Het is lente. Althans... In Friesland is het Friese Lente en dat betekent een week lang uitgebreide aandacht voor de popscene in de provincie. Ter gelegenheid van de Friese Lente maakt 3VOOR12/Friesland in samenwerking met Friesland Pop en vormgevers Cowboy Killers een magazine. In dit magazine wordt teruggekeken met artiesten en cultuurmakers op het jaar 2019. Gedurende de Friese Lenteweek gaan wij een aantal artikelen ook online publiceren. Redacteur Bente Hout gaat in gesprek met de in Brighton woonachtige Michelle Hindriks over haar opleiding aan de Academie voor Popcultuur, eerdere band Sväva en huidige band CIEL.

CIEL floreert in het vrijzinnige Brighton

In 2011 ontmoette ik Michelle Hindriks tijdens de introweek op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Het duurde niet lang voor we samen een repetitieruimte op school in doken om te jammen. Daar zag onze dreampop band Sväva het levenslicht. Nu, bijna negen jaar later, spreek ik mijn inmiddels oud-bandlid over onze jaren in Leeuwarden, haar emigratie naar Engeland en de tweede EP van haar solo-act CIEL, Movement, die dit voorjaar verschijnt.

Nadat ze op haar achttiende het VWO in Groningen afrondde, besloot Michelle toelating te doen voor de gitaaropleiding op het Brighton Institute of Modern Music. Ze werd toegelaten en verhuisde voor een jaar naar de vrijzinnige kustplaats. “Gedurende mijn opleiding in Brighton ben ik een betere gitarist geworden, maar ik merkte al snel dat ik me graag meer op het creatieve aspect van muziek wilde richten.” 

Ze besloot zich in te schrijven voor een studie aan de Academie voor Popcultuur (AVP) in Leeuwarden en keerde terug naar Nederland. “Die opleiding leek veel meer in het teken te staan van creëren en de inhoud van kunst. Ik ontmoette er de juiste mensen en werd geprikkeld om eigen werk te schrijven.”

Op reis voor studiepunten

Op de AvP ervoer Michelle de vrijheid en ondersteuning om eigen projecten te kunnen uitvoeren. Vaak leek niets te gek. Zo fantaseerden we in ons tweede studiejaar, tijdens de pauze op het schoolplein, samen over een zonnige vakantie. Al grappend bedachten we een volgend schoolproject, waarbij we een maand naar het buitenland konden gaan voor studiepunten. Echter, wat begon als een grap, kreeg al snel serieuze vorm. “Niet veel later stapten we samen in het vliegtuig naar Edinburgh, om vanuit daar liftend terug naar Leeuwarden te reizen”, vertelt Michelle, over het schoolproject dat achteraf een hoogtepunt in onze studies vormt. “Onderweg schreven we nieuwe muziek, samen met lokale muzikanten uit verschillende steden.” 

  

Zo schreven we een nummer met de bandleden van de punkband PINS, die niet veel later doorbrak in Engeland. We namen een nummer op in Eve Studios in Manchester, bezochten The Great Escape in Brighton en sliepen in een boomhuttenkamp van een groep occupiers, onderweg naar een volgende bestemming. Eenmaal terug in Leeuwarden sleepten we met de nummers die we onderweg hadden geschreven een record aantal studiepunten binnen. “Het is bij uitstek het meest vermoeiende project dat ik ooit heb gedaan, maar ook het meest uitdagende”, lacht Michelle. “Het heeft mijn netwerk een ontzettende boost gegeven. In zo’n korte tijd met zoveel verschillende muzikanten samenwerken, heeft me daarnaast ook een veel betere songwriter gemaakt.”

Focus op Sväva

In de jaren die volgden, richtten we beiden onze volledige focus op Sväva. In 2013 verrasten we menig Leeuwarder, inclusief onszelf, met de winst van de Kleine Prijs van Fryslân. “Dat hadden we niet zien aankomen, maar uiteindelijk heeft het winnen van de Kleine Prijs het startschot gevormd van onze muziekcarrière met Sväva”, zegt Michelle. “Het heeft ons het vertrouwen gegeven om de band écht serieus te kunnen nemen.” 

Niet veel later namen we deel aan het coachingstraject Freesonica en werden we geselecteerd voor Excite, het Europese uitwisselingsnetwerk van de Popfabryk. “Dit leverde ons een optreden op, op het hoofdpodium van MS Dockville Festival in Hamburg, inclusief een live-uitzending op de Duitse televisie.” In de vijf jaar die volgden speelden we op festivals als Le Guess Who?, Oerol, Incubate, Welcome to The Village, Eurosonic en Noorderslag. We toerden door Engeland en Zweden, brachten EP’s uit en twee van onze singles waren te horen in populaire Amerikaanse series op Freeform en Netflix. 

Een creatieve uitdaging

Voor Sväva schreven Michelle en ik alle muziek samen. Michelle schreef daarnaast ook veel eigen muziek in haar eentje. “Ik voelde dat ik daar ook iets mee wilde doen”, vertelt ze. “De hoofdreden om uiteindelijk CIEL te starten, was vooral om mezelf op een nieuw creatief vlak te kunnen uitdagen. Dit voelde heel naakt in het begin. Ik had niets om me achter te verschuilen, want alles wat ik maakte, kwam van mijn hand. De muziek, het artwork, de video’s - echt alles.” In Leeuwarden vormde ze een band rondom haar solo-act. Ze deed mee aan Popronde en bracht haar debuut EP Anxiety uit bij het DIY-label Geertruida.

Terug naar Brighton

Inmiddels noemt Michelle Brighton alweer bijna anderhalf jaar haar thuis. Ze heeft de stad nooit helemaal losgelaten. “De keuze om ooit weer terug te gaan naar Brighton zat al lang in mijn hoofd”, zegt ze. “Maar ik voelde me redelijk gebonden aan Nederland, vooral doordat het met Sväva zo goed ging.” Toen we in 2018 na ruim vijf jaar besloten om een punt achter Sväva te zetten, voelde dat voor Michelle als het uitgelezen moment om haar koffer in te pakken. “Brighton trekt me enorm aan. Er wonen heel veel gelijkgestemden en de muziekscene is booming. Er zijn zoveel podia in de stad, dat je elke dag van de week wel een toffe band kunt zien spelen.”

  

Nogal andere koek dan Leeuwarden, dus. “Maar ik vond ook altijd veel inspiratie in de rust en het Friese landschap, voor het creëren van nieuw werk. Friesland voelt als een goede en vertrouwde uitvalsbasis, waar je kunt experimenteren, samenwerken en uitproberen. De relatief lage huurprijzen in Leeuwarden geven je als artiest daarnaast meer vrijheid en tijd om dit te kunnen doen.” In Brighton vereist het hard werken om je een kleine woonruimte te kunnen veroorloven. “Daar tegenover staat wel dat je in een stad als Brighton dichter op het vuur zit van de internationale muziekscene. Het is gemakkelijker om mensen te ontmoeten die op internationale schaal bezig zijn met muziek. En binnen een uur sta je in het centrum van Londen.”

De Britse variant van CIEL

Michelle plukt de vruchten van haar bruisende, creatieve woonomgeving. Kort na haar verhuizing wist ze een groep gelijkgestemde muzikanten bij elkaar te sprokkelen, die een band met haar wilde vormen. Zo ontstond de Britse variant van CIEL. “We delen dezelfde muzikale passie en inspiraties. Daardoor zijn we inmiddels goede vrienden geworden”, zegt ze over haar bandleden. De afgelopen maanden werkten ze samen hard aan de tweede EP van CIEL: Movement. “We hebben de EP opgenomen met Jack Wolter, van Penelope Isles [deze zomer te zien op Welcome to The Village, red.]. Hij is gemixt door Iggy B in de Strongroom Studios in Londen. Na een jaar mega hard werken achter de schermen, zal de EP dit voorjaar eindelijk uitkomen. Ik kan niet wachten!”

The Shore

Op 22 januari bracht CIEL haar nieuwe single The Shore uit, met videoclip, via het Britse Clash Magazine. Deze beluister je hieronder.