Nu de hele culturele wereld op z'n gat ligt door de maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen en onze naasten in de samenleving te beschermen, moeten we het creatieve brein aanspreken om in deze nare situatie toch mooie initiatieven op te zetten. Popfabryk doet al vrij snel na de intelligente lockdown een oproep aan Friese makers in de popcultuur om een idee in te dienen, waarbij het de uitdaging is om alleen of in groepsverband - maar dan zonder fysiek contact - een eindproduct te presenteren. Op de site van 3VOOR12/Friesland worden de eindproducten gepresenteerd en vertellen de deelnemers hoe het idee tot stand is gekomen en de weg naar het resultaat.
Het idee
Ik wilde een EP maken met liedjes die ontsnappingsmogelijkheden boden uit de coronacrisis. Er was zoveel angstaanjagend nieuws, zoveel regels, zoveel beperkingen. We konden fysiek bijna nergens heen en nog steeds moeten we zoveel afstand houden. Dat vind ik best zwaar en vele mensen met mij. Maar in je geest ben je altijd vrij; je kunt van binnen overal heen, waar je maar wilt. Het is als een ruimtereis naar binnen. En als we nou allemaal naar binnen reizen, komen we elkaar misschien tegen. Dan zijn we eventjes samen. JUNO is een EP geworden over de innerlijke kosmos en onvervuld verlangen. De strubbelingen van deze rare tijd. Met deze liedjes wil ik een beetje troost bieden, en een voertuig voor de expeditie naar het binnenste van onszelf. De komende tijd maak ik ook nog zwart-wit animaties bij de liedjes, zodat het zich blijft ontwikkelen en het een visuele EP wordt. Lijkt me leuk.
JUNO
De titel van dit project en de EP is JUNO. Dat vond ik toepasselijk, omdat Juno de heerseres van de hemelen is in de Romeinse mythologie, maar het is ook de naam van een legendarische synthesizer. Een beetje feminisme, een beetje space en een beetje synths. Moai nou?
Het proces
Lord, het was een flinke kluif. Ik dacht het in twee weken wel even te kunnen fixen. Maar ik heb het echt enorm onderschat. Ik heb me erop verkeken hoe moeilijk mixen is (en hoe perfectionistisch ik ben).
Natuurlijk wist ik wel dat het een vak apart is, maar hoe meer je ergens over leert, hoe meer je weet wat je allemaal niet weet.
'Hoe meer je ergens over leert, hoe meer je weet wat je allemaal niet weet'
Ik was van plan een paar liedjes te maken en ze lekker lo-fi en simpel te houden. Maar gaandeweg besefte ik dat ik er zoveel mogelijk van wilde leren, dus ik legde de lat steeds een beetje hoger. Dan leerde ik weer iets tijdens het produceren en mixen van liedje 4, en moesten liedje 1 t/m 3 weer op de schop. Dan blíjf je bezig. Op een gegeven moment moest ik beslissen dat goed genoeg gewoon maar goed genoeg moest zijn. Het is natuurlijk nog steeds niet perfect. Maar dat geeft niet. Niks is perfect, niemand is perfect. Het is wat ik in nu, in deze tijd, met mijn huidige middelen en vaardigheden kan. De volgende keer gaat het weer beter en doe ik dingen weer anders. Dan maak ik weer een mooiere ruimtereis, met een beter uitgerust ruimteschip.
Deze periode
Het is een rare tijd, die tegelijkertijd ook wel snel went. Thuiswerken deed ik sowieso al veel en graag, dus wat dat betreft merk ik weinig verschil. Het is wel zo dat veel externe klusjes en bezigheden wegvallen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor creativiteit. Dat vind ik heel fijn. Het is een kans om een creatieve periode in te lassen waar normaal gesproken niet altijd ruimte voor is. Wat dat betreft vind ik het eigenlijk wel fijn. Tegelijkertijd is er nu meer vraag naar alternatieve ideeën, initiatieven en invullingen, waardoor er alsnog aardig wat klussen binnenkomen. Dat had ik niet verwacht, dus dat is een fikse meevaller.
Maar ik begin er ook wel genoeg van te krijgen om continu afstand te moeten houden, overal over na te moeten denken. Zodra je naar buiten gaat moet je op je hoede zijn. Iedereen die hoest of niest is verdacht. En ik heb hooikoorts. Dan voel je je lullig hoor, in een drukke supermarkt.
Lola, m’n dochter (7), vindt het ook wel mooi geweest. Laatst was ze helemaal over de zeik. Toen hebben we op de stoep heel hard geroepen: “FUCK YOU CORONAAAAA”.
Tot slot nog even over de liedjes...
JUNO moest een ruimtereis in jezelf worden. Het grappige is dat het proces ook precies dat is geworden. Ik ontdekte van alles over mezelf, en begreep niet alles meteen. Daar gaat het liedje Glazen Cocon over. Dat je niet weet wat je precies voelt, maar dat er wel iets aan de hand lijkt te zijn.Huidhonger gaat over verlangen naar aanraking. Die anderhalve fucking meter is echt niet te doen gedurende zo’n lange tijd.
Quarantaine (ik wil met jou) is in principe gewoon een liefdesliedje, maar inmiddels staat heel Tinder vol met mensen die iemand zoeken om mee in quarantaine te gaan. De realiteit en het liedje komen bij elkaar, haha. Diepzeeduiker en Kosmonauten gaan over ontdekken, zoeken, zweven, duiken, verdwijnen, verschijnen, verkennen en ontkennen. Het gevoel in een bubbel te verkeren, ver weg verwijderd van de wereld en alles wat daarbij hoort.
ThuisLab is een initiatief van Popfabryk, in samenwerking met 3VOOR12/Friesland. Makers uit de Friese popcultuur mogen een plan indienen en moeten binnen een week een product aanleveren die op onze site wordt gedeeld en waarbij de maker(s) tekst en uitleg geeft over het idee en de voortgang van het project.