"Stukafest staat voor Studenten Kamer Festival. Het is een festival dat al ongeveer twintig jaar bestaat. Het is ontstaan in Nijmegen en vindt daar ook nog steeds plaats, maar nu ook in totaal dertien andere studentensteden, met Leeuwarden als nieuwste erbij. Op 14 februari 2020 voor het eerst, dus het is fris, nieuw en nog bijna niemand kent het hier. Stukafest is voor en door studenten georganiseerd, dus de besturen in alle steden bestaan voornamelijk of volledig uit studenten. Zij organiseren een interdisciplinair festival in studentenkamers, met een eindfeest.
De organisatie Leeuwarden Student City is hard bezig om studenten-events neer te zetten hier, zoals de leip-week. Stukafest leek geschikt om hierheen te halen, dus zijn ze met het landelijk bestuur in overleg gegaan en een lokaal bestuur gaan zoeken. Het is een heel cultureel en een beetje een alternatief festival, en ik denk voor veel studenten erg leuk om heen te gaan. De avond bestaat uit drie rondes, in Leeuwarden beginnen we met 8 kamers, dat betekent acht acts."
Al jarenlang is Stukafest een begrip in de Nederlandse studentenwereld. Sinds kort is het festival ook geland in Leeuwarden, waar het op 14 februari 2020 voor het eerst plaats zal vinden. Wij spraken PR-coördinator Janneke de Boer over het wat en het waarom van dit evenement.
Wat houdt Stukafest in? En waarom nu in Leeuwarden?
Elke kamer heeft dus zijn eigen act?
"Ja, we hebben aan elke kamer een act gekoppeld. We hebben drie rondes, om 20:30, om 21:30 en om 22:30 uur. Voor de eerste ronde kies je een act die je leuk lijkt, dat duurt een half uur. Daarna fiets je naar de tweede, om half tien dus en daarna door naar de derde. Je kan drie acts zien in totaal en elke act speelt drie keer. Alle kamers zijn op maximaal vijftien minuten fietsafstand van elkaar en het station, zodat je elke ronde een act kan meepakken en niet te laat bent omdat je nog je jas aan moet trekken en heel lang moet fietsen."
Wat voor acts zijn dat?
"We hebben drie muziekacts, maar ook spoken word, film, cabaret, crossovers en beeldende kunst. Qua muziek zijn het bijvoorbeeld acts die je ziet op Popronde of die net op Eurosonic gaan spelen.
We doen aan een soort ‘language no problem’-beleid, omdat er best wel veel internationale studenten in Leeuwarden zijn. Niet alle acts zijn Engelstalig of voor iedereen toegankelijk, maar we zorgen er voor dat er in ieder geval een route is die je als internationale student kan volgen, dus er zijn in ieder geval drie acts waar zij heen kunnen."
Mag je al voorbeelden geven?
"We hebben Magic Tom & Yuri, een soort magisch komedie duo. Zij zaten eerst in de punkband Orgaanklap, maar nu doen ze dit en dat wordt erg droog. We hebben ook Tekenen onder invloed, waar Willum een tekensessie met een naaktmodel begeleidt, dus dat is interactief met het publiek. Ook hebben we The Vices geprogrammeerd, een band die veel tijdens Popronde gespeeld heeft. Verder programmeren we een Minerva-kamer, met artiesten van de Minerva Academie voor Popcultuur. Voor het beeldende werk daar komt Sanne Bulthuis exposeren, zij doet ook dingen voor Magneet. Tegelijkertijd kun je daar naar de muziek van Selma Rixt luisteren. We hebben Dichter Bij Leeuwarden, de poëziegroep. En CYNN, een muzikant die in haar eentje een act doet met een looper. Tot slot hebben we met behulp van het landelijk bestuur een cabaret-act van Cameretten geprogrammeerd."
Spelen deze acts ook op het eindfeest?
"Nee, voor het eindfeest, de afterparty, hebben we een compleet andere act op een aparte locatie, maar die ga ik nog niet vrijgeven. Dat is nog helemaal secret."
De eerste editie is op valentijnsdag, hoe komt dit terug?
"Als je goed naar onze social media en posters kijkt, komt het overal wel een klein beetje terug met hartjes, pijltjes en woordgrapjes. Verder niet echt. We willen wel aanmoedigen je geliefde mee te nemen, in plaats van dat je thuis gaat zitten van ‘Nee het is Valentijnsdag, dus ik ga niet, we gaan uiteten en verder niks doen!’, moet je gewoon met je partner naar Stukafest gaan, dat is een vet leuke date."
Jullie organiseren ook pop-up evenementen. Wat houdt dat in?
"Leeuwarden Student City had Coolture georganiseerd in Zalen Schaaf, een interdisciplinair festival met een soort circusthema. Daar hebben wij de band voor geboekt, Mr. Weazley, in ruil voor een stand om promotie te maken.
Op donderdag 19 december hebben we, in samenwerking met Eetcafé het Leven, Stukakerst georganiseerd. Daar hebben we Het Kanaal geprogrammeerd, een act uit Groningen. Zij kwamen een soort van Nederlandstalig muziektheater-act uitvoeren. Het Leven had dan voor studenten een speciaal menu op vertoon van je studentenkaart."
Als je unlimited budget had en eindeloze ruimte, wie zou je dan willen boeken, wat is je droomact?
"Ik ben natuurlijk niet de programmeur, maar er zijn heel veel acts die ik leuk vind in Nederland op dit moment. Ik ben fan van Pip Blom, die vind ik erg cool. Maar er zijn ook veel Nederlandse punkbands die ik leuk vind, of garagebands. Buiten de muziek lijkt Stefano Keizers me erg grappig om op Stukafest te hebben."
Hoe werkt de kaartverkoop?
"Binnenkort kun je op de website een kaartje kopen. Het kost vijf euro per ronde, ook voor het eindfeest, of je koopt een kaartje voor het totaalpakket voor 15 euro. Dat is het voordeligst en het leukst. Ook niet-studenten zijn welkom."
Kijk op de site van Stukafest of de facebookpagina voor meer informatie of hou de Instagram in de gaten voor de laatste foto's en updates!