De Britse bluesband King King stond vrijdagavond 3 november 2017 voor het eerst op het Drachtster podium Iduna. Ondanks dat zanger Alan Nimmo recent een stembandoperatie heeft gehad, bracht dat de Europese tour niet in gevaar. Ook tijdens het optreden was niet op te merken dat hij last had van zijn stem. De Britten bliezen het publiek omver met hun enthousiaste gitaarsolo’s en dikke blues.

Het voorprogramma komt van de Nederlandse band Bail. Met hun southern, stoner en bluesrock proberen zij het publiek op te warmen voor de hoofdact. Helaas valt dat wel iets tegen, de mensen blijven in het begin erg bescheiden.  Energie hebben ze wel, vooral bij bassist Edwin Vreeburg spat de energie ervan af. Marco Vreeburg, gitarist en zang, maakt veel gebruik van de tremolo hendel op zijn elektrische gitaar, wat ook weer een extra energieke sfeer geeft. Ondanks dat het optreden in het begin erg slecht verstaanbaar was, wordt de zang halverwege beter en sluiten ze hun optreden prima af met Don’t Burn Down That Bridge.

Vol energie gebruikt Alan Nimmo zijn rauwe, maar zeer goede stem. King King won niet voor niets vijf British Blues Awards in 2016, waarbij Nimmo voor beste zanger. Al vanaf de eerste melodieën die de bandleden laten klinken, komen de mensen al wat naar voren, uit nieuwsgierigheid en ze hebben natuurlijk hun kaartje gekocht om de hoofdact te zien. Al snel is de zaal verkocht. Ook de rest van de band: bassist Lindsay Coulson, drummer Wayne Proctor en Jonny Dyke op keyboard brengen hun kunde en enthousiasme en liefde voor de muziek op een perfecte manier over.

De classic rock is erg aanwezig, maar de blues ligt ook altijd dicht in de buurt. De verandering naar de meer classic rock is in 2015 ontstaan na de release van het album Reaching For The Light.  In oktober verscheen het nieuwe album Exile & Grace. King King betrekt het publiek erg bij de muziek en het optreden, met kleine gesprekken waar de hele zaal om kan lachen. Zoals vaker rocken zij op de helft van het optreden het prijswinnende, en daardoor bekende, Rush Hour en sluit King King de succesvolle avond in Iduna af met Let Love In.

Gezien

King King + Bail
Popodium Iduna, Drachten
Vrijdag 3 november 2017