Van 9 mei tot en met 11 mei vindt voor de dertiende keer het European Youth Music Festival plaats en dat zal dit jaar plaatsvinden in Sneek en omstreken onder de noemer At The Watergate. Het is een bestaand festival dat georganiseerd wordt vanuit de EMU (European Music School Union), de Europese brancheorganisatie voor muziekeducatie. Het tweejaarlijkse evenement strijkt voor deze editie neer in Sneek en de Súdwesthoek.

“Er komen ruim 6000 jongeren naar Sneek, voor ons een grote uitdaging”, vertelt Anne-Marie Dros, hoofd marketing bij At The Watergate. “Dat gaat natuurlijk nooit passen en dat maakt het leuk.” Om die reden heeft de organisatie de toevlucht gezocht tot de omliggende dorpen en steden. “IJlst, Bolsward, Sandfird/Westhem, Woudsend, Heeg, Workum, Makkum en Koudum doen allemaal mee. Zij bieden de podia en wij de programmering. In die dorpen en steden hebben ze gezegd: ‘Dan willen we ook dat ze iets meekrijgen van onze cultuur’ en daarom zullen ze hun musea gratis openstellen. Zij bouwen ook allemaal hun eigen feestje en wij doen dat groot in Sneek.”

Samenspel

Volgens Dros leert de ervaring met dit soort creatieve kinderen dat ze gauw samen gaan spelen. “Dat gebeurde juist niet tijdens eerdere edities. Daar was een openings- en een slotmanifestatie in een arena en vervolgens ging iedereen z'n eigen weg. De jongeren werden ook heel verspreid over de regio ondergebracht. Bijvoorbeeld in een dorpje waar hooguit nog een ander bandje speelt en optreedt in een kaal dorpshuis voor acht bezoekers. Bij ons lopen alle talen, muziekstijlen, muzikanten, vrijwilligers en bezoekers door elkaar”, aldus Dros.

Verzorgingstehuizen

Wat ze zelf erg leuk vindt is dat er ook optredens plaatsvinden bij verzorgingstehuizen. Aangezien de ouderen moeilijk in de stad kunnen komen, komt At The Watergate naar hen toe. “We hebben bij een stuk of tien verzorgingshuizen een podium. Daar komen dan dus jonge mensen uit Hongarije, Polen, Finland of Zweden voor die oudjes spelen... Ik denk dat wij een van de grootste mienskip én Europese projecten zijn”, voegt ze er nog aan toe.  

Het unieke van At The Watergate is dat er ruim 3000 jongeren in Sneek zijn gevestigd in middelbare- en basisscholen, die omgetoverd zijn tot pop-up hostels. Dat betekent dat ze ook bij elkaar slapen. De veemarkthal is omgebouwd tot food plaza. “In die dagen zijn er zo’n 51000 eetbeurten en tijdens het eten hoor je daar ruim twintig talendoor elkaar”, legt Dros enthousiast uit. “Wij vinden dan ook dat het om de ontmoeting én het samenspelen van de muzikanten gaat. Zo groot is het centrum van Sneek nu ook niet, dus dat betekent dat je elkaar continu kruist en tegenkomt.”

'Ik denk dat wij een van de grootste mienskip én Europese projecten zijn'

Congres

Naast het festival vindt er ook een congres plaats: Music for the ‘Mienskip’. Tijdens dit congres worden de bezoekers meegenomen in de betekenis van muziek in de verschillende levensfasen. Vanuit die beleving bedenken ze samen een theoretisch kader dat moet uitmonden in een Manifest. Sanne Scholten, directeur van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, tracht als gespreksleider het congres in goede banen te leiden. Bijzonder hoogleraar cultuurparticipatie Evert Bisschop Boele, werkt samen met bezoekers aan het theoretisch model en uiteindelijk zal er een intentieverklaring getekend worden, die uiteindelijk tot een convenant moet lijden met betrekking tot samenwerking in het Meer Muziek in de Klas-programma.

Waarom naar Sneek?

En waarom moet iedereen naar Sneek komen? “At The Watergate is een gratis toegankelijk festival”, benadrukt Dros, “en we hebben op het Martiniplein (Rabo Plaza), een mooie festival area ingericht met horeca en prachtige podia, waaronder een ecologisch, zelfvoorzienend podium. Met andere woorden: Sneek wordt gewoon een bruisend geheel, een potpourri aan muziekstijlen en nationaliteiten. De kennismaking met elkaar en het cultureel aspect is zo gigantisch en uniek. Het idee van het festival bestond al, maar zoals wij er nu vorm aan geven is heel bijzonder en uniek.”

Openingsconcert

Het openingsconcert is op de Kolk, op een podium voor de Waterpoort. “Bezoekers kunnen met een bootje er naar kijken. Het moet natuurlijk nog wel gereguleerd worden. Vanaf de kades worden alle deelnemers welkom geheten. Daarnaast gaan we ook proberen het wereldrecord ‘kazoo orkest’ te verbreken door iedereen een kazoo mee te geven. Wanneer iedereen meedoet, hebben we hem gewoon verbroken”, vertelt Dros lachend. Bij het openingsconcert zullen er orkesten op en aan het water optreden. “We willen de deelnemers natuurlijk wel laten voelen dat ze in de Waterpoortstad zijn.”

INFORMATIE

At The Watergate vindt plaats van woensdag 9 mei tot en met vrijdag 11 mei in en om Sneek en is gratis toegankelijk. Voor meer informatie: www.atthewatergate.com