De derde en laatste dag van een zeer zonnige editie van Here Comes The Summer is van een bescheiden muzikale opzet. Drie Nederlandse band uit de Amsterdamse Excelsior-stal luiden de onvermijdelijke uittocht naar de vaste wal in. Toch is er de laatste middag nog volop te genieten van muziek, maar ook van het uitstekende eten, drinken en kleurrijke kindervertier op het festivalterrein.

Meindert Talma | De Bolder Zaal

Muzikant en schrijver Meindert Talma maakte een aantal jaren geleden samen met zijn Rode Kaarten een album over éénmalige Nederlandse voetbalinternationals. In de Bolderzaal geeft Talma rond het middaguur een vervolg aan dit bijzondere muzikale project. Slechts ondersteund door een kleine keyboardje en een selectie uit zijn obscure voetbalarchief vol prachtige foto’s, filmbeelden en artikelen, brengt Talma een zeer onderhoudende muzikale spreekbeurt over de Nederlandse voetbalgeschiedenis. 

Meindert Talma

In zijn onnavolgbare liedjes, vrijwel allen voorafgegaan door droogkomische inleidingen, komen tal van trivialiteiten en onbekende verhalen over voetbalhelden uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis voorbij. Hilarische slot van dit zeer onderhoudende solo-optreden van Talma wordt gevormd door de inmiddels tot cult-nummer uitgegroeide Oeki Hoekema over het gelijknamige bekende Leeuwarder voetbalfenomeen.

Clean Pete | Ruige Plak

De tweeling Loes en Renée Wijnhove, beter bekend onder de naam Clean Pete, is al jarenlang vaste gast op de Vlielander festivals Here Comes The Summer en Into The Great Wide Open. Nog niet eerder lieten ze echter zo stevig van zich horen. Met het nieuwe album Afblijven, dat eerder dit jaar uit kwam, worden de kleine lieve liedjes met een scherp randje ingewisseld voor een robuuste rocksound. Op Ruige Plak laat dit nieuwe Cleane Pete horen ook live in deze nieuwe gedaante prima uit de voeten te kunnen. 

Clean Pete

Pittige drummbeats en scherpe gitaarrifs geven de zussen Wijnhove een flinke steun in de rug, wat het optreden diverser en afwisselender maakt dan eerdere optredens in duo-bezetting. Gelukkig is de belangrijkste troef van Clean Pete niet uit de setlist verdwenen; wonderschone kleine liedjes doorspekt met naïviteit en melancholie. 

Johan | Ruige Plak

Als afsluiter van de dag, op deze zonovergoten editie van Here Comes The Summer, staat Johan geprogrameerd, door velen als beste Nederlandse indieband van afgelopen jaren beschouwd. De band herrees eerder dit jaar uit zijn as na een radiopauze van een aantal jaar. Het bloed van voorman Jacob de Greeuw kroop blijkbaar waar het niet gaan kon en onlangs riep hij de muzikale troepen weer bij elkaar om een nieuw, inmiddels prima ontvangen album Pull Up op te nemen en weer op de Nederlandse podium te gaan staan. En de band pakt de draad daarbij moeiteloos op. 

Johan

Ondanks een aantal bezettingswisselingen klinkt de band vanmiddag op Vlieland weer getergd als vanouds. De rammelende gitaren, bombastische refreinen en het melancholische stemgeluid van De Greeuw; het klinkt allemaal zo vertrouwd, alsof de band nimmer is weggeweest. Ook de nieuwe songs van het recente album Pull Up sluiten naadloos aan bij de indrukwekkende reeks ijzersterke tijdloze songs van de eerdere albums. En met het klinken van de laatste vertrouwde tonen van Johan, komt ook het besef deze editie van Here Comes The Summer tot zijn onvermijdelijke einde is gekomen. Laat die zomer nu maar komen.