Vanaf 5 tot 7 juli zal het strand bij Nes op Ameland weer omgetoverd worden tot een walhalla voor surf-, skate- en muziekliefhebbers. Het festival is sinds 2013 steevast uitverkocht, met uitzondering van de pandemiejaren 2020 en 2021. Dit jaar verwelkomt het festival bijna 5000 bezoekers, medewerkers, vrijwilligers, artiesten, eilanders en andere gasten. Programmeur Steven Leeuwerink had tussen alle voorbereidingen tijd voor een gesprek.

Naast de bezoekers die vanuit het hele land richting Ameland reizen zijn er ook de eilanders zelf. De organisatie betrekt de eilandbewoners op verschillende manieren bij het festival. “We maken de eilandbewoners echt onderdeel van het festival,” vertelt Steven Leeuwerink, programmeur van MadNes.

Zo is er een DJ-contest, geleid door 3 Amelander DJ's, deze sluiten ook de zaterdagavond af op de mainstage. Verder helpt de Amelander jeugd mee met de op- en afbouw van het festival, wordt er op zondag een bingo georganiseerd voor de senioren uit twee verzorgingstehuizen en is er door een lokale kunstenaar een 14 meter hoge schommel gebouwd van gerecycled strandpaviljoen materiaal. “Samenwerken met lokale bedrijven en ondernemers, van hotels en campings tot horeca en supermarkten, vormt ook een belangrijk onderdeel van onze aanpak,” geeft Steven aan.

Op de vraag of er ook uitdagingen zijn tijdens het samenstellen van het programma legt Steven uit dat er altijd artiesten afvallen die bovenaan het wensenlijstje staan. “Veelal zijn ze niet op tour, in de buurt of kunnen we ze niet betalen (we blijven het proberen). Het mooie is dat we daardoor juist weer op nieuwe ideeën komen en op andere pareltjes stuiten.” Het is elk jaar weer een puzzel om het programma zo divers mogelijk te maken, met veel verschillende stijlen en een mooie opbouw van de dag naar de avond en nacht. “We moeten rekening houden met niet te veel van dezelfde genres op dezelfde dag of te dicht op elkaar. Het ene jaar lukt dit beter dan het andere, wat deels ook weer met beschikbaarheid te maken heeft, maar dit jaar zijn we hier weer tevreden over.” Hij geeft aan dat de line-up dit jaar in recordtempo rond was. “We hadden de afgelopen weken een paar afzeggingen, maar die plekken waren gelukkig snel weer opgevuld.”

MadNes blijft zichzelf vernieuwen; dit jaar kunnen bezoekers zich verheugen op twee opvallende nieuwe elementen: Club Bizar en de BMX-show. “Club Bizar is een mix van muziek en theater in tenten en surf busjes, een soort minifestival binnen het festival”, zegt Leeuwerink. In 2022 waren bezoekers getuige van de grootste BMX sprongen op MadNes ooit. Het moet dan natuurlijk elk jaar hoger en groter, maar dat werd voor dit jaar wat moeilijk om te realiseren. “Het plan voor dit jaar is dan ook om in plaats van de lucht de grond in te gaan. De puntjes moeten nog op de i worden gezet, maar we willen een tunnel op het strand graven waar de BMX helden doorheen rijden, om uiteindelijk via een schans weer naar boven te komen met een vette sprong".

Op de vraag hoe je ervoor zorgt dat het festival aantrekkelijk blijft voor trouwe bezoekers en nieuwkomers geeft Steven het volgende aan: “MadNes blijft aantrekkelijk voor iedereen door dicht bij onszelf te blijven, en niet te vergeten hoe en waarom MadNes ooit begonnen is. Soms is het belangrijk om het randje op te zoeken en uitdagingen niet uit de weg te gaan. Dat houdt in dat de basis van MadNes goed bewaakt moet worden in combinatie met een gezonde dosis vernieuwing. Zowel bij het muziek-, cultuur- én sportprogramma, als ook onder andere de aankleding en algehele opzet van het festival”.

In tijden van een veranderend klimaat blijft ook MadNes niet achter wat betreft duurzaamheid. Zowel voor als achter de schermen gebeurt er heel veel. Zo is er de Solar Stage, een muzikaal podium geheel draaiend op zonne-energie met behulp van Volta Energy. Verder maakt MadNes als eerste evenement op Ameland gebruik van hardcups en is er Seavents die het (GFT) afval composteert en gratis Pocket Ashtrays uitdeelt. “Dit zijn cilindervormige asbakken waar rokers hun sigarettenfilter in kunnen doen zodat die niet in het zand belanden” verteld Steven. Nieuw dit jaar is de Demarrage, een energieke act van 10 minuten waarin twee bezoekers het tegen elkaar opnemen in een energie-opwek fietsrace.

Zoals Steven eerder al aangaf was de line up in een recordtempo rond, dit zijn volgens hem dan ook de acts die je niet mag missen dit jaar (in willekeurige volgorde):

MATTHEW MOLE

"Dit jaar matchen de agenda’s gelukkig en na het zien van zijn show in Utrecht eind vorig jaar kijk ik heel erg naar zijn MadNes optreden uit. Feelgood folk met elektronische invloeden."

DUNE RATS

"Tja, hier gaat het dak eraf met deze Australische jonge surf honden en hun party-time punk. Maar goed dat we de BaroNes een maatje groter hebben gemaakt."


 

THE SKINTS

"Hen proberen we al heeeel lang naar Ameland te halen en we sprongen dan ook een klein gat in de lucht toen we de bevestiging binnen kregen."


 

PRIMAAT

“Ze zouden eerst openen maar mogen nu de vrijdagavond afsluiten, en nadat ik ze een paar keer live heb gezien denk ik dat dat helemaal goed gaat komen.”

DE ZONDAG IN ZIJN GEHEEL

“Met Goldkimono, Jaya the Cat, een brassband, dikke BMX-show en hopelijk een heel lekker zonnetje, belooft het een mooie dag te worden”