Naam: Anne-Nynke Knol
Leeftijd: 28 jaar
Funtie en werkzaamheden:
- Coördinator van de camping
In een serie portretten maken we kennis met een aantal dames uit de organisatie van Into The Grave. Op donderdag 10 augustus vindt er in aanloop naar het metalfestival een talkshow plaats in Neushoorn Café, met als één van de onderwerpen: Vrouwen in de metal. Maar wie zijn eigenlijk de vrouwen die achter de schermen hun mannetje staan tijdens Into The Grave? 3VOOR12/Friesland ging op zoek en kwam als vierde op hete pad van Anne-Nynke Knol. Zij is hét aanspreekpunt voor alle gasten die blijven slapen op de camping van Into The Grave.
Naam: Anne-Nynke Knol
Leeftijd: 28 jaar
Funtie en werkzaamheden:
"Dit is de tweede editie dat ik meewerk aan het festival. Vorig jaar was het eerste jaar dat Into The Grave ook een festivalcamping faciliteerde. Voordat het festival plaats vindt, overleg ik met de uitvoerend producent welke materialen we nodig hebben, hoe de routing is en waar alles moet komen te staan. Ook regel ik de bemanning en roostering van de campingvrijwilligers. Tijdens het festival ben ik 24/7 aanwezig op de camping. Ik zorg er dan voor dat de vrijwilligers weten wat ze moeten doen, dat alles op voorraad is, het terrein netjes blijft en dat eventuele moshpit-slachtoffers opgevangen worden. Kortom: samen met het team van vrijwilligers probeer ik er voor te zorgen dat het verblijf op de camping voor de festivalbezoekers zo vlekkeloos mogelijk verloopt."
"Ik werkte bij Neushoorn als productieleider en werd door mijn leidinggevende Ruben (die de backstage productie doet tijdens ITG) gevraagd of ik ook interesse had in het coördineren van de camping. Dat leek me uiteraard super leuk dus heb ik een afspraak gemaakt met Paul van Berlo om even te kijken naar hoe we dat voor ons zagen. Ik kende Paul al van de andere evenementen die Loud Noise organiseerde in Neushoorn (Into Darkness bijvoorbeeld) die ik als productieleider gedraaid had."
"Werken op de camping verveelt geen moment. Als alles goed gaat is er weinig te doen, maar de campinggasten zijn hilarisch. Vooral 's nachts, als het festivalterrein sluit en iedereen weer terug de camping op komt. Je zou gewoon geld kunnen vragen voor een plekje bij de bandjescontrole tijdens die inloop, daar kom je echt de raarste dingen tegen."
"Helemaal niet. Vrouwen hoeven in de metalscene echt niet alleen maar achter de merch-tafel te staan. In mijn werk kom ik bij metalconcerten genoeg vrouwelijke tourmanagers, muzikanten en stagehands tegen. Veel meer zelfs dan bij bijvoorbeeld urban- of danceconcerten. Geslacht is in de metalscene voor zover ik weet een non-issue. Zorgen dat het werk gedaan wordt en niet te veel zeuren is veel belangrijker."
"De saamhorigheid. Het ene moment staat iedereen op elkaar in te beuken in de pit, maar als iemand dan z'n bril ofzo kwijtraakt stoppen ze allemaal om ernaar te helpen zoeken. Als je in de evenementen hoek werkt kom je in aanraking met heel veel verschillende doelgroepen, maar metalliefhebbers steken met kop en schouders boven iedereen uit. Ze zijn eigenlijk altijd vriendelijk, vechten nooit en zijn relatief netjes. Buitenstaanders schrikken vaak van hun 'woeste uiterlijk', maar het zijn stiekem allemaal lieve poesjes. Wanneer ze de camping opkomen stampen met hun baarden en kisten en patches, weet ik dat over enkele momenten de handdoekjes met wasknijpers aan de scheerlijnen hangen en de citronellakaars op het meegebrachte uitklaptafeltje staat."
Vorig jaar had ik wegens uitval van vrijwilligers mijn ouders ingeroosterd op de receptie tijdens de laatste dag. Mijn moeder vond het bestwel spannend, ze had Slayer opgezocht op Google en ze vond die mannen er maar eng uitzien. Naderhand was ze de hele week nog vol van haar ervaringen op de camping. Iedereen was zo vriendelijk en hartelijk geweest, ze bedankten haar tijdens de uitloop allemaal voor de goede zorgen en het leuke weekend. Een ouder, die z'n kind van de camping kwam halen, kwam haar persoonlijk bedanken omdat we zo goed op zijn zoon hadden gepast. Mijn moeder is daardoor echt met andere ogen naar de metalscene gaan kijken denk ik, haha."
"Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik zelf echt een metalhead ben. Vroeger luisterde ik er meer naar dan nu, vooral naar black metal, maar het was eigenlijk voornamelijk punk. Ik ben wel benieuwd naar de show van Powerwolf, lekker theatraal. Saxon is ook een klassieker natuurlijk. Mits ik van de camping af kan kom ik wel eventjes kijken."
"Het moment waarop iedereen weer uitgelaten richting huis gaat en kan terugkijken op een geslaagd festivalweekend!"
De talkshow met aansluitend een quiz vindt plaats in Neushoorn Café | Datum: donderdag 10 augustus | Aanvang: 19.30 uur | Entree: gratis
Vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus kleurt Leeuwarden weer zwart van de metalliefhebbers tijdens Into The Grave | lokatie: Oldehoofsterkerkhof | Aanvang vrijdag: 15.30 uur en zaterdag: 11.30 uur | Entree: vrijdag; 25 euro, zaterdag; 30 euro of weekendticket; 45 euro