Freeze Festival staat ook dit jaar weer in het teken van verschillende projecten. Projecten van Friese acts, om precies te zijn. Terwijl een groot deel van het jonge publiek voornamelijk oog had voor de hiphop-programmering van de avond, namen wij een kijkje bij de mooie dingen die Friesland te bieden heeft. De internationale samenwerking genaamd Noard, het projectie-project van Cosmute en een tijdreis naar de eighties met SWEETGODANIMALS. Freeze Festival heeft ook dit jaar weer genoeg te bieden, maar willen ze niet te veel?

Noard

Noard is één van die projecten dat een podium krijgt tijdens Freeze Festival. Voor deze internationale samenwerking schreven studenten van Academie voor Popcultuur en studenten van TAMK uit Finland in vijf dagen tijd een geheel nieuwe liveset. Het is aan Noard om Freeze Festival 2017 te openen. Verwachtingsvol kijken de enkelingen die zich al in De Backstage begeven om zich heen. Dat we een bijzondere samenwerking kunnen verwachten, is ondertussen duidelijk, maar meer dan dat is niemand bekend. De van oorsprong Keniaanse RawBeena neemt vanavond de vocalen op zich. Noard speelt pop met een vleugje reggae en RawBeena weet daar een Keniaanse vibe aan toe te voegen. Dat de gehele set in enkel vijf dagen tijd is opgebouwd, is niet te merken. De instrumentale muzikanten zijn goed op elkaar ingespeeld en het voelt ook niet als een geforceerde samenwerking.

De set vat verschillende genres samen, maar RawBeena pakt het niet allemaal goed op. Haar vocalen zijn hees en diep, wat mooi tot uiting komt tijdens de rasechte reggae nummers die gespeeld worden. Tijdens de akoestische song About You en de popsong Rule The World gaat ze echter meerdere keren de mist in. RawBeena weet zich rap te herpakken, maar blijft onzuiver op sommige punten. Het rocknummer Nail It ligt haar beter. De stoere dame blijft dan ook enthousiast en bewijst toch maar dat Noard een interessant initiatief is. Vijf dagen blijkt alleen net te kort te zijn om de puntjes op de i te zetten.

Noard

Noard

Cosmute

Voor het tweede project van de avond, pakken we het iets harder aan. Voor de deur van de Arena staat het publiek zich nog even mentaal voor te bereiden op Cosmute. Met een biertje stevig in de hand, wordt er nog snel even een flinke hap lucht ingeademd. De verwachtingen voor dit project zijn hoog en als het echt zo goed is als dat er is beloofd, wil je als toeschouwer natuurlijk geen seconde missen. Aangekomen in de Arena, valt de opstelling van het podium in de zaal direct op. Het platvorm voor take-off is midden in de zaal gezet en het publiek staat er in een cirkeltje om heen. Boven het podium hangt een groot wit doek, waar bewegend beeld op geprojecteerd wordt.

De post-hardcore band speelt voornamelijk naar elkaar toe en heeft geen oog voor het publiek. De combinatie van licht, visuals en geluid lijkt echter niet alleen een bijzondere werking op het publiek te hebben, maar ook op de band. Drummer Armand Niehaus stuurt zelf de projecties aan, maar weet daarnaast een verdomd strakke show neer te zetten. Het is een stoere combinatie, maar ook een ingewikkelde productie. De uitwerking is sterk, maar het publiek lijkt er amper oog voor te hebben. De muziek vliegt langs je heen als je je aandacht richt op de projectie en wanneer je de focus op de band richt, vergeet je al snel dat er een gigantisch doek boven het drietal hangt. Cosmute verandert in de soundtrack van een kunstige film. Zonde, want muzikaal gezien zou dit zomaar eens een van Cosmutes beste shows kunnen zijn.

Cosmute

SWEETGODANIMALS

SWEETGODANIMALS heeft zichzelf aardig op de kaart gezet in het afgelopen jaar. Het is dan ook geen verrassing dat ze in het programma van Freeze Festival te vinden zijn. De dreampop van het viertal mag zich vandaag uiten op het (te kleine) podium van De Backstage. De ruimte is afgeladen wanneer ze beginnen. Ook SWEETGODANIMALS weet bijzondere samenwerkingen te tonen. Met een wielrenner op de voorgrond, die zich de ballen uit de broek fietst op een rollerband, wordt na een nummer of drie de ruimte voor het podium in beslag genomen door drie enthousiaste, rechtstreeks-uit-de-eighties-gevlogen aerobic dansers. Nadat we gezamenlijk zo'n twee minuten hebben opgewarmd, zetten de heren op het podium nog even kort Frans Bauers Heb Je Even Voor Mij in. Wat hier allemaal aan de hand is, lijkt niemand te bevatten. 

Na alle ongein, wordt de set weer herpakt. Met Your Mind laten ze zien dat ze geheel terecht een plek op Freeze Festival verdient hebben. De elektronische dreamwave komt lekker binnen en de heren benutten het hele podium voor de show. De lijzige stem van Stefan Boorsma sluit perfect aan bij de strakke, maar zweverige invloeden die de band produceert. SWEETGODANIMALS blijft, keer op keer, haar publiek verrassen. Ze hebben de lat voor zichzelf na dit jaar ook wel verdomd hoog gelegd.

SWEETGODANIMALS

SWEETGODANIMALS

GEZIEN

Noard + Cosmute + SWEETGODANIMALS
Freeze Festival, Neushoorn, Leeuwarden
Vrijdag 15 december 2017