De platforms voor digitale liveshows schieten als paddestoelen uit de grond. Met een korte zoektocht op Google of Facebook kun je al heel snel bij verschillende online events terechtkomen. Heb je daar nou geen tijd voor (is dat nog een argument, vandaag de dag?), dan helpen wij je graag een eindje op weg. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij The Isolation Sessions, een initiatief van twee geluidstechnici uit Eindhoven. Tot 28 maart kun je hier dagelijks een liveshow bewonderen op je beeldscherm. Quarantine Concerts is een platform dat live-sessies van verschillende bands deelt, net als Corona Concerts.
Hoewel we het natuurlijk een beetje voelden aankomen, sloeg de persconferentie van maandagavond toch in als een bom. De mededeling dat alle evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni moeten worden afgelast vanwege COVID-19/Corona heeft een enorme impact op de cultuursector. Veel gevolgen zijn op dit moment nog niet helemaal te overzien. Wel weten we dat we tot 1 juni, en mogelijk zelfs langer, niet met elkaar kunnen proosten in een poppodium of op een festivalterrein. Pittig nieuws voor ons als muziekliefhebbers, maar des te meer voor al die muzikanten, organisatoren en zzp'ers in de cultuursector. Zij zagen maandagavond hun optredens, tours en werkzaamheden in rook opgaan.
Maar hé, de cultuursector zou de cultuursector niet zijn zonder een enorme dosis creativiteit. De originele initiatieven, hartverwarmende gebaren en online liveshows verspreiden zich momenteel sneller dan het Coronavirus, en dat is maar goed ook. Hieronder geven we je vijf tips om in quarantaine toch van liveshows te kunnen genieten en de cultuursector te ondersteunen.
1. Een concert bijwonen vanaf je bank
2. Vervang een avondje Netflixen door een avondje live-sessies checken
Zoals we hierboven al schreven, groeit het aantal platforms voor online livemuziek met de dag. Maar live-sessies bestaan al heel lang, en dus kun je ook gewoon wat verouderde sessies terugkijken. Die geven je misschien net zo’n sterk gevoel van ‘live’ zijn. Om te beginnen met een platform van Friese bodem: Pelican Sessions is een initiatief van Leeuwarder producersduo Snoet & Smoel en Leeuwarder filmmaker Wander Andringa. Op hun YouTube-kanaal staan onder andere sfeervolle live-sessies van Thomas Azier. Ook Fries zijn de welbekende 2 Meter Sessies van Jan Douwe Kroeske. Meer toffe platforms zijn onder andere het Zwolse IDK Sessions (In de Kringloop), de Tiny Desk Sessions van het Amerikaanse NPR Music, La Blogothèque, KEXP, Jam in the Van, Mahogany Sessions en Sofar Sounds.
3. Volg de livestream van TivoliVredenburg op Facebook
Net als in alle andere poppodia in Nederland, is het ook in TivoliVredenburg stil op dit moment. Het poppodium biedt nu online vertier aan en gaat elke avond om 20:00 uur ‘live’ op Facebook. Eerder lieten ze onder andere het concert van Beverly Glenn-Copeland op Le Guess Who? in 2018 terugzien, een sessie van Khruangbin bij Vrije Geluiden, een jamsessie van DeWolff in de Pandora foyer en het concert van De Staat tijdens de 3voor12 Song van het Jaar in 2016. Houd hun Facebookpagina‘s avonds in de gaten voor meer bijzondere content of kijk op deze webpagina voor voorgaande sessies.
4. Las een online shopsessie in en koop merch
Veel bands en artiesten lopen veel geld mis in deze periode, doordat ze niet live kunnen spelen en daardoor ook geen gages ontvangen. Nu zitten muzikanten doorgaans al niet al te best in de slappe was. Om te zorgen dat ze toch wat inkomsten kunnen binnenhengelen (die ze dan misschien weer zullen investeren in opnames van nieuwe muziek = voordeel voor ons!), kun je een dezer dagen misschien eens een of meerdere webshops van je favoriete artiesten bezoeken en cd’s, vinyl, t-shirts, posters of andere merch kopen. Let op: doe dit dus wel het liefst in de webshops van artiesten zelf, niet via externe verkoopsites. Zo weet je zeker dat het geld direct bij de artiesten terechtkomt.
5. Stream je helemaal een slag in de rondte
Zit je zelf ook een beetje krap bij kas? Dan help je bands en artiesten kosteloos door extra vaak naar hun muziek te luisteren op Spotify. Sleep eens een paar nummers van Nederlandse artiesten naar je eigen playlist, bijvoorbeeld, zodat ze automatisch wat vaker langskomen als je muziek luistert. Hetzelfde geldt voor het bekijken van videoclips en live-sessies op YouTube of het streamen via iTunes, Deezer, Google Play of andere streaming platforms. Een hoger aantal streams kan artiesten niet alleen helpen om meer indruk te maken op professionele partijen, ook levert het ze over een tijdje wat extra inkomsten op via Buma en Sena. Alle kleine beetjes helpen!