Van 4 t/m 14 april staat de Friese Popcultuur in de schijnwerpers tijdens de Friese Lente! Hiervoor is speciaal een magazine ontworpen vol interviews met makers en artiesten van Friese bodem. Deze uitgave is mogelijk gemaakt door het Platform Popcultuur Fryslân. Het magazine is gratis te verkrijgen op verschillende culturele locaties in de noordelijke provincies. Lees hier het interview met duo biologisch afbreekbaar.

Anna Starkenburg (20, Jorwert) en Fardau Meesters (20, Zwolle) vormen samen het duo biologisch afbreekbaar. De vriendschap tussen Anna en Fardau ontstond in 2014 en muziek was al direct de basis van die vriendschap. Het vertrouwen in elkaar bij het samen maken van muziek straalt er vanaf: zo ontstaat de muziek vanuit de verbondenheid met elkaar en met de wereld om hen heen.De grootsheid van de wereld en muziek vinden we mooi, maar wat bij ons past is om het klein te houden. Op die manier zijn we het meest authentiek.” Met goed gekozen woorden en een serene melodie weet het duo bij de luisteraar een snaar te raken die niet direct aan de oppervlakte ligt.

De muziek ontstaat vanuit een gezamenlijk gevoel: alles gaat in overleg en hierdoor ontstaat er automatisch een balans tussen de tekst en muziek. De intentie bij het maken is om tijdens het schrijven van de teksten ook al bezig te zijn met de muziek. De liedjes ontstaan vanuit intuïtie en hier durven Anna en Fardau volledig op te vertrouwen. Dit vertrouwen hoor je ook terug in de nummers. “Het uitdrukken van ons gevoel via het maken van muziek is heel bevrijdend, alsof we een puzzel van een miljoen stukjes in één keer kunnen oplossen,” schetsen ze.


 

“We willen mensen toelaten tot onze wereld,” nodigt het duo uit. “We willen de menselijkheid naar voren brengen, in een maatschappij waarbij het contact met de mensen zelf vooral in je broekzak zit. Mensen streven naar perfectie en het liefst zo snel mogelijk, dat is gewenning geworden doordat alles te vinden is op je telefoon. Écht menselijk contact hebben in deze maatschappij is onwennig, maar ook verfrissend. Iedereen is daar diep vanbinnen naar op zoek, want iedereen is mens.” Anna en Fardau willen mensen het gevoel geven dat ze gezien, gehoord en begrepen worden. Tijdens optredens kregen ze dit ook veel terug van het publiek, en die reacties zijn precies het doel van biologisch afbreekbaar


 

De grootsheid van de wereld is iets waar de vriendinnen graag met elkaar over praten en vanuit deze gesprekken ontstaan veel songteksten. Ze bewijzen dat een nummer zelf niet groot of uitbundig hoeft te zijn om een grote impact te hebben. In plaats daarvan maakt het duo indruk op hun publiek door hun aandacht voor details. Zo ontstaat er niet alleen verbinding tussen de twee makers, maar ook tussen de nummers die ze schrijven. Zo schreven ze bijvoorbeeld een aantal nummers over de verschillende dagdelen en hoe deze invloed hebben op je kijk op de wereld. 


 

Ik en de avond

Verbinding en begrip creëren tussen mensen staat centraal in alle nummers van biologisch afbreekbaar. Dat zijn thema’s waar wereldleiders regelmatig hun hoofd over breken, maar het duo heeft maar weinig woorden nodig om die te behandelen. Bij Anna en Fardau komen de teksten hierover op natuurlijke wijze voort uit de verbinding die ze met elkaar hebben. Het nummer Ik en de avond, het eerste nummer dat ze samen schreven, ontstond bijvoorbeeld op een kleedje in het park in de zon. Het gaat over wat ze op dat moment aan het doen waren; het voelde alsof ze de enigen op de wereld waren in dat park. “We waren heel erg op elkaar gericht, maar dat nodigde juist de rest van de wereld uit.”

En ik ben alleen maar niet eenzaam,
want ik heb mezelf en ik ben genoeg
De stilte, sereen en de lucht gelaten
Het gaat door me heen

Geen plicht of zorg
of een mens die me stoort
Geen stem of luid gevoel
Alleen ik en de avond

De hemel reikt hoger dan voorheen 
En ze blijkt liever dan ik dacht, de nacht is niet zo hard
Dus ik geloof

In de hoop van de nacht
Verlies ik mijn spijt
Want alles wat ik ben mag ik hier zijn
Het donker is zacht 
Ze vangt mij

In de hoop van de nacht

“Je hebt altijd donker nodig om licht te kunnen zien,” daar zijn de dames het over eens. Dit nummer is geschreven vanuit een perspectief op de nacht. De nacht kan een kille en intimiderende plek zijn, maar volgens biologisch afbreekbaar is dat lang niet altijd zo. “Je kunt vrede hebben met de kille nacht, dan kun je er los van staan. De nacht is het einde van de dag, maar ook het begin.”

De wereld

Mensen kunnen de wereld ervaren als een machine: alles draait door en we blijven maar produceren. Het duo legt hier in dit nummer de nadruk op en laat hiermee horen dat het leven ook draait om verbonden zijn met mensen en de natuur. De mens werkt alle seizoenen door, terwijl veel dieren in winterslaap gaan. We nemen weinig tijd om dichtbij ons gevoel te durven komen in het moment en er oké mee te worden dat het is wat het is.” Volgens Anna en Fardau is het belangrijk om te genieten van alle mooie dingen om je heen, maar je tegelijkertijd bewust te zijn van de rest van de wereld. “Iedereen leeft in hun eigen beleving daarvan. Door te delen wat er speelt en te relativeren voelen alle problemen een stuk kleiner.” 

De wereld hangt aan koorden
We dansen op de woorden
“Is dit wat we willen worden?”

We draaien
We lachen en we zwaaien
Verbergen wat we haten
Is dit wat we waard zijn?

De spits vult de metro
De mensen kijken moe en de
Regen lekt naar binnen
En het draait maar door

De toekomst

Biologisch afbreekbaar streeft naar leven in het nu. Toch hebben Anna en Fardau ook nagedacht over hun toekomst. “We zijn allebei perfectionistisch, dus dingen vaststellen voor de toekomst vinden we eng. Dan zou het mislukt voelen als het niet uitkomt. Als we iets willen bereiken begint het nu, dus we grijpen op dit moment alle kansen aan die op ons pad komen. We denken wel na over vervolgstappen, maar we willen hier geen druk achter zetten voor onszelf. We willen in het nu blijven leven met een vooruitkijkende blik. Wat we zeker weten is dat we muziek willen blijven maken en mensen hiermee willen raken.”