De laatste editie van Dokk’em Open Air vond plaats in 2016. De organisatie moest even op adem komen, maar het begon toch weer te kriebelen. Dit jaar is het festival terug en mag ook het resident dj-team weer op komen draven. En dit doen ze maar al te graag! 3VOOR12/Friesland had een kort gesprek met Peter en Bert, voor velen beter bekend als DJ Post Mortem en DJ Beard. De twee zijn sinds 2014 onlosmakelijk verbonden aan het festival en draaien tussen de acts heerlijke harde platen en organiseren elke keer weer ludieke acties en spelletjes.

Sinds 2014 zijn Bert en Peter het officiële dj-team van Dokk’em Open Air. Organisator Jort Visser nam destijds contact op met Peter, met de vraag of hij op een klein podium metal wilde draaien en gekkigheid met het publiek wilde uithalen. Denk aan het Rad van Fortuin en karaoke. “Dat eerste leek me geweldig, die gekkigheid wat minder. Ik ben meer een deejay dan een diskjockey. De eerste laat de muziek praten en de tweede praat de muziek aan elkaar”, aldus Peter. En zo is DJ Beard ontstaan.

"Je kunt ook maar in een ding écht uitblinken”, grapt Bert. Op een warme zomeravond in de biergarten is ook de Metal Karaoke ontstaan. “Een shout out naar Johan Veenstra, die de eerste microfoonstandaard plantte”, vertelt Bert. De twee gingen samen aan de slag op een heel klein podium onder een andere naam. “Iets van Killing Saint”, licht Peter toe. Twee dagen lang ging het dak er af en was het een groot feest. “Wij werden direct gevraagd voor de volgende editie en zeiden maar wat graag ‘ja'”, vertelt Peter.

Voorafgaand aan het festival is Peter veel bezig met muziek verzamelen. Hij vertelt dat de muzieksmaak van het publiek erg divers is en dat hij iedereen een plezier wil doen. “Plaatjes aanvragen kan bij ons altijd. We draaien van Deep Purple tot Cattle Decapitation, dus kom maar op!”, zegt Peter. Waar gewenst draaien de heren zelfs een uur lang guilty pleasures variërend van de Spice Girls tot en met Snollebollekes. Bert is vooral veel bezig met het organiseren en bouwen van de stage. Tijdens het festival vermaakt Bert het publiek met ‘sport en spel’. Waar je de twee ook van kan herkennen zijn de ‘yellow guitars’.

In samenwerking met de organisatie van Dokk’em bedenken de mannen elk jaar bijzondere acties en activiteiten. Denk hierbij aan spijkerslaan, het Dokk’em Bier-Rad van Fortuin en grunten voor munten. Peter vond de wereldrecordpoging air guitar-spelen in 2016 een van de leukste acties tot nu toe. Enkele jaren daarvoor hadden ze al het luchtgitaar spelen geintroduceerd, alleen dan op kleine gele houten gitaartjes.

Driehonderd opblaasgitaren voor wereldrecordpoging

Voor de wereldrecordpoging speelde bandmerchandise gigant Large hier goed op in door driehonderd opblaasgitaren te leveren voor de wereldrecordpoging. “Na heel wat uurtjes opblazen stond er driehonderd man in de regen klaar om mee te spelen. Wij hadden een drietal nummers uitgekozen waarvan we de solo lieten horen en eindigden uiteraard met Slayers Angel Of Death. Wat een feest was dat, iedereen ging helemaal uit zijn dak!”, zegt Peter enthousiast. “We zitten van te voren met Jort Visser (programmeur/organisatie) en sparren er op los maar meestal zijn de ideeën er al veel langer en kunnen we bijna niet wachten tot DOA. Dit jaar gaan we ‘Metal Hangen’, de metal variant op spijkerbroek hangen. De persoon die het langste blijft hangen is de winnaar”, vult Bert aan.
 

Een poging tot het wereldrecord 'air guitar' tijdens Dokk'em Open Air in 2016

Veel tijd om zelf acts op het podium te bekijken is er niet. Peter gaat proberen om even te kijken bij Cannibal Corpse. “Dat vond ik als jongetje van elf heel griezelig. Kijken of dat nu nog zo is...”, zegt Peter. “Ik wil ook bij King Diamond kijken en locale acts als Baldrs Draumar en D.R.D. Daarnaast ben ik ook benieuwd naar Vivaldi Metal Project. 

Ook dit jaar gaat het duo weer voor een wereldrecordpoging, ditmaal voor de grootste circle pit ooit. Maar wat is een circle pit eigenlijk? Wikipedia leert ons het volgende: 'Een circlepit is bij bepaalde soorten muziekuitvoeringen een cirkelvormig gebied voor het podium waar gemosht wordt op de muziek. Dit type pit lijkt op een wall of death, maar is minder agressief.' Peter omschrijft het als volgt: “Rondjes draaien en daarbij ook nog een klein beetje duwen en trekken. En het gebeurt op het tempo van de muziek. Dus hoe sneller de muziek, hoe sneller de circle pit.” Om dit te realiseren werken de dj’s samen met één van de bands die op ons podium optreedt. “DJ Beard zal het publiek verder wel een beetje opfokken, dus dat komt wel goed”, besluit Peter.