Welcome to The Village is gelukkig in festival vorm back in business na twee jaar uitstel om de welbekende redenen. Het is weer tijd om het dorp op te bouwen en vooruit te kijken en daar is de afgelopen twee jaar hard over nagedacht. Het muziekprogramma is zonder twijfel één van de pilaren waar het festival op stoelt, naast onder andere dans en theater en thema’s als duurzaamheid, gelijkheid en innovatie. Programmeur Lisa de Jongh verlaat het nest en wordt opgevolgd door Doortje Hiddema (programmeur TivoliVredenburg, Rats on Rafts). Collega Nick Veenstra - aangetrokken als programmeur in 2017 - mag daardoor wederom met een ervaren dame de muzikale acts selecteren voor deze feestelijke editie van het festival. We zwengelen Zoom aan en spreken met Doortje vanuit Utrecht en een vakantievierende Nick, over dit avontuur.

Dit jaar is het Mata Hariplein in Leeuwarden het epicentrum van het jubilerend Welcome to The Village. Een hoop misère tergt het festival afgelopen jaren door onder andere - in een notendop - een overijverige stichting Groene Ster Duurzaam, een rechter die de vergunning schorst in 2021 en last-minute aangepaste corona maatregelen. De WTTV organisatie is niet voor één gat te vangen en omdat de blauwdruk voor de plattegrond in 2021 er ligt, gaat het dorp voor deze maal verhuizen. 

Naast een nieuwe locatie is er eveneens een shift in het programmeurs team. Nick Veenstra draait al een aantal jaartjes mee en sinds een paar maanden werkt hij samen met de van oorsprong Groningse Doortje Hiddema. Met een flinke bak ervaring vanuit haar functie als programmeur van het Utrechtse TivoliVredenburg en muzikant (Rats on Rafts) lijkt het erop dat WTTV een gedegen en getalenteerde burgemeester rijker is. “Ik heb heel even getwijfeld of ik het wel zou doen met betrekking tot de haalbaarheid qua tijd. Ik vind het belangrijk om regelmatig in Leeuwarden te zijn om aansluiting te hebben met kantoor. Uiteindelijk heb ik wel de brief gestuurd en is de rest geschiedenis”, vertelt Doortje. 

Aangezien de twee elkaar enkel op het niveau van ‘ik weet in welke band je speelt’ kennen, is het natuurlijk best spannend hoe een samenwerking uit gaat pakken. Nick: “Toen Doortje kwam solliciteren waren er nog een aantal kandidaten. Maar ik merkte bij Doortje gelijk dat we heel erg op één lijn zaten over hoe we het festival zien en wat we een spannend programma vinden. Het moet natuurlijk altijd nog blijken of dat in de praktijk ook zo gaat zijn, maar tot nu toe gaat dat in mijn beleving vlekkeloos.”

 

“Dat was voor mij meteen het meest spannende, want de beleving die je wil neerzetten is zo bepalend voor wat het publiek ervaart op het festival”, vult Doortje aan. “Ik heb een beeld bij waarvan ik denk dat het publiek blij wordt en waar ik wat neer wil zetten. Maar het blijft een gok of mijn visie bij die van Nick past. Vooralsnog gaat de samenwerking super smooth, ook als het gaat over het bedenken van welke artiest op welke dag, welk slot, waar wil je dit zien en wat willen deze mensen nog meer zien. Dan is het superfijn dat ik dit met Nick kan doen, want dat gaat hand in hand. Wat ik vind, vindt hij ook en dat geeft veel vertrouwen.”

De programmering van Welcome to The Village is al sinds de eerste editie op muziekgebied één van uitersten, diversiteit en verbinding. Met een nieuwe programmeur aan boord zal een dergelijke inslag niet meteen veranderen, maar toch willen Nick en Doortje hun eigen stempel drukken. “Het leuke is dat Doortje en ik allebei continu op zoek zijn naar de nieuwste acts en Doortje ontdekt veel interessants vanuit haar functie bij TivoliVredenburg”, zegt Nick.”Er zijn altijd thema’s verwoven in ons programma en dat is dit jaar niet anders. Binnen die genres zoeken we wel nog meer de uitersten op. Als je kijkt naar de harde hoek dan zitten we soms wel echt tegen de death metal aan en dat is niet per se iets dat WTTV in het verleden veel programmeerde. Ik denk ook doordat onze smaak dicht bij elkaar ligt, we daardoor ook soms wat grotere risico’s durven te nemen. Voorheen werden er uiteraard ook risico’s genomen, maar in andere genres.” Doortje vult aan: “Nick en ik hebben de kans aangegrepen nog meer avontuur in te brengen middels het muziekprogramma. We bevinden ons straks in een hele rigide omgeving waardoor je eigenlijk nog meer buiten de randjes kan kleuren om het voor de mensen avontuurlijk te maken.”

Dit jaar is voor de hele festivalorganisatie een editie van nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het vergt een hoop flexibiliteit, creatief denken, wilskracht en energie om het roer zo om te gooien en te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. “Je gaat opnieuw rond de tekentafel”, vertelt Doortje. “Je kan weer gaan bedenken vanaf het begin: Hoeveel podia willen we? Wat willen we laten zien? Willen we ook veel kleine of Nederlandse acts de ruimte geven? En ook wat juist mee moet vanuit de Groene Ster opzet. Wanneer je op die manier een festival met dezelfde naam op een nieuwe plek kan neerzetten dan biedt dat in de basis heel veel nieuwe kansen.”

De Groene Ster als fundering voor Welcome to the Village zal voor veel villagers een zware dobber zijn om los te laten. Het water, het strand, de ruime weides en de mooie doorkijkjes zullen worden gemist, maar toch biedt een dorp in het centrum van de stad ook heel veel voordelen en vreugde. “Wie vieren een verjaardagsfeestje!”, zegt Nick met een grote lach op zijn gezicht. “We halen succesverhalen uit het verleden naar deze editie en het zal leuk zijn om gezamenlijke herinneringen te herbeleven in een nieuwe context. Daarnaast is een groot voordeel dat we de nacht terug hebben. We mogen tot 5:00 uur in de ochtend door met programmeren. Wat Doortje ook al zei, het grote voordeel is dat je andere dingen neer kan zetten dan wanneer je op een buitenfestival programmeert. Nu hebben we binnen én buiten. 

Daarnaast is de capaciteitsverdeling heel anders. Eerst hadden we een groot hoofdpodium met een capaciteit van 3.500 mensen, nu hebben we wat meer podia verdeeld over die capaciteit waardoor je meer verschillende dingen tegenover elkaar kan zetten. Daardoor hou je een unieke ervaring als bezoeker.”

Op de vraag van welke boeking beide het meest lyrisch worden, zijn Nick en Doortje het wel eens. “Dat Peaches lukte was echt een feestje”, vertelt Doortje. “Peaches is heel belangrijk als pijler en waar het festival voor staat, waar het naartoe wil en waar we belang aan hechten. Zij is de gedroomde artiest. We vertellen bij een aanvraag ook altijd waar we als festival voor staan en dat het meer is dan alleen maar feest. Je merkt toch dat dat steeds belangrijker is voor artiesten dat ze ook weten waar ze spelen en welke boodschap er uitgedragen wordt op zo’n plek. Het is heel fijn dat WTTV aandacht besteedt aan politieke vraagstukken en dat dat voor mensen belangrijk is. Dat haalt ook acts zoals Peaches over de streep om naar Friesland toe te komen.” 

Als bezoeker kun je dus aangenaam verrast worden door het festival te bezoeken deze zomer. Chillen in en om het Mata Hariplein of bij het water naast Stadsschouwburg De Harmonie. Er komt een heus stadsstrand, muziek binnen en buiten plus de sfeervolle aankleding zoals we die gewend zijn van het festival. Boek via deze link je tickets, als je ze nog niet hebt!