Naast alle gewone bands is er op The Village natuurlijk ook altijd ruimte voor allerlei speciale projecten. Zo is er dit jaar de uitwisseling Grime Beyond Borders tussen rappers KUÒ en Dona B van het Leeuwarder Collectief en Sangy uit Manchester. Laatstgenoemde mag tevens de spits mag afbijten op het uit 2,5 kilometer aan planken opgebouwde Kolderwolde.

Aanvankelijk oogt Sangy nog een beetje gespannen, misschien ook omdat het zijn eerste optreden in het buitenland is, maar zodra de beat begint, verdwijnt de spanning als sneeuw voor de zon. Zijn zware beats en teksten doen sterk denken aan echte old school Grime: harde bassen waardoor de tent meetrilt en toegebeten lyrics over armoede en de straat. Een sterke set met als enig minpuntje zijn zang op het laatste nummer, die niet altijd even lekker uit de verf komt.

Hierna gaan KUÒ en Dona B aan slag, beiden binnen de Leeuwarder hiphopscene al enige tijd bekende gezichten. Hun beats doen een stuk meer denken aan echte Nederhop, maar via de directheid van de teksten is de link met de Grime snel gemaakt. Ze zoeken ook meteen een stuk meer de interactie met het publiek, misschien meer dan nodig is. Overigens niet zonder succes. Beiden spelen een sterke thuiswedstrijd en laten met deze uitwisseling zien dat hiphop, zelfs op een festival zo ver van de straat, hier levend en wel is.

Chiel Schilder had na afloop van het optreden een gesprek met initiatiefnemer en brein achter Grime Beyond Borders Danny Fahey (Thirty Pound Gentlemen) uit Manchester, KUÒ en Dona B van het Leeuwarder Collectief over hun ervaringen met het uitwisselingsproject Grime Beyond Borders.

Danny, hoe heb je de uitwisseling met de jongens uit Leeuwarden ervaren?
Fahey: “Het verhaal begint met een ontmoeting onder het genot van een goede kop koffie met Eva (Van Netten, red.) en Peter (Dijkstra, red.) in Manchester. Dat was het startpunt van een samenwerking tussen Thirty Pound Gentlemen en Welcome to The Village. Dat was een jaar geleden en sindsdien hebben we hele positieve ervaringen met Kuo en Dona B. We besloten de samenwerking voort te zetten en de uitwisseling inhoud te geven.”

Wat is volgens jou het verschil tussen grime uit Leeuwarden en Manchester?
Fahey: “Naar mijn mening is grime in Leeuwarden zich nog steeds aan het ontwikkelen. Wat belangrijk is om te begrijpen aan grime uit het Verenigd Koninkrijk, is dat het niet wordt beïnvloed door de hiphopcultuur. Rapmuziek is heel anders.”

Wat is het belangrijkste verschil dan?
Fahey: “Hiphop is een cultuur. Wanneer je een hiphop-levensstijl nastreeft, dan zijn er een aantal duidelijke normen en waarden waar je je aan vasthoudt. Die houden in dat je kennis overbrengt, kennis deelt en vrede verspreidt in je gemeenschap. Rap richt zich alleen op muziek en vaak gaat het alleen over zoveel mogelijk geld verdienen. Er is veel moeite en energie gestopt in het ontwikkelen van grime als een cultuur in Verenigd Koninkrijk, om zich te onderscheiden van de Amerikaanse rapcultuur. Dona B uit Leeuwarden is naar mijn mening die op een authentieke wijze grime zich eigen maakt. Zijn sound is erg onderscheidend en anders en dat is de belangrijkste reden waarom ik met hem wilde werken. De samenwerking met Kuo is ook fantastisch. Hij is overduidelijk een zeer ervaren hiphopper.”

Kuo, kun je aangeven wat je geleerd hebt van de mannen uit Manchester?
Kuo: "Oh, ik heb zo veel geleerd van deze jongens: de sound van grime en de manier waarop grime werkt en wat het inhoudt. Uiteraard heb ik grime nog niet onder de knie, maar ik heb mogen proeven aan de scene die zich daar afspeelt en daar ben ik heel erg dankbaar voor."

Dona B, was het moeilijk om dezelfde energie over te brengen aan het publiek in Manchester, zoals je dat hier in Leeuwarden zou doen?
Dona B: “Naar mijn mening was de energie erg goed. Of ik nu naar Franse of Portugese rap luister, dat maakt niet uit. Als ik de cadans in de muziek vindt en het gevoel goed is en je voelt het, dan maakt het niet uit of je de teksten wel of niet begrijpt.”

Hoe hebben jullie deze dag tijdens Welcome to The Village ervaren?
Fahey: “Dit was mijn tweede editie Welcome to The Village en ik vind het hier echt heel leuk. Wat ik erg heb gewaardeerd is het podium Kolderwolde waar Grime Beyond Borders plaatsvond zonet. Het is geheel gebouwd door vrijwilligers en het lijkt op een Mad Max of de Thunderdome Arena. Het feit dat het gebouwd is door mensen voor mensen van de Village geeft een extra lading.
Kuo: “Kippenvel! Kippenvel door het harde werk dat de vrijwilligers hebben geleverd.”

Krijgt deze uitwisseling en samenwerking nog een gevolg?
Fahey: “Dit is de tweede Grime Beyond Borders. De eerste was in Manchester en daarna Tsjechië. De derde editie zou een tour door Verenigd Koninkrijk kunnen zijn of een editie in een ander land. Wie weet.”

 

Bekijk hier ook de kersverse video Vandaag de Dag van KUÒ die een aantal dagen voor Welcome to The Village uitgebracht werd: