Naam: Esmee Kruidhof
Leeftijd: 20 jaar
Funtie en werkzaamheden:
- Alles regelen m.b.t. de vrijwilligers en ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt tijdens de festivals
In een serie portretten maken we kennis met een aantal dames uit de organisatie van Into The Grave. Op donderdag 10 augustus vindt er in aanloop naar het metalfestival een talkshow plaats in Neushoorn Café, met als één van de onderwerpen: Vrouwen in de metal. Maar wie zijn eigenlijk de vrouwen die achter de schermen hun mannetje staan tijdens Into The Grave? 3VOOR12/Friesland ging op zoek en Esmee Kruidhof meldt zich vrijwillig als derde dame. Zij is tijdens het festival verantwoordelijk voor het wel en wee van de vrijwilligers die actief zijn voor, na en tijdens het festival.
Naam: Esmee Kruidhof
Leeftijd: 20 jaar
Funtie en werkzaamheden:
"Ik werk nu al twee edities mee als "vrijwillige" vrijwilligerscoordinator voor CityRock en Into The Grave en hiervoor heb ik een editie als vrijwilliger meegedraait tijdens Into The Grave. Momenteel ben ik in het dagelijks leven vierdejaars studente Media en Entertainment Management."
"Tijdens de eerste editie Into The Grave werkte ik mee als vrijwilliger bij de entreekassa. Plots kreeg ik na de die editie van Paul (organisator) een Facebook berichtje met de vraag of het me leuk leek om de coördinatie van de vrijwilligers op me te nemen. Toen me dit werd gevraagd moest ik wel even slikken. Ik was druk bezig met de studie Media & Entertainment Management en roosters regelen, plannen en het managen van ongeveer 200 mensen had ik nog nooit gedaan. Desalniettemin vond ik dat ik de uitdaging aan moest gaan. Ik was immers gevraagd door de grote baas van het festival! Het is echt de beste keuze ooit voor mij geweest. Loud Noise heeft me de kans gegeven om dieper in de festivalscene te duiken en om een netwerk op te bouwen binnen de metalwereld. Ook heb ik ontzettend veel geleerd over hoe het eraan toe gaat achter de schermen en hoe het is om te werken binnen een groot team. Into The Grave heeft me ontzettend veel opgeleverd. Door deze ervaring heb ik bijvoorbeeld nu ook een stage kunnen krijgen bij het lokale poppodium waar ik vanaf september aan de slag ga als Assistent Vrijwilligerscoordinator."
"Het leukste aan mijn functie vind ik toch wel het 'orde brengen in de chaos'. Voorafgaand aan het festival, een halfjaar van tevoren eigenlijk, ben je al bezig met het volmaken van een rooster. Je bent continu aan het puzzelen en aan het mailen met vrijwilligers zodat iedereen met plezier aan de slag kan en zodat ik een goed team bij elkaar kan krijgen. Tijdens het festival houdt de chaos niet op. Juist dan ben je aan het vliegen en draven om alles in goede banen te leiden. Vorig jaar had ik bijvoorbeeld tijdens Into The Grave 50 afmeldingen van vrijwilligers. Op dat moment moet je terplekke nieuwe mensen vinden... een mooie uitdaging! Naast het coördineren van mensen is het ook prachtig om te zien hoe iedereen elkaar helpt om een mooi festival neer te zetten. Sommige vrijwilligers werken al sinds de beginjaren van Into The Grave mee en geven zich elke editie weer op als vrijwilliger. Ook zijn er nieuwelingen die na één editie niet kunnen wachten tot de volgende en mij al na het festival mailen om een plekje te reserveren op het rooster. Iedereen is gepassioneerd en fanatiek betrokken bij het festival. Dat maakt het voor mij een geweldige functie. Als het festival goed loopt en je ziet dat de vrijwilligers het naar hun zin hebben, dan ben ik reuze trots!"
"Ik ervaar het zeker wel als een mannenwereld. Vaak word je als meisje nog steeds raar aangekeken als je aangeeft van metal te houden, zeker als het niet gothic metal of female-fronted metal betreft. Ook bij Into The Grave zie ik niet hordes vrouwen sneupen in de cd-bakken op de metalmarket. Desalniettemin merk ik dat het aantal vrouwelijke vrijwilligers wél groeit: dit jaar groeide het aantal aanmeldingen van vrouwelijke vrijwilligers met 10% ten opzichte van vorig jaar. Er is dus wel een lichte groei te zien, waar ik ook erg blij mee ben als vrouw binnen de scene. Misschien komt het wel door de nieuwe hype van metalbands die merch verkopen via H&M? Ik ben in ieder geval reuze benieuwd naar de toekomst van de metalwereld en hoe vrouwen hierin een rol gaan spelen."
"Het is erg mooi om te zien hoe de metalcommunity steeds meer verandert en groeit. Ik zie bijvoorbeeld steeds meer jongeren die geïnteresseerd zijn in de metalscene en zich aanmelden als vrijwilliger voor Into The Grave. Ik vind het ook altijd heel grappig om het jonge zoontje van Tjerk (organisator) op het podium te zien staan met zijn mega koptelefoon op. Er werken in de organisatie ook soms hele families achter de schermen bij Into The Grave, die vaak ook helpen met CityRock. Het communitygevoel voel je eigenlijk nergens anders dan bij de metalscene. Je voelt je gelijk thuis als je op het terrein stapt van het festival. Ook als het festival afgelopen is en iedereen weer terug loopt naar de camping voel je dit ook. Vaak is het weer jammer als we zaterdag de laatste band zien afsluiten. Dan moeten we weer een jaar wachten voordat we weer kunnen knallen!"
"Mijn mooiste herinnering was van vorig jaar, toen ik even op het podium kon staan door alle drukte heen. Ik wilde namelijk heel graag Airbourne zien samen met mijn vriend Jimmy, die me hielp met het coördineren van de vrijwilligers dat jaar. Toen we bijna op het einde van Airbourne's show even op het podium konden staan was dat natuurlijk fantastisch! We stonden daar echt te genieten van het uitzicht en van het feit dat we samen met Airbourne op een podium stonden, die normaliter voor 30.000 man staan te spelen. Op het einde van de show wilde mijn vriend eigenlijk de band vragen om nog een biertje na te doen, maar we waren allebei zo flabbergasted dat het niet verder kwam dan een beetje zweterig handen schudden met de gitarist. Het was het eerste jaar voor mij als vrijwilligerscoördinator, en het was toen heel gek om de bands face-to-face te zien. Ik liep dan af en toe naar de backstage om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, en om dan bijvoorbeeld bandleden van Korpiklaani tegen het lijf te lopen was heel gek! Ik ben heel benieuwd hoe Amon Amarth backstage is dit jaar en ik hoop ze nog even te spotten tijdens het werk."
"Voor deze editie van Into The Grave kijk ik heel erg uit naar Amon Amarth. Ik heb ze al meerdere keren mogen bewonderen bij andere festivals, maar ik ben heel benieuwd hoe het nu gaat achter de schermen met zo'n grote show. Het is namelijk altijd anders om bands als bezoeker te zien of tijdens je werk. Mocht ik zelf wat namen noemen die ik graag in Ljouwert zou willen zien dan zouden dat Annihilator, Evile, In Flames, Trivium, Firewind, Halestorm of Killswitch Engage zijn. Metallica staat ook erg hoog op mijn lijstje, maar ik ben bang dat die band net wat te duur is om te boeken..."
"Ik kijk het meeste uit naar het moment dat de eerste vrijwilligers zich melden bij mij wanneer ik het terrein op kom lopen! Het is namelijk altijd leuk om iedereen weer te zien. De bekende gezichten, de coördinatoren die elk jaar weer klaarstaan, maar ook de gezichten van de mensen die zich voor de eerste keer hebben aangemeld. Op dat moment merk je weer dat community gevoel en zie je hoeveel passie mensen hebben voor de metalscene. Dat is voor mij genoeg motivatie om dit nog jaren te doen!"
De talkshow met aansluitend een quiz vindt plaats in Neushoorn Café | Datum: donderdag 10 augustus | Aanvang: 19.30 uur | Entree: gratis
Vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus kleurt Leeuwarden weer zwart van de metalliefhebbers tijdens Into The Grave | lokatie: Oldehoofsterkerkhof | Aanvang vrijdag: 15.30 uur en zaterdag: 11.30 uur | Entree: vrijdag; 25 euro, zaterdag; 30 euro of weekendticket; 45 euro