De vijfendertigste finale van de Kleine Prijs van Fryslân. Waarin hiphop goed vertegenwoordigd is en de decibelmeter van groen naar rood schiet. Voor ieder wat wils zou je zeggen. Maar daar hebben de acts geen boodschap aan. Zij zullen alles op alles zetten om vanmiddag die ene prijs in de wacht te slepen. De jury bestaat dit jaar uit Joey Ruchtie (Eurosonic Noorderslag), Janneke Nijhuijs (The Indien, Thijs Boontjes, Sophie Straat) en Kaascouse (rapper).

En Alles Gaat Voorbij

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân is na enkele jaren weer neergestreken in Leeuwarden. Het publiek oogt bij aanvang wat onwennig. Waarschijnlijk omdat het voor velen weer het eerste sta concert is zonder restricties. Terwijl de zaal zich vult staat de eerste act klaar om te beginnen. Met een opbouwende drum groove die uitmondt in een deken van geluid begint En Alles Gaat Voorbij hun show. Een unieke samenstelling van drums, marimba, en spoken word is wat deze twee mannen kenmerkt. De perfecte soundtrack om je zondagmiddag mee te beginnen. Echter is de keerzijde dat de monotone spoken word en de lange opbouw je soms even doet afdwalen.

En Alles Gaat Voorbij

Raptiel

Raptiel

Wanneer Jamila Faber, de host van deze finale, het publiek naar voren roept, springt er een man in een dinosaurus pak het podium op. Dat kan niemand anders zijn dan Martijn Werkhoven alias Raptiel. Na zijn spetterende entree en een ode aan zijn liefje Eva Jinek heeft de rapper en entertainer nog een troef achter de hand; samen met Piter Wilkens brengen zij hun Ode Aan Leeuwarden. Werkhoven wekt sympathie op bij het publiek door zijn gevatte praatjes tussendoor en zijn knullige instructie voor een kleine call & response met het publiek. Maar hij kan zich dit veroorloven. “Raptiel heeft de potentie om elke feesttent, studentenvereniging, verjaardag dan wel club kapot te spelen”, zegt de jury. Een nieuwe Friese cultheld is opgestaan.

Orange Effect

Een vreemde eend in de bijt vanmiddag zijn de mannen van Orange Effect. Maar niet alleen omdat zij als winnaar van Bring It On zijn doorgestroomd naar de finale van de Kleine Prijs van Fryslân. De broers maken muziek wat je zou kunnen plaatsen onder hiphop, maar ook pop of juist dream pop. Zo vaag het genre is, zo vaag zijn ook de teksten. Het laat veel aan de verbeelding over. Dit valt in de smaak bij de jury. Er is goed over nagedacht. De één gekleed in het zwart, de ander in het wit. “Het is mooi en conceptueel”, aldus het juryrapport. 

Orange Effect

Quiet As Always

Quiet As Always

De Marshall versterkers worden het podium opgereden, dus het publiek weet genoeg. De oordoppen komen tevoorschijn tijdens de soundcheck van Quiet As Always. De band begint met een zacht gitaartokkeltje, maar al snel wordt de akoestische gitaar ingewisseld voor een elektrische. Gevolgd door een stevige inzet van de drummer. We zien de frontman met lange blonde haren met zijn gitaar ter hoogte van zijn knieën. Het verbaast daarom ook niemand dat de band veel kijkt naar Nirvana. Maar daar stopt de vergelijking dan al snel. De band functioneert als een diesel en komt pas bij de laatste songs op gang met een paar goede basriffs. Ook gaat zanger Sander Steneker pas lekker klinken wanneer hij zijn stem forceert, maar wanneer de band terugvalt, laat het te wensen over.

Moonloops

Met slechts een gitaar in haar hand loopt Sarah Dekker het podium op. Het is meteen duidelijk dat we in decibels flink teruggaan met Moonloops. Ze knipt haar nachtlampje aan en gaat op het bed zitten dat op de rand van het podium is gezet. Het publiek heeft zich naar de rand van het bed verplaatst en wordt voorgelezen, meegevoerd en betoverd. Op de songwriting valt niks aan te merken en elk liedje heeft een ander karakter. Hierdoor blijft het publiek aandachtig luisteren. “Moonloops wist in haar eentje een dynamiek van een hele band neer te zetten”, zegt de jury. In een eerder gesprek met 3VOOR12/Friesland gaf de jonge zangeres aan dat ze zichzelf pas sinds kort muzikant durft te noemen. Maar vandaag bewijst ze een echte artiest te zijn. Daar is namelijk meer voor nodig dan alleen een paar goede liedjes. En dat is Moonloops. Tot het nachtlampje weer uitgaat.

Moonloops

Louis Pedro

Na een ruimtereis verzamelt de fanbase van de volgende act zich vooraan bij het podium. De vuisten gaan gelijk in de lucht wanneer Louis Pedro de zaal betreedt. Het energielevel is hoog en binnen een mum van tijd gaan alle voetjes van de vloer. De jonge rapper uit Bolsward springt van de ene hoek naar de andere hoek van het podium. Elke keer wordt er op energieke wijze tot drie geteld en bounced het publiek welwillend mee.

Tijdens het juryberaad krijgen we een optreden van oud winnaar Delore voorgeschoteld. Zij mogen laten horen waarom zij in 2019 de terechte winnaars waren. En niet alleen dat, ze laten ook zien dat ze gegroeid zijn. De band heeft plezier en laat dit zien onder leiding van een zelfverzekerde frontvrouw. Terwijl de synthesizers van Delore afkoelen, maken de juryleden hun entree en worden de winnaars bekend gemaakt. Het publiek is gevallen voor de charmes van Raptiel en hij gaat er met de publieksprijs vandoor. De runner-up van de Kleine Prijs van Fryslân, die dit jaar ook met een geldbedrag naar huis gaat, is Orange Effect. En met lovend jurycommentaar, dé winnaar... Moonloops! Zij wint daarmee komend jaar een spot op o.a. Eurosonic Noorderslag en tijdens de Friese Pop Awards. Moonloops bewijst meer dan alleen een muzikant te zijn.