heb de AvP boven de PABO verkozen.

De keuze voor de AvP was een logisch vervolg. Ik heb gedaan wat er op mijn pad kwam. Als dit kan met muziek, dan blijft dat mijn eerste keuze. Dat dingen op je pad komen en je kansen moet pakken, werd afgelopen weken wederom bevestigd. Ik ga een project doen waar een bijzondere doelgroep, muziek, maatschappelijk/ sociaal werk, lesplannen, lesgeven en organiseren allemaal bij elkaar komen.

Nu organiseer ik elke maand met twee meiden van D’drive en een topper van de AvP een showcase avond in De Backstage van Neushoorn. We bieden een podium voor beginnende bands waarvan ze hopelijk over vijftien jaar zullen zeggen op de terugweg naar Friesland in de tourbus vanuit Berlijn: "Weet je nog die avond in de Backstage? Het was een mooie avond. Daar begon het allemaal." Naast muziek biedt deze avond eveneens een podium voor theater, dans en kunst. 

Om deze pareltjes van evenementen en projecten te behouden, blijf ik dus doen wat ik leuk vind. Ik ben een gezegend mens omdat ik geboren en opgegroeid ben in Leeuwarden en in korte tijd zo ontzettend veel inspirerende mensen heb leren kennen.

Terugblik

Wat bracht de maand november ons op muziekgebied in de provincie Friesland? 3VOOR12/Friesland kijkt terug op de meest opvallende, bijzondere en noemenswaardige artikelen of dossiers. Afgelopen maand dwaalden we tijdens Explore the North door de Friese hoofdstad, speelde Monomyth de sterren van de hemel in Podium Asteriks en beleefde Poppodium Iduna een mooie bluesrock avond met King King

Concertagenda

Check hier in één oogopslag het agendaoverzicht van alle concerten en festivals in Friesland (groot- én kleinschalig!). Mis je nog iets? Laat het ons vooral weten via de submit-functie of mail naar 3voor12friesland@gmail.com. Deze agenda wordt mogelijk gemaakt door Festivalinfo.nl en Podiuminfo.nl.

 

Tips

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Elke maand geeft een redacteur of fotograaf van 3VOOR12/Friesland zijn of haar concerttips. Wat is interessant en wat kun je deze maand gaan ontdekken? Voor deze maand duikt hoofdredacteur Marije Heida in de agenda en geeft je een tweetal tips.

Tip 1 | Bettie Serveert | Het Bolwerk | Sneek | vrijdag 22 december

Bettie Serveert maakte mij in de jaren negentig met het debuutalbum Palomine groot fan van de band. In die periode begon mijn interesse voor muziek vorm aan te nemen en ik zag ze regelmatig optreden in clubs en festivals. Na het tweede album Lamprey verloor ik ze wat uit het oog. Meer dan 25 jaar later kwamen ze eind 2016 met het album Damaged Good en ik kreeg datzelfde gevoel van toen weer terug. Ik zag ze in Neushoorn afgelopen februari en was weer spontaan verliefd op frontvrouw Carol van Dijk en onder de indruk van de kwaliteit van de band. Heb je ze gemist toen, dan is de herkansing op 22 december om ze te kunnen zien spelen in Sneek. 

 

Tip 2 | DOOL | Neushoorn | Leeuwarden| zaterdag 23 december

Als ik door één band meerdere malen ben weggeblazen dit jaar bij optredens dan is dat door het Rotterdamse DOOL. Iedereen heeft het over de persoonlijkheid van frontdame Ryanne van Dorst, en je kan vinden wat je wil van haar, maar fuck dat... Ga gewoon hun muziek luisteren en ga naar ze kijken. De plaat Here Now, There Then ligt al een jaar chronisch op mijn platenspeler en de groeven zijn zo goed als versleten van het draaien. Ik verheug mij enorm de kerstdagen in te gaan met een optreden van wat mij betreft de fijnste band van het jaar 2017.