Nu de hele culturele wereld op z'n gat ligt door de maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen en onze naasten in de samenleving te beschermen, moeten we het creatieve brein aanspreken om in deze nare situatie toch mooie initiatieven op te zetten. Popfabryk doet al vrij snel na de intelligente lockdown een oproep aan Friese makers in de popcultuur om een idee in te dienen, waarbij het de uitdaging is om alleen of in groepsverband - maar dan zonder fysiek contact - een eindproduct te presenteren. Op de site van 3VOOR12/Friesland worden de eindproducten gepresenteerd en vertellen de deelnemers hoe het idee tot stand is gekomen en de weg naar het resultaat. Onder de noemer GEIT maakt Gido Lahuis een visueel album waar hij drie maanden aan werkt samen met Emiel Joormann (Willie Darktrousers), Julia de Jong (grafisch vormgever) en HACHE (kunstenaar).

Gek hoe zo’n crisis ervoor zorgt dat ik eindelijk eens iets afmaak. Mensen willen toch lekker blijven vreten, daarom is mijn werk als groentebezorger bij restaurants nooit echt minder geworden. Ik heb zoveel geld over nu ik toch nergens meer kom. Ik geef het nu maar aan hulporganisaties enzo. Ik dacht nooit meer te zullen roken omdat ik het niet kon maken om een kassière haar leven te laten riskeren voor zoiets doms als een pakje sigaretten maar na 2 maanden rook ik toch weer meer dan ooit. Stom dat zelfs de meest achterlijke gewoontes zo moeilijk zijn af te schudden. De lege straten en geen sociale verplichtingen dat mag van mij wel zo blijven. De terrassen raken weer vol onder mijn raam en ik word onrustig van al dat geklets. Dat gevoel dat het niet oke is om binnen te zitten komt weer terug. Maar hethoeft toch niet zo in het sociale gezocht te worden allemaal. Niet in het romantiseren van interacties met mensen. Niet in het delen van verlorenheid. Niet in vriendelijkheid. Je hoeft je niet fijn te voelen heel de tijd. Je hoeft geen verlossing te zoeken. Vriendelijkheid betekent niet dat je een goed mens bent. Je bent een goed mens wanneer je zorg draagt voor je omgeving.

De gehele omgeving waarmee je in aanraking komt. Die gehele omgeving, en enkel de gehele omgeving en anders niet, naar een hoger plan probeert te tillen.

Met die complexe manier van hoe we de samenleving nu ingericht hebben, met globale interactie, waarbij we invloed hebben op de uitstoot van CO2 wat vervolgens de hele wereld beïnvloedt, de manier waarop de hele mensheid met elkaar te maken heeft door de producten die we van elkaar gebruiken en door elkaar laten produceren en de middelen die we uit elkaars grondgebied gebruiken (hoewel die uitwisseling natuurlijk helemaal niet zo gebalanceerd is als dat zo doet klinken en vaker op een eenzijdig nemen neerkomt), betekent die omgeving automatisch de hele wereld.

Dat maakt het zijn van een goed mens nogal complex. Op het moment is eigenlijk gewoon niemand dat... Heel vroeger zat dat simpeler, maar nu moeten we even leren hoe daar verantwoordelijkheid in te nemen, dat wordt al zo enorm lang simpelweg geweigerd. We kunnen niet zomaar overal onze gang gaan, en trouwens vroeg of laat ontploft dat gewoon in je eigen gezicht hoor. Dat hadden we met 9/11 toch al wel kunnen leren?

Daarom is de EU ook goed, want het punt waarop ieder land zich met zichzelf bezig kon houden zonder zich te verhouden tot wat de rest doet zijn we allang voorbij. Al honderden jaren eigenlijk. Er is een algemener regelgeving nodig die landen belet enkel voor hun eigenbelang te gaan. Kritiek op de inhoud van die regelgeving lijkt me prima, dat is waar politiek voor is, maar als je tegen de EU op zich bent, werk je de vooruitgang van de wereld tegen. De wereld is allang volledig met elkaar verweven en daar is een geografisch gezien ruimere regelgeving voor nodig. Als je dat feit weigert leef je in een waanwereld die niet strookt met de werkelijkheid. Een AardeUnie lijkt me nog treffender maar dat zal nog wel even duren. 

Wanneer je die sociale scripts niet hoeft te volgen kan je iedere situatie als een nieuwe situatie benaderen zonder al te veel verwachtingen en verlangens.


Dat lijkt me een fantastisch streven. Daarom neem ik me in navolging van Greta Thunberg voor iets aspergeriger te zijn. Die non-verwachtingsvolle, gereserveerde, anti-romantiserende manier van denken is misschien wel steeds meer nodig is om het een beetje uit te kunnen houden met elkaar. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik begin er langzamerhand wel een beetje spuugzat van te worden van die complexe shit.

Ik heb er zelf ook erg een handje van hoor, anders zou het me ook niet zo opvallen. Ik wil graag leven op een manier die rekening houdt met hoe de wereld nu is, en worden zal. Dus fock vakanties, fock bezit, fock de terrassen, fock je verlangens. En fock nationalisme en fock de natiestaat. Samen spelen, anders moet je in de hoek staan. Rijkdom vult geen leegheid natuurlijk als je buren niet dezelfde kansen en middelen hebben. Individualistische zingeving voor daaropvolgende existentiële wanhoop ook niet.

Het lijkt erop dat iedere zelfzuchtige keuze die we maken telkens opblaast in ons eigen gezicht.

Enfin, de muziek gaat over het al dan niet kopiëren van al die ongeschreven sociale wetten. En over de band ¿mon3y. Daar speelt iedereen in. Julia de Jong, Emiel Joormann en HACHE hielpen me bij de clip. Het was een heerlijke bezigheid voor tijdens de quarantaine.

ThuisLab is een initiatief van Popfabryk, in samenwerking met 3VOOR12/Friesland. Makers uit de Friese popcultuur mogen een plan indienen en moeten binnen een week een product aanleveren die op onze site wordt gedeeld en waarbij de maker(s) tekst en uitleg geeft over het idee en de voortgang van het project.