Op zaterdag 25 januari viert De Nachtcoöperatie feest in de Koperen Tuin. Een showcase van alternatieve collectieven die feestjes organiseren in Leeuwarden, zoals PEEN, Washok en Skrrt. Wat is De Nachtcoöperatie precies en hoe is het ontstaan? Om hierachter te komen gaat 3VOOR12/Friesland in gesprek met Josan Annabel (Influenza*), Romy van Zutphen (De Avondwinkel) en Wytse Dijkstra (PEEN). Alle drie betrokken bij het organiseren van evenementen in Leeuwarden en mede-oprichters van deze collaboratie.

Wat is De Nachtcoöperatie?

Josan: “De Nachtcoöperatie is letterlijk een coöperatie binnen het Leeuwarder nachtleven. Deze bestaat uit een samenwerking van verschillende collectieven uit Leeuwarden die feesten organiseren. Het doel hiervan is om elkaar te helpen en versterken waar het kan. Tijdens onze eerste bijeenkomst kwamen we erachter dat we allemaal tegen dezelfde problemen oplopen. Zoals het vinden van een geschikte locatie of kennis over muziek of marketing.”

De Nachtcoöperatie is een samenwerking van:
- PEEN
WASHOK
Post Paradise
Influenza*
SKRRT
Tuinfeest

Hoe is De Nachtcoöperatie tot stand gekomen?

Romy: “We kwamen erachter dat hier veel meer evenementen worden georganiseerd dan we ons beseften. Toen dachten we: ‘Waarom is er nog geen samenwerkingsverband?’.
Volgens mij moeten we kijken hoe we elkaar in het nachtleven kunnen versterken. Zo hebben we een meeting gepland met verschillende underground collectieven uit Leeuwarden.”

Josan: ‘’Toen bedachten we De Nachtcoöperatie. Ons doel is dat met alle evenementen die we apart van elkaar organiseren, we samen meer voor elkaar krijgen. De collectieven waar wij mee werken bestaan namelijk allemaal uit kleine groepjes mensen. Zij doen dit allemaal voor de fun. We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen, maar apart van elkaar is dit moeilijk te realiseren. Door samen te werken hopen we ook andere belanghebbenden te bereiken, zoals pandeigenaren, handhaving, de gemeente en studentenverenigingen. Voor de underground scène is het soms lastig om een unieke locatie te vinden in Leeuwarden.”

Wytse: ‘’De conclusie van het verhaal is dat Leeuwarden te klein is voor veel verschillende scènes, waarbij organisatoren onbedoeld in elkaars vijver gaan vissen. In bijvoorbeeld Amsterdam werkt een grote variatie aan scènes juist goed, omdat er veel mensen wonen. Leeuwarden is veel kleiner en hier kun je je krachten dus beter bundelen. We hebben allemaal hetzelfde doel, namelijk de kwaliteit van het nachtleven in Leeuwarden verbeteren. Voordelen van deze collaboratie zijn dat je feesten niet op dezelfde dag plant, locaties kunt uitwisselen en bijvoorbeeld een soundsystem deelt.”

Wat vinden jullie opvallend aan het nachtleven van Leeuwarden?

Romy: “We merken dat het publiek in Leeuwarden niet gewend is om meer dan vijf euro voor een feestje te betalen. Hierdoor is het soms moeilijk om de kwaliteit van de muziek te waarborgen. Tijdens onze eerste meeting kwamen we erachter dat meer collectieven hier tegenaan lopen. Je wilt een dj ook de gage betalen die hij verdient.”
Josan: “Wat ons ook opvalt is dat er nu tijdens de studentenweken alleen een commercieel aanbod is, terwijl er ook studenten zijn die een alternatief aanbod willen. Hier willen we graag verandering in brengen.”
Wytse: “Als je in Leeuwarden uitgaat heb je de gevestigde orde zoals Neushoorn, de Doelesteeg en het Ruiterskwartier. Zodra je jezelf niet identificeert met deze plekken of behoefte hebt aan een andere sfeer ben je fucked. Daarom vinden wij het nodig om een tegenbeweging op te zetten. Momenteel zijn er steeds meer groepjes mensen die hiermee bezig zijn. Zij brengen een vernieuwend geluid, geven feesten op andere locaties met daarbij een ander soort sfeer. Het probleem was dat we nog niet allemaal van elkaar wisten. Voordat we dit project begonnen had ik niet door hoeveel feestjes er eigenlijk werden georganiseerd in Leeuwarden. Kennelijk zaten we te veel op onze eigen eilandjes. Met De Nachtcoöperatie willen we dit te voorkomen. Hierbij wil ik andere organisatoren dan ook oproepen om zich bij ons aan te sluiten.”

Wat kunnen we van het feest op 25 januari verwachten?

Romy: “Dit is de eerste feestelijke viering van De Nachtcoöperatie en dus ook de eerste keer dat we samen met alle collectieven een evenement organiseren. Elke groep draait deze avond hun eigen muziek, dus verwacht een combinatie van techno, house en hiphop. Dit is de eerste keer dat de Leeuwarder underground op deze manier samenwerkt, dus het is voor ons nogal bijzonder.

Een ander uniek punt is de opstelling van het feest op 25 januari. De dj booth komt namelijk in het midden van de ruimte te staan, waardoor er een soort boiler room effect ontstaat.”

Wytse: “De Nachtcoöperatie is geen nieuw feestje in Leeuwarden. Collectieven uit Leeuwarden laten deze nacht zien wat zij doen. Het is meer een lancering door met alle deelnemers van het verband een feest te vieren. Zie het als een soort etalage van alternatieve feesten die in Leeuwarden worden georganiseerd.”

INFORMATIE

Op 25 januari 2020 brengt het collectief een manifest naar buiten waarin duidelijk wordt welke boodschap ze willen overbrengen. Bekijk het Facebook evenement van De Nachtcoöperatie voor informatie en tickets.