Ondanks dat het publiek weinig hoort en vindt over hiphopartiesten in het Friesland, maken ze deel uit van een bruisende scene die zich in de afgelopen jaren sterk heeft ontwikkeld. Zo organiseert Leeuwarder Collectief, een organisatie die samenwerkt met liefhebbers en beoefenaars van de regionale hiphopcultuur, regelmatig het evenement Risin’ Up in Neushoorn waar lokaal hiphoptalent centraal staat. In november 2018 heeft Iepen Up onder de noemer TRANS //FORM, aandacht besteed aan de ontwikkeling van de Friese hiphopscene. In de edities 2016 en 2017 gaf Welcome to The Village ook een podium aan lokale artiesten (waaronder KUÒ en Dona B). Dit jaar worden krachten gebundeld en vele handen in elkaar geslagen op initiatief van Jacco de Boer onder de noemer MOSH FRL. Het project dat mede mogelijk gemaakt wordt door Iepen Up, WTTV, Neushoorn, Coördinator Dineke van der Veen, producers Ico Balt en Marcel Caron (Snoet & Smoel) en een heel koppel lokale rappers moet er voor zorgen dat het publiek zich kan laten verrassen door talent uit de Friese urbanscene.

Het fenomeen ‘urban’ heeft in de loop van de jaren een behoorlijke ontwikkeling ondergaan. Begin van deze eeuw waren de muziekstromen hiphop, rap en R&B de bouwstenen van deze subcultuur in vooral de ghetto’s van grote steden in de Verenigde Staten. Zoals zoveel culturen is ook ‘urban’ onderhevig aan veranderingen en verbreding.

Wanneer je het tegenwoordig hebt over een urban scene, dan wordt naast de genoemde muziekstromingen, ook bijvoorbeeld moombahton en reggaeton onder het kopje geschaard. De jongere generatie voegt daar trap en drill muziek aan toe en is ook street art zoals graffiti en mode een belangrijk element van de urban scene.

In Friesland borrelt er onder het oppervlak ontzettend veel als het gaat om deze scene. Maar hoe kan het toch dat we zo weinig merken van al het moois dat gaande is? Producer Ico Balt heeft daar wel een verklaring voor: “De reden waarom je er wellicht geen grip op kan krijgen is omdat het een hele andere wereld is. De urban scene kun je vergelijken met wat vroeger de gabber scene was. Ze hebben hun eigen code, hun eigen taal en eigen cultuur. Het verschilt op zoveel fronten van alleen maar muziek maken. Het is echt veel breder dan dat. Urban is al een flinke poos de grootste stroming en is ontzettend mainstream. In Nederland is het ontzettend groot. Dat besef is er soms niet, dat wordt niet gezien. Op het moment dat veel culturele projecten vanuit de gemeente zich niet richt op deze stroming, versterkt dat natuurlijk nog meer dat ‘ons kent ons’ gevoel. De artiesten en kunstenaars denken dan: ‘We doen het zelf wel’.”

Toch begon ook het besef bij de gemeente Leeuwarden binnen te dringen dat er wel heel veel goede en mooie dingen gebeurden in de urban scene van de stad en dat ook deze stroming niet meer genegeerd kon worden. Mede door de bevlogenheid voor de scene van Iepen Up voorman Jacco de Boer is inmiddels de urbantrein in beweging gezet. De eerste wagon van deze trein rijdt onder de noemer MOSH FRL.

'MOSH FRL is een pilot project voor iets dat we de komende jaren willen opbouwen'

Hij benadert voor het project  Patrick Hassenpflug die mede-oprichter is van het hiphopplatform het Leeuwarder Collectief. “Eerder dit jaar vroeg een zeer enthousiaste Jacco aan mij of ik een uur hiphop wilde verzorgen op Welcome to The Village. Samen met allemaal andere artiesten afkomstig uit provincie Friesland”, vertelt Patrick. “Wait whut?! Oh ja, zeker weten! Ik zag het als een kans om nieuwe mogelijkheden te creëren, lokaal raptalent te promoten en een idioot vette show neer te zetten. Ik zie dit als een waardevolle ontwikkeling voor mijzelf en mijn cultureel ondernemerschap en voor de community die zich om mij heen bevindt. Daarom heb ik ook binnen mijn eigen netwerk artiesten gevraagd mee te doen en zich in te zetten. Hierbij lag de focus op het creëren van een één uur durende productie waarin de bezoeker een showcase gepresenteerd krijgt van het lokale diverse rapklimaat en het goed heet gaat krijgen tijdens de MOSH.” 

Iepen Up (TRANS // FORM, nov 2018)

MOSH FRL is een pilot project voor iets dat we de komende jaren willen opbouwen”, licht Ico verder toe. “We willen de urban scene in Leeuwarden meer in kaart brengen en een infrastructuur opbouwen vanuit onder andere onze studio van Snoet & Smoel, maar ook de gemeente betrekken om hen op die manier ook te koppelen aan de urbanscene. We willen dat toptalent dat hieruit voortkomt ook sneller zichtbaar wordt en verder kan doorstromen voor een carrière in de rest van het land. Met het traject van MOSH kun je deze artiesten weer een heel nieuw podium geven. We hebben daarnaast ook een samenwerking met Neushoorn.

We halen de jongens daar naar toe om ze de mogelijkheid te geven om te repeteren en elkaar feedback te geven. Ze worden door performancecoaching gemotiveerd iets met hun optreden te doen en lef te tonen. Dus dat faciliteren we ook met dit traject. Verder wordt er gekeken hoe je een spannende live set op kan bouwen. Het is ontzettend tof om dat allemaal te kunnen faciliteren zodat de ontwikkeling ook wat sneller gaat. Daarbij vergroot je ook de zichtbaarheid van de urbancultuur voor het publiek. Op WTTV zijn ook veel mensen die niet weten wat de urban scene inhoudt en het is goed om te zien wat die cultuur is… En te weten dat het ook in Leeuwarden leeft.”

Patrick: “Ik kan zeggen dat we zeker geslaagd zijn in het creëren van een hele diverse productie waarin de eigenheid van elke artiest goed naar voren komt. Daarom ben ik erg blij met dit project en deze samenwerking. De keuze voor de artiesten was echter niet echt makkelijk. Uiteindelijk wil je niemand buitensluiten, want er zijn zoveel goede artiesten. De artiesten die je kan zien en horen tijdens het uur MOSH FRL zijn: DJ Quickfix & Tiago, Hassenpflug, JEB, Jenkins, Krissie, Louis Pedro, Orange Effect, Raptiel, Skedel, Ski & Simba en Yung Jamin.”