De vinylofielen: Dirk van der Klooster

“Alles wat ik qua hardcore heb gehoord, heeft nooit het niveau van impact bereikt als Minor Threat”

Marije Heida ,

Het proces van een lp beluisteren kan een ritueel zijn, het verzamelen van zeldzame parels een obsessie of in bakken vol tweedehands vinyl zoeken een hobby. In de wekelijkse rubriek ‘De vinylofielen van Friesland’ gaat 3voor12/Friesland op zoek naar mooie verhalen over lp’s, platenhoezen, dat ene bijzondere album en meer. Marije Heida gaat in gesprek met Iduna-programmeur Dirk van der Klooster.

Op een schamel hoekje met albums in de sfeerloze Mediamarkt na, is er in Drachten helaas geen specifieke cd/muziekwinkel meer te vinden waar de liefhebber zijn of haar hart kan ophalen. “Ik vind dat wel een gemis hier in Drachten. Het is een onderdeel van je muzikale opvoeding en ik vind het sneupen en zoeken naar muziek in een muziekzaak ook het leukste wat er is”, geeft Iduna-programmeur Dirk van der Klooster aan. Gelukkig worden de inwoners van het dorp nog wel muzikaal gevoed door de optredens van een breed scala aan acts uit binnen- en buitenland in Iduna. Regelmatig lokt hij bands naar Drachten die in Iduna exclusief een optreden verzorgen. 

Wat opvalt aan de platencollectie van Dirk is dat er vooral veel singletjes tussen staan. “Ik kom uit de punkhoek en dan heb je automatisch veel singles. Veel punkbands brengen een singletje uit en die kosten drie of vier euro. Nou, dan neem je dat na een optreden natuurlijk gewoon mee. Het wordt als het ware een aandenken van zo’n optreden. Daarbij krijg ik ook als programmeur veel in mijn handen gedrukt. Ik luister best wel vaak iets terug na een optreden. Voordat ik een album koop beluister is deze van te voren digitaal om zeker te weten dat het de moeite waard is.” 

En toen was daar Dookie van Greenday. Een tien/elfjarige Dirk loopt begin jaren negentig één van de cd-winkels, die in die tijd nog te vinden waren in Drachten, binnen waar in een hoek van de winkel een bak met vinyl stond. De hoes van het album viel meteen op en dat was op dat moment de voornaamste reden om de spaarcenten er tegenaan te gooien. Het album valt gelukkig in de smaak, en maakt nieuwsgierig naar andere bands die onder hetzelfde label muziek uitbrengt. “Ik ging me verdiepen in het platenlabel van Green Day en kwam op die manier in aanraking met bands als Rancid en Operation Ivy.”


In die periode belandt Dirk regelmatig in muziekwinkels in Groningen op zoek naar nieuwe muziek. “Ik was een keer in Platenworm en ik zag deze plaat van Minor Threat.” Dirk houdt het gelijknamige album omhoog en vertelt verder: “Dit is één van de eerste albums uit 1981 en toen ik de hoes zag dacht ik dat het idee van de hoes gejat was van het album And Out Come The Wolves van Rancid. Na een beetje onderzoek ontdek je dan dat het album van Minor Threat toch echt ouder is dan die van Rancid. Ik heb het album gekocht en er ging een hele wereld voor me open. Er is geen album dat zo’n impact op me heeft gehad. Alles wat ik qua hardcore heb gehoord daarna heeft nooit dat niveau van impact bereikt als Minor Threat. Frontman Ian MacKaye ben ik altijd blijven volgen. Het grappige is dat hij niet eens echt zingt, het is meer schreeuwen. Muzikaal is het allemaal niet hoogstaand, maar die intensiteit… Het is alsof je een klap in je gezicht krijgt. Vanuit Minor Threat kom je snel bij bands als Heresy, Black Flag en The Dead Kennedy’s terecht.”

In de loop van de jaren is de platencollectie aangevuld met muziek uit alle hoeken, getuige de platenhoezen die ter decoratie boven de kast van de platenspeler hangen. Artwork van onder andere Weezer, The Fugees, Johnny Cash prijken aan de muur en Dirk vertelt dat in de kast alle albums van ABBA aanwezig zijn. “De meeste albums loop ik tegenaan als ik in een stad ben en een platenwinkel inloop. Zo zag ik eens een album van The Pixies die ik al duizend keer had gehoord, maar nog niet op vinyl had. Die gaat dan uiteraard mee”, zegt Dirk terwijl hij ondertussen een stapel singles één voor één door zijn handen laat gaan. Op een gegeven moment pakt hij een splitsingle van Napalm Death en Voivod uit de stapel. Niet geheel toevallig, want naast programmeur van Iduna loodst Dirk regelmatig als tourmanager onder andere deze bands door Europa. “Je merkt dat fans dit soort singles echt te gek vinden. Ze kunnen dan bijna niet geloven dat zoiets voor een paar euro verkocht wordt.”

Min of meer geënthousiasmeerd door het praten over vinyl geeft hij aan toch maar eens werk te gaan maken om een platenbeurs te organiseren. Voor de hardcore liefhebbers is er inmiddels Hurd Op Snein in het Drachtster poppodium met veel bands en een metalmarket. Maar waarom niet breder trekken? Ik vind het een mooi plan in ieder geval.

Album: Minor Threat
Band/Artiest: Minor Threat
Label: Dischord Records
Uitgebracht: 1981