Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 20 september zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Het Bolwerk. Wie zal eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Pendants en Lester Blackfield opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De vierde finalist die we aan je voorstellen is The Wabe.

In het kader van de kennismaking… Laten we bij het begin beginnen: Wie zijn jullie en waar hebben jullie elkaar leren kennen?

Mireille Muller: “We hebben elkaar ontmoet tijdens het maken van een videoclip van O’Kutjes (Huilen & Haten, red). Trevor was daar runner en ik was figurant in de clip. We raakten aan de praat en ik vertelde over de jamsessies in Mukkes op woensdags. Daar reageerde hij wel enthousiast op en toen stelde ik voor dat hij gewoon eens mee moest gaan. Op een gegeven moment had hij tussen twee verhuizingen door een weekje geen onderdak en toen heeft hij die week bij mij gelogeerd. Elke avond zaten we wat te chillen en hebben we heel veel muziek uitgewisseld. We kwamen erachter dat we nog heel veel aan elkaar konden laten horen.”
Trevor Vreeburg: “Ja, we zijn toen gaan jammen en daar is vrij snel de tweemansformatie The Wabe uit ontstaat en op een gegeven moment kwam er daadwerkelijk muziek uitrollen. We spelen nu zo’n twee jaar samen, denk ik.”

De sound die The Wabe heeft is niet een die je veel tegenkomt in de huidige Friese popscene. Kunnen jullie daar iets meer over vertellen? Hoe is die sound ontstaan en waar halen jullie inspiratie vandaan?

Trevor: “Onze sound is ontstaan door de gezamenlijke interesse voor de eighties synthwave. Mireille liet mij muziek van twee Franse bands luisteren, La Femme en Grand Blanc. Ik vond dat meteen hele coole muziek en toen we voor het eerst muziek gingen maken zijn we qua sound een beetje die kant opgegaan. Vanuit dat beginpunt is het allemaal snel een eigen leven gaan leiden. We hebben onze krachten gebundeld en met de setup van een loopstation plus allemaal verschillende instrumenten is een hele aparte sound ontstaan. Dat vereist ook wel een aparte werkwijze.”
Mireille: “We willen onze sound vooral ook heel rauw houden. Een beetje vanuit de punkgedachte ook vanuit die tijd. We werken bijvoorbeeld niet met een metronoom of voorbewerkte beats. We spelen alles live in en dat vinden we beide helemaal te gek. We noemen het zelf ook wel loopstationpunk, maar we hebben het label mystery wave eraan gehangen.”
Trevor: “Ja, precies. Mystery wave. Het genre hebben we dus zelf bedacht. De vraag: ‘Wat voor muziek maken jullie nu eigenlijk?’ wordt ons uiteraard wel vaker gesteld. We wisten zelf niet zo goed wat we daarop moesten antwoorden. En toen dachten we; we verzinnen zelf gewoon een naamkaartje."

Trevor, je vertelde net over de aparte manier van werken. Wat houdt dat precies in? Wat maakt jullie werkwijze zo anders?

Trevor: “We werken dus met een loopstation en met meerdere instrumenten en zo bouwen we met een aantal loopjes een nummer op. Ik ben zelf voornamelijk gitarist en ik maakte liedjes met behulp van een akoestische gitaar. Dan werk je met akkoorden en vocals en maak je verschillende coupletten, waarin je zoveel kan variëren als je maar wil. Een loopje kun je aan of uitzetten en dat is het. Je moet steeds op hetzelfde bouwen en veel meer weghalen en weer toevoegen om zo de dynamiek van een nummer spannend te houden. Door op deze wijze te werk te gaan, wordt je heel creatief om op andere manieren met loopjes en live spelen steeds op vernieuwende manieren te gebruiken.

'We wisten zelf niet zo goed wat we daarop moesten antwoorden. En toen dachten we; we verzinnen zelf gewoon een naamkaartje' - Trevor

Jullie hebben elkaar dus helemaal gevonden in de mystery wave met deze werkwijze. Het is door de telefoon wel duidelijk dat jullie beide heel enthousiast zijn daarover. Maar wat maakt het samenspelen nou echt zo leuk en bijzonder?

Mireille: “Ik vind het heel tof dat we elkaar vooral versterken. Het is heel mooi als een van ons met met een rifje of een akkoordenschema komt en de ander daar dan op aanvult. Als we jammen of spelen en we kijken elkaar aan en dan voel je gewoon dat je in de goede flow zit. Dat heb ik eigenlijk nooit echt eerder gehad in muziekprojecten die ik gedaan heb. Dit is wel het project waar ik helemaal mijn creativiteit in kwijt kan op mijn eigen manier ook.”
Trevor: “Het is inderdaad heel erg onze onderlinge chemie dat het allemaal zo leuk maakt. Ik heb wel in andere bands gezeten en dan heb je toch met meerdere visies en meningen te maken. De manier waarop wij samen op één lijn zitten heb ik nog nooit zo sterk gehad.”

The Wabe

Waar willen jullie uiteindelijk naar toe werken met The Wabe? Wat zijn de volgende stappen in jullie ontwikkeling?

Trevor: “We willen vooral een groter publiek bereiken, dat we kunnen gaan toeren en dat mensen het echt te gek vinden. Uiteraard willen we op den duur ook muziek gaan uitbrengen. We hebben niet per se een einddoel, maar we timmeren wel hard aan de weg om steeds een stapje verder te komen.”
Mireille: “We zijn wel net begonnen met opnames. Hoe, wat en wanneer kunnen we nog niet zeggen. Maar we zijn in ieder geval die stap aan het maken om op te nemen en uit te brengen.”
Trevor: “We werken nu samen met Corné de Wolf. Ik ken hem van de Academie voor Popcultuur. Ik heb met hem samengewerkt tijdens mijn afstudeerproject waar hij als geluidstechnicus betrokken was. Hij heeft een eigen studio en onlangs stelde hij zelf voor om bij hem nummers op te gaan nemen. En van het een kwam het ander.”

Jullie doseren mooi de stappen to stardom, maar wat nou als je alle middelen en geld had om te doen wat je zou willen doen in de muziek… Wat zou dan echt een droom van jullie zijn?

Trevor: “Ik zou het fantastisch vinden dan om een hele coole tour bus te hebben die van alle gemakken voorzien is en dat je dan de hele wereld overgaat en lekker veel kan spelen. Dan wil ik ook met andere kunstenaars samenwerken. Ook lijkt het me heel tof om een eigen studio te hebben en die dan helemaal inrichten zoals wij het zouden willen zien. Dat je alle middelen en expertise hebt om alle ideeën die je hebt gewoon uit kan voeren.
Mireille: “Op zich is een laag budget ook wel een goede manier zijn om creatief oplossingen te zoeken. Dus dat heeft ook zeker zijn charme. 

Is het meedoen aan de Kleine Prijs van Friesland ook zo’n bewuste stap om te nemen? Wat is de achterliggende reden om mee te doen aan een dergelijke competitie?

Mireille: “Je krijgt de mogelijkheid om weer lekker te spelen en te leren. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te kijken hoe ver je kan komen. We zijn ook echt heel blij dat we uiteindelijk in de finale staan.
Trevor: “Het leek ons inderdaad gewoon tof om mee te doen en wat meer in Friesland te spelen. Er wordt ook veel aandacht aan de Kleine Prijs gegeven, dus daar kun je ook weer voordeel uit halen. Daarnaast zijn de prijzen die te winnen zijn ook best fijn. Dat zou ons best wel goed uitkomen.”

Wat hebben jullie tot nu toe aan de deelname en het behalve van de finale kunnen halen als band?

Mireille: “Bij de halve finale heeft iemand ons gefilmd en die filmpjes hebben we gekregen en ook online gezet. Dus dat is meteen goede promotie.”
Trevor: “Vergeet ook niet het leren opbouwen en soundchecken in een kwartier! Daar hebben we nu wel wat meer ervaring in opgedaan. Met onze setup is dat nogal een ding, want we zijn maar met z’n tweeën en we hebben heel veel spullen die opgezet en aangesloten moeten worden.”

INFORMATIE

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân vindt dit jaar plaats in Het Bolwerk. In Sneek strijden Delore, Ganos Lal, Noorderlicht, The Wabe, All Over Again en Boyakira om de prijzen en de eer.