Nu de hele culturele wereld op z'n gat ligt door de maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen en onze naasten in de samenleving te beschermen, moeten we het creatieve brein aanspreken om in deze nare situatie toch mooie initiatieven op te zetten. Popfabryk doet al vrij snel na de intelligente lockdown een oproep aan Friese makers in de popcultuur om een idee in te dienen, waarbij het de uitdaging is om alleen of in groepsverband - maar dan zonder fysiek contact - een eindproduct te presenteren. Op de site van 3VOOR12/Friesland worden de eindproducten gepresenteerd en vertellen de deelnemers hoe het idee tot stand is gekomen en de weg naar het resultaat. Voor het vijftiende idee gaat het duo The Wabe aan de slag en maken ze hun eerste video ooit.

Quarantaine voor ons

Voor ons is de quarantaine ook een onzekere tijd. We zitten beiden thuis en weten op het moment niet hoe de toekomst er voor ons uit gaat zien, zowel persoonlijk als voor The Wabe. Maar op het moment redden we ons nog redelijk, en voor The Wabe gooit het niet zo veel roet in het eten omdat we sowieso op het moment niet van plan waren op te treden en achter de schermen aan dingen aan het werken zijn.

Thuiszittende vermaken we ons verder prima. We horen soms wel van mensen om ons heen dat ze zich kapot vervelen, maar daar kunnen wij ons niks bij voorstellen. We hebben veel meer tijd voor dingen waar we anders niet zo veel aan toekomen, zo is Trevor veel meer muziek aan het schrijven en opnemen, en is Mireille meer collages aan het maken en hard aan het werk om projecten uit te denken en daar plannen voor te schrijven.

Daarnaast lezen we beiden veel meer, nemen meer tijd voor dagelijkse dingen zoals bijvoorbeeld koken en ervaren in het algemeen meer rust.

The Wabe - Trevor en Mireille in de homestudio

Het idee

Toen we de oproep voor het ThuisLab voorbij zagen komen, leek het ons erg tof om deze kans aan te grijpen. Dit konden we erg goed combineren met onze thuis-bezigheden, en deze even in de strijd gooien om de lat wat hoger te leggen, als uitdaging en experiment. Ook vonden we het überhaupt erg tof dat deze mogelijk gecreëerd is voor creatievelingen in deze tijd om aan de slag te kunnen, het publiek te bereiken en nog wat te verdienen.

We wilden er een positief werk van maken. We merken dat er veel negativiteit heerst, zowel in de media als om ons heen en mensen erg gefocust zijn op alle kwalijke aspecten van de situatie. Begrijpelijk ook, want het is niet allemaal koek en ei. Maar toch merken we zelf duidelijk hele positieve kanten van dit alles, zoals meer rust en tijd voor je eigen leven en huis. Daarnaast komen er af en toe van die berichten voorbij over smog die voor het eerst in decennia verdwijnt, en dat er bijvoorbeeld veel minder CO² uitgestoten wordt. Dat zijn echt hele goede gevolgen voor de wereld.

Maar ook onder artiesten zien we dat veel mensen liedjes maken in deze trant, met een serieuze en emotionele ondertoon, en een beetje een ‘Het is moeilijk maar samen komen we er wel doorheen’ mentaliteit. Niks daarop tegen, maar we vonden de andere kant van de situatie een beetje onderbelicht, dus besloten wij ons daarop te focussen. Hiermee hopen we dat mensen niet alleen de slechte gevolgen zien, maar ook de goede, en die ook kunnen waarderen. En het ze misschien wel inspireert om na deze hele periode ook wat anders naar bepaalde zaken te kijken.

Het proces

We begonnen met een brainstorm, om te bedenken wat voor positieve gevolgen er allemaal te benoemen zijn en te kijken wat we hiervan in de tekst zouden kunnen gebruiken. We waren zelf eigenlijk nog een beetje verbaasd met hoeveel we er konden bedenken. Wel wilden we het zo aanpakken dat het eindresultaat ook los van de coronamaatregelen goed te interpreteren is. Daarna hadden we al vrij snel een ideetje voor een hook met wat akkoorden erbij, en besloten we onze home studio in te duiken en dat op te nemen. Dus zo hadden we eigenlijk al meteen de kern van een liedje staan. 

De dagen erna zijn we voornamelijk apart van elkaar aan het werk gegaan. Mireille is zich gaan richten op de video, en had de woonkamer al gauw omgetoverd tot collage atelier en fotostudio. We konden van vrienden van ons een paar lampen lenen voor de belichting, maar verder is de hele set-up geïmproviseerd met wat we in huis hadden. Ze heeft in de loop van de week scenes bedacht, de collages gemaakt, alles gefotografeerd en vervolgens als video aan elkaar geplakt.
 

Trevor aan het opnemen

Trevor heeft zich op de muziek gefocust, en zich de hele week in onze muziek kamer en home studio begeven. Hij heeft een tekst geschreven, nog wat partijen opgenomen en de boel in de mix zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Dit alles met een beetje een minimalistische insteek. Niet omdat we dat nou per se zo tof vinden maar meer uit noodzaak omdat zijn laptopje al een oud beestje is en als je het hem te moeilijk maakt, crasht hij. 

De hele week zijn we lekker bezig geweest, af en toe elkaar de vorderingen laten zien en horen, maar verder zijn we ons eigen gang gegaan. Door de week heen werden de dagen wel steeds iets langer, omdat je uiteindelijk toch langer bezig bent met bepaalde zaken dan je van te voren denkt, en hoe verder je komt hoe meer je de tijdsdruk voelt. De laatste twee dagen hebben we beide zo’n beetje non-stop zitten editten en zondagavond waren we helemaal gaar van het de hele dag naar schermpjes turen. Toen we de final mix van de muziek en de laatste edit van het filmpje bij elkaar aanschouwden, gaf dit wel een heel bevredigend gevoel.

Het resultaat

Het resultaat is een muziekvideo genaamd Doctor Says waar we best wel trots op zijn. We hebben beiden nieuwe dingen geleerd van het project, doordat we allebei het diepe ingedoken zijn op onze eigen terreinen. Ook is dit een sound die wel wat verschilt van ouder werk van ons en die mensen waarschijnlijk niet zullen verwachten. Daarnaast is dit Mireille’s eerste collage art video en tegelijkertijd eigenlijk de eerste videoclip van The Wabe. Dus we zijn erg benieuwd naar wat mensen ervan gaan vinden.

ThuisLab is een initiatief van Popfabryk, in samenwerking met 3VOOR12/Friesland. Makers uit de Friese popcultuur mogen een plan indienen en moeten binnen een week een product aanleveren die op onze site wordt gedeeld en waarbij de maker(s) tekst en uitleg geeft over het idee en de voortgang van het project.