Ondertussen is Psy-Fi al in volle gang. En met de aanwezigheid van elf artiesten is het Leeuwarder collectief 3rd BIT Events weer ruim vertegenwoordigd op Psy-Fi 2017. Omdat Psy-Fi meer is dan een fantastisch decor met dansende en yogaënde hippies, vertellen oprichter Paul Bachy (Paul B) en Niels Hoekstra (Nilezz) alles over hun voorliefde voor de muziek, hoe ze in aanraking gekomen zijn met psytrance en leggen ze uit wat Goa- en psy voor ze betekent.

Wat kunnen jullie vertellen over psytrance?
Hoekstra en Bachy: "Hier in Leeuwarden vormt psytrance een klein genre. Toch bijzonder omdat hier in Leeuwarden zo'n beetje het vijf na grootste Goa- en psyfestival van Europa plaatsvindt. Het genre in een notendop is als volgt ontstaan: De plaats Goa in India is het einde van de zogenaamde hippie trail. Daar kwamen in de jaren zestig en zeventig mensen samen om spiritueel vrij te zijn, te feesten en te experimenteren met drugs (met name LSD) en muziek te maken. In de muziek van bijvoorbeeld The Beatles (ongetwijfeld de bekendste afleggers van de hippie trail) hoorde je bijvoorbeeld al de nodige invloeden uit Goa. Vervolgens breken de jaren tachtig aan, ontwikkelt het acid-geluid zich en ontstaat zodoende de basis voor de hedendaagde psytrance."

Ooit schreef ik over psytrance dat de muziek zich in de afgelopen jaren weinig heeft ontwikkeld en nog steeds lijkt op het geluid uit begin jaren negentig. Hoe vinden jullie dat de muziek zich heeft geëvolueerd?
Bachy: "Tijdens de hoogtijdagen in de jaren negentig hoor je al veel invloeden vanuit de mainstream trance. Paul Oakenfold, Yahel en Kai Tracid voegen het gangbare trancegeluid samen met het psygeluid. Vlak daarna ontstaan de tegengeluiden zoals het hedendaagse full on-geluid van bijvoorbeeld Man With No Name. Daarnaast ontstaan ook de diepere sub-genres als psytech, dark-psy en progressieve psytrance. In de later ontstane genres heeft de muziek zich goed ontwikkeld."
 

Waar is de passie bij jullie begonnen?
Bachy: "Voordat ik in de jaren negentig in aanraking kwam met psytrance moest ik helemaal niets hebben van elektronische muziek. Ik luisterde veel punk en hiphop, van Rage Against the Machine tot aan Cypress Hill. Toen stuitte ik op de psychedelische rockband Ozric Tantacles (met bandlid Merv Pepler alias Eat Static zaterdagavond te horen in de Chill Out). En deze band is een hele mooie link tussen hetgeen ik destijds luisterde en psytrance. Een jaar later, in 1998, stond ik uiteindelijk op mijn eerste psytrancefeest en is het balletje gaan rollen." Hoekstra vult aan: "Toen ik rond 2003 startte als dj draaide ik hoofdzakelijk drum-'n-bass. Vervolgens stuitte ik op psytrance en was ik in één klap verkocht en draaide ik daarna niets anders meer."

Hoe heeft jullie draaistijl zich vervolgens ontwikkeld?
Bachy: "Toen ik begon met draaien had je nog niet zoveel sub-genres. Je had destijds oldschool en psy-tech en dat was het. Ik zat destijds op een BPM van 140 en ben gestaag de hardere, dark- en volgens forestpsy opgegaan richting de 148 BPM. Dat lijkt snel maar vanwege de stijl valt het nog reuze mee. Er zijn bijvoorbeeld hi-tech dj's die rond de 158 BPM zitten. Omdat het binnen psytrance meer om de baslijn tussen de kick in draait, kan je in een redelijk hoog tempo draaien zonder dat het afbreuk doet aan de dansbaarheid." Hoekstra: "Toen ik begon met draaien heeft psytrance zich ondertussen ontwikkeld in subgenres als dark-psy, forest, progressive psy en hi-tech. Ik draai tegenwoordig vooral veel nightpsy en forest. Als Paul (Bachy; red.) en ik voorheen op onze eigen feesten draaiden begon ik meestal wat progressiever en eindigt Paul B harder met dark-psy. De laatste jaren zijn we qua stijl meer naar elkaar toe gegroeid."

Welke platen treffen we deze week aan in jullie koffers?
Hoekstra: "Van tevoren prepareer ik niet een hele playlist die ik vervolgens ga afspelen maar draai ik op intuïtie. Maar wat ik je wel kan verklappen is dat ik een aantal platen ga meenemen van Sangoma Records en Blue Hour Sounds. Als ik een 'vloervuller' mag noemen dan kom ik al snel uit bij het nummer Abraxas van One Upon A Time. Bachy: "Van het Deense label Parvati Records ben ik een groot liefhebber en zal ik sowieso de nodige platen meenemen. Een klassieker die je absoluut in onze koffers zult treffen is het album Pentafiles (2003) van Penta. Dat album is voor ons hardstikke episch en heeft een aantal heerlijke feestnummers. Al met al is er veel te veel muziek om op te noemen. Dat maakt psytrance als muziekgenre ook zo interessant."

Support your locals!

Het Leeuwarder label 3rd BIT Events staat de komende vijf dagen met liefst 11 namen op het programma. Denk daarbij aan namen die je wellicht van de PsyFreaks en Psychedelic Aniversary feesten kent zoals Paul B, Audio Terrorist en Nilezz. Hierbij de timetable van de 3rd BIT'ers:

Alternative Stage

Chill Out