Nu de hele culturele wereld op z'n gat ligt door de maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen en onze naasten in de samenleving te beschermen, moeten we het creatieve brein aanspreken om in deze nare situatie toch mooie initiatieven op te zetten. Popfabryk doet al vrij snel na de intelligente lockdown een oproep aan Friese makers in de popcultuur om een idee in te dienen, waarbij het de uitdaging is om alleen of in groepsverband - maar dan zonder fysiek contact - een eindproduct te presenteren. Op de site van 3VOOR12/Friesland worden de eindproducten gepresenteerd en vertellen de deelnemers hoe het idee tot stand is gekomen en de weg naar het resultaat. Onder leiding van Mendie Devine gaat er een groep jonge makers aan de slag voor het project Samen-Smelten.

Popcultuur Matchmaker

Mendie Devine is Popcultuur Matchmaker gestart in haar laatste jaar van de Academie voor Popcultuur. Voor haar afstuderen is de eerste projectgroep bij elkaar gebracht, waaruit ‘Samen-Smelten’ is ontstaan. Samen met het releasen van de video wordt ook haar website gelanceerd.

Op www.popcultuurmatchmaker.nl is meer informatie te vinden over het werk van Popcultuur Matchmaker en komende projecten.

Het project: Samen-Smelten

'Samen-Smelten' is het debuut project van Popcultuur Matchmaker. Dit project is een samenwerking tussen Vincent Westra (visual art/vj), Marijke Huisman (dichten/spoken word), Maaike Schrikker (muziek/produceren) en Gaia op de Weegh (dans/beweging/acrobatiek). Samensmelting kan in vele dingen voor komen. In een relatie met je partner, een familielid of een vriend. Met collega's, met een passie of juist met jezelf.

Samensmelting kan voor mooie dingen zorgen en nieuwe ideeën laten ontstaan, maar niet elke samensmelting gaat even soepel. Er kunnen obstakels zijn en moeilijkheden die overwonnen moeten worden, maar ook dat doe je samen. Marijke verwoordt dit proces in haar stuk 'Landschappen'. Deze woorden smelten samen met de muziek van Maaike, de bewegingen van Gaia en de beelden van Vincent.

Vooral nu, in deze tijden, moeten we het samen doen. Krachten bundelen, zwaktes herkennen en het mooiste ervan maken met ieders talenten en inzet.

Marijke Huisman

"Sommige mensen slapen 's nachts, ik schrijf liever. De nacht geeft mij de rust en ruimte om mijn gedachtes los te laten en die op te schrijven. Thema’s zoals het leven, relaties, angsten en onzekerheden zoals ik die om mij heen beleef komen aan bod. Met als doel het publiek achter te laten met iets om over na te denken. Ik werk met het thema ‘de nacht’ en het sublieme."
Volg Marijke op instagram, bekijk deze aflevering van Fryslan Dok: Het wo(o)rd wat en ze is ook te vinden als woordkunstenaar op de site Dichter Bij Leeuwarden.

Vincent Westra

"Ik maak onder andere video's voor bands en ik vj voor Ongehoord in Simplon en op verschillende evenementen. Ik film en edit clips en live registraties. Ook heb ik twee visuele installaties gemaakt waarmee ik onder andere op Eurosonic heb geëxposeerd (eurosonic art)." 
Bekijk Vincent zijn werk op instagram en klik ook op deze link naar de video van Psychotic Lumberjacks. 

Maaike Schrikker

"Ik ben producer en wil mij gaan specialiseren in filmische muziek en soundscapes. In het verleden ben ik vooral bezig geweest met het produceren van elektronische muziek, met name techno. Nu wil ik meer gaan experimenteren met alle mogelijke genres in de elektronische muziek. Hiernaast wil ik in de toekomst music supervisor zijn, wat inhoudt dat je muziek uitkiest en maakt voor films en series. Ik wil mij hierin gaan specialiseren in arthouse films. Ik doe dit project om meer te gaan samenwerken en in opdracht muziek te produceren die emotie overbrengt."
Op deze pagina van Soundcloud vind je links naar Maaike haar werk.

Gaia op de Weegh

"Ik maak performances. Ik werk vaak met een combinatie van acrobatiek en dans. In mijn dans heb ik niet één specifieke stijl, maar ga ik uit van de natuurlijke impulsen van mijn lichaam. Hierdoor werk ik veel met improvisatie, als werkmethode om materiaal te vinden en soms ook als eindproduct. Ik probeer in mijn werk veel te experimenteren en tot nu toe heb ik dit vooral gedaan met verschillende materialen, tekst, het publiek en andere disciplines/mensen. Hier wil ik nog veel meer in uitvinden. Het project Samen-Smelten is hier een goed voorbeeld van. Ik heb op verschillende festivals performances gespeeld, vooral meer kleinschalige festivals zoals 39 Graden Festival, Landjuweel en Het Dwarslopers Festival."

Het proces

Het begon allemaal met een brainstormsessie, het maken van mindmaps en een glaasje Cava. Ideeën laten stromen, creativiteit de vrije loop laten, maar mogelijkheden goed overwegen. Hoe ga je gezamenlijk een multidisciplinair project neerzetten als je niet bij elkaar mag komen? Het hoofddoel was en is nog steeds om ‘Samen-Smelten’ in een live vorm te gieten. Voor ThuisLab is van het concept in een korte tijd een video gemaakt.

Mendie heeft als Popcultuur Matchmaker de groep aan elkaar gekoppeld, het brainstorm proces gestuurd en het concept geschreven. Zij nam het projectmanagement op zich om alles overzichtelijk en gestroomlijnd te houden. Zo konden de makers zich volledig focussen op het creatieve proces. Toen alle ideeën en plannen besproken waren, startte Marijke het maakproces. Zij is begonnen met het schrijven van haar gedicht en heeft dit vervolgens thuis opgenomen.

Maaike nam het stokje over en vulde Marijke haar woorden aan met geluid. De soundscape onder de tekst, begon al een duidelijker plaatje te vormen en gaf de laatste nodige inspiratie voor Gaia. Zij zette de choreografie en bewegingen op de woorden en de muziek. Ook zij heeft haar dans thuis uitgevoerd en gefilmd. Deze beelden kwamen daarna terecht bij Vincent. Zijn rol was om de woorden, geluiden én bewegingen samen te brengen in een video. Met Marijke is hij op zoek gegaan naar passende plaatjes om het verhaal te completeren. Al deze elementen kwamen uiteindelijk samen in de edit, een geheel. Alle disciplines samengesmolten.

Het resultaat

ThuisLab is een initiatief van Popfabryk, in samenwerking met 3VOOR12/Friesland. Makers uit de Friese popcultuur mogen een plan indienen en moeten binnen een week een product aanleveren die op onze site wordt gedeeld en waarbij de maker(s) tekst en uitleg geeft over het idee en de voortgang van het project.