We schrijven het jaar 2020 en het is hartje zomer. We zijn allemaal in de ban van de eerste coronagolf die het land overspoelt en de opgelegde maatregelen. Elke vorm van afleiding is er één en een uurtje het huis uit is een zegen. Terwijl in de ochtend nog de regen met bakken naar beneden komt, wandel ik in de middag in de stralende zon richting Skatepark Leeuwarden waar heb ik afgesproken met Ronald van Beets (Van Beats, mc) en Bobby Jankuloski (Jack da Spinner, dj) van Double Trouble. Het skatepark is die wisselvallige dag in juli een van de locaties waar de heren opnames maken voor hun eerste officiële video voor de single It’s A Demo. Net als hun old school hiphop, worden de beelden geschoten en ontwikkeld op een manier uit een ver verleden. Tijdens een uur jaloers kijken naar soepel bewegende skaters en tussen de opnames door, spreek ik de mannen over hun plannen.

Binnen een betrekkelijk jonge Friese hiphopcultuur met artiesten van de nieuwe school, maken Ron en Jack old school style hiphop. Krassend vinyl en verse samples vliegen je in de tracks om de oren, waarbij Ron met rappe tong de teksten op je afvuurt. Het is fascinerend om een artiest als Jack da Spinner aan het werk te zien, waarbij opperste concentratie wordt gemaskeerd door vingervlugheid en enthousiasme. Waar hiphop mij een aantal jaar geleden niet kon bekoren, ben ik mede door het bijwonen van een aantal optredens van dit illustere duo deze vorm van hiphop gaan waarderen. 

Om nu te suggereren dat alles vroeger per definitie beter was, is weer zo’n dooddoener in dit verhaal. Het valt alleen niet te ontkennen dat door alle snelheid in ontwikkeling van techniek, de romantiek van het maken op de achtergrond is verdwenen. Nou ja, het is gewoon anders tegenwoordig. Waar de jonge generatie hiphoppers veel meer gebruik maakt van voorgeprogrammeerde geluiden, maken Ron en Jack hun samples zelf.

Het destilleren van fragmenten die ze kunnen omzetten tot hun eigen samples is een tweede natuur geworden in de loop van de jaren. Wat moet je daarvoor doen? Muziek luisteren… Heel veel muziek luisteren en niet vies zijn van een autodidactische manier van leren. Je opsluiten op de zolderkamer met een radio, platenspeler, een kast vol vinyl en een drumcomputer. Dat werk.

Muziek maken met analoge apparatuur en hulpmiddelen is voor Double Trouble het fundament van hun bestaan. Het gaat niet om het vergaren van wereldfaam, maar voor de liefde van het proces en het maken van de muziek waar je gelukkig van wordt. Om dat van geluk een moment van euforie te maken, besluiten ze hun allereerste opgenomen video eveneens old school aan te pakken. Samen met filmmaker Karim Ouri - die vanwege de coronacrisis eerder terugkwam van de filmacademie in Engeland - bedenken ze het plan om de video voor de single It’s A Demo op super8 film op te nemen. Deze track is een ode aan de gelijknamig getitelde song uit 1988 van hun helden Kool G Rap & DJ Polo.

Het gaat niet om het vergaren van wereldfaam, maar voor de liefde van het proces en het maken van de muziek waar je gelukkig van wordt.

Waar een filmmaker met digitale apparatuur uren aan materiaal kan opnemen, veel shots kan overdoen, corrigeren voor over- of onderbelichting een peuleschil is en je meteen het resultaat kan bekijken, is dat op de analoge manier niet tot nauwelijks aan de orde. Je moet zuinig zijn met de film, zeer secuur te werk gaan en goed nadenken over de shots. Het spannendste is dat je niet exact weet hoe het er na ontwikkeling uit komt te zien. Het opnemen van een beelden met een (minimaal) veertigjarige camera en dus het risico op falen zeer aannemelijk is, weerhoudt deze heren gelukkig niet om het avontuur toch aan te gaan. Alle betrokkenen bij het maken van deze video zijn zich zeer bewust van de kosten, de tijd en de risico’s, wat maakt dat iedereen zeer gefocust en doelgericht te werk gaat.

Tijdens het draaien in het skatepark is die samenwerking goed zichtbaar. Tussen de shots door wordt er tijd gemaakt om te vertellen over de ideeën, de passie voor de muziek en de liefde voor analoge apparatuur. Echter, het draaischema wordt onder toeziend oog van productieleider Samira Ouri strak gevolgd en iedereen weet precies waar en wanneer er acte de présence moet worden gegeven. Freerunner Karam Farhat speelt een hoofdrol in de video, waarbij hij met een versgeperste vinylplaat van It’s A Demo in zijn rugzak dwars door Leeuwarden vliegt. Geen gebouw of versperring weerhoudt hem om gecontroleerd duikelend het skatepark te bereiken, alwaar de plaat te overhandigen aan Double Trouble. Eind goed, al goed dus… Voor dit onderdeel van de video in ieder geval. Het spannendste segment van het proces moet dan nog plaatsvinden: het ontwikkelen van de film en het bekijken en bewerken van het eindresultaat. In de loop van de weken naar dat moment, krijg ik regelmatig een update van de vorderingen. Een lichte spanning kan ik niet ontkennen om de video te zien. Welnu, vandaag is het dan zo ver.

Side note

Dat ontwikkelen van zo’n film is ook nog wel even een ding. De mensen die de kennis en kunde in huis hebben is een uitstervend ras. In Nederland kun je voor het ontwikkelen van smalfilm eigenlijk alleen nog bij goeroe Frank Bruinsma van Super8 Reversal Lab terecht.