Eén van de belangrijke pijlers van LF2018 is Never Ending Orchestra (NEO). Een ambitieus project dat het hele muzikale Friese universum, amateur en professional, met elkaar moet verbinden. Maar wat is Never Ending Orchestra exact? Wat moeten wij ons daar bij voorstellen? Om een antwoord te krijgen op die vraag sprak 3VOOR12/Friesland met Margriet Gerritsma, projectleider van NEO, over het grootste muzikale feest van Friesland en hoe NEO de provincie in beweging wil brengen.

Friesland kent een breed muzikaal landschap, met veel koren, orkesten en natuurlijk bandjes. Voor de organisatie van de culturele hoofdstad een enorme uitdaging om al die verschillende muziekstijlen apart een podium te bieden dit jaar. Immers, iedereen wil zich laten zien in 2018! Hoe ga je dat creëren? Door met belanghebbenden als Friesland Pop, OMF (Orkesten en koren), Cityproms en Keunstwurk om de tafel te gaan zitten, te overleggen en tot een plan te komen waarin iedereen een podium moet krijgen. “Naar aanleiding van dit overleg is er begin vorig jaar een plan geschreven en daarmee is het team van NEO aan de slag gegaan, met als inzet een zo breed mogelijk programma”, vertelt Margriet Gerritsma, projectleider van NEO.

Onder NEO hangen een aantal pijlers met allemaal hun eigen focusgebied die heel belangrijk en zichtbaar worden het komende jaar. Een van die pijlers is NEO MusicLABS: tien bruisende broedplaatsen in tien verschillende regio’s van de provincie voor artiesten met een droom. Volgens Gerritsma is dit heel bijzonder. “Daarvoor hebben we artiesten benaderd, met de vraag: ‘Wil je verder komen met je band of muzikant, meld je aan’.”

Voor deze groep (jonge) artiesten faciliteert NEO de behoefte. “Als iemand met tien blazers willen werken, dan gaan wij dat regelen. Daarnaast zorgen we nog dat er leuke workshops komen die passen bij de vraag en de behoefte. De music labs lopen van mei tot en met september.” Eind juni moet er volgens Gerritsma een productie staan en aan het eind van het jaar presenteren alle producties zich tijdens een slotfeest aan een zaal vol programmeurs.

Daarnaast is NEO onder de noemer NEO Producties bezig met tien muzikale mienskip producties, die van onderop ontstaan. “In samenwerking met Sense Of Place zijn we aan het kijken of we een Wadden Compositie kunnen componeren en roepen we lokale orkesten op hier aan mee te doen”, legt Gerritsma uit. “Er zullen meerdere momenten zijn tijdens Sense of Place waar we die Wadden Compositie zullen spelen. Dat is eigenlijk meer een productie, maar ook daarvoor gaan we actief werven.”

'We kunnen wel mooie producties bedenken, maar het moet de mensen wel bereiken'

Een voorbeeld van zo’n project is FEAN dat een coproductie is met de Popfabryk. “Met dit project kijken we of we dat ook een plek geven tijdens Sense of Place. We proberen alles wat er is naar een hoger plan te trekken en met elkaar te verbinden. Sense of Place is een kunstproject langs de Waddenkust van Harlingen tot Dokkum en daar komen allemaal kunstwerken. Die komen dit jaar niet allemaal af, maar er zijn wel bijzondere openingen van en kleinere projecten. Het is een heel mooi natuurgebied en het is gewoon belangrijk dat mensen dat ontdekken. Wij willen met NEO en de muziek daar een versterkende factor in zijn, vandaar ook de Wadden Compositie of een project als FEAN. We kunnen wel mooie producties bedenken, maar het moet de mensen wel bereiken”, stelt Gerritsma.

Volgens Gerritsma zullen in Leeuwarden ook dit soort producties ontstaan. “Maar het kan ook zijn dat we koren of orkesten vragen om zich op vrije weekenden te laten zien op één van de podia in de stad. We hebben een paar vaste plekken zoals Waagplein, De Prinsentuin en het Wilhelminaplein. Daarnaast wordt er momenteel met enkele partners gekeken naar de mogelijkheden van een mobiel podium. “In de vorm van een car, truck, of wat dan ook, die we ergens in de stad parkeren of op een festival neerzetten.”

Naast talentontwikkeling in de provincie en podia op de voor de hand liggende plekken in het centrum van de stad richt NEO zich, middels NEO Wijk, ook op de achterstandswijken in Leeuwarden. Volgens Gerritsma de meest kleurrijke wijken van de stad: “We willen speciaal iets met deze wijken doen, omdat er toch wel een grote afstand is tot LF2018. We vinden het belangrijk dat er muziek wordt gemaakt, dat we mensen enthousiasmeren om muziek te maken, dat kan percussie zijn, pop, of jazz. Die wijken zitten natuurlijk ook vol met verborgen muzikanten.” Er staan vijf wijkfeesten gepland en hierin worden eveneens de schoolkinderen betrokken en de eigen muzikanten. Zo krijgen die wijken hun eigen muziekfeest.

Het leukste is volgens Gerritsma dat muzikanten die niet heel gauw op een festival staan, de kans krijgen daar wel op kunnen treden. “Hieruit moet een basis gelegd worden voor de toekomst, omdat we ons niet alleen willen richten op een muzikaal feestje, maar ook aan die achterkant willen werken en de legacy. Zodat we gericht aan talentontwikkeling kunnen werken en kunnen kijken of het werkt.” Het zou dus maar zo kunnen dat de Labs een vervolg gaan krijgen. “We trekken alle partners zoals Iduna, Neushoorn en de Lawei erbij om hier volgend jaar op doorbouwen zonder al te veel regels op te leggen, maar vraaggericht te gaan helpen. Wat ontstaat er dan? Ontstaat er niks, dan hebben we dat in ieder geval geprobeerd. Ruimte voor experiment moet er altijd zijn", besluit Gerritsma.

INFORMATIE

Van mei tot en met september 2018 presenteert de Friese Muzykmienskip zich in het centrum en in de wijken van Leeuwarden met verrassende optredens en bijzondere producties. Vijf maanden lang biedt NEO doorlopende muziekprogrammering van bestaand en nieuw talent. Meer info kijk op de site van Never Ending Orchestra: neo.frl/