Het leek een mooi plan: een week voorafgaand aan Simmerdeis zouden Esther de Jong en een Vlaamse songwriter samen worden ‘opgesloten’ in de Sluisfabriek in Drachten, om daar gezamenlijk tot nieuwe muziek te komen. De resultaten zouden ze op het festival presenteren. Helaas gooide COVID_19, zoals bij zoveel culturele projecten, roet in het eten. Gelukkig was het plan daarmee niet direct van de baan. Initiatiefnemers Popfabryk en VI.BE besloten het project online voort te zetten. Zo geschiedde: Esther de Jong en Michiel Libberecht (Mooneye) schreven deze maand samen het liedje Overrijp fruit, ieder vanuit hun eigen woonkamer. We spreken de songwriters over hun project.

Hoe is het om een schrijfproces in te duiken met iemand die je nog niet kent?

Esther: “Ik was van te voren vrij zenuwachtig over het idee om een nummer samen met iemand te gaan schrijven, omdat er een bepaalde periode wordt ingepland om een nieuw nummer te maken. Dus ik moest op dat gegeven moment iets hebben om te vertellen, en dan moest ik op dat ongemakkelijke moment ook nog eens gaan communiceren - ben ik niet zo’n ster in - over tekst en inhoud met iemand die ik niet ken. 

Wat in de samenwerking met Michiel heel fijn was was dat we elkaar, vond ik, erg goed aanvulden in het proces. We konden het in de eerste meeting al goed met elkaar vinden, waren het eens over een bepaalde kant van de COVID_19 situatie en over de feel van het nummer. Michiel legde in de dagen daarna de basis voor het nummer qua akkoorden, melodie en wat tekst en daar kon ik weer mooi op verder bouwen met meer tekst en melodie.”

Michiel: “Ik vond het ook een spannend idee, om in een week tijd iemand te leren kennen, een song te schrijven en alles op te nemen. Na de eerste meeting had ik echter direct een goed gevoel bij de samenwerking. We voelden elkaar goed aan en vatten meteen de koe bij de horens.”

Esther de Jong

Mooneye

Wat hebben jullie van het project geleerd?

Esther: “Deze manier van samenwerken werkte voor mij wel goed, omdat je genoeg ruimte hebt om zelf bezig te zijn en je tegelijkertijd samen iets aan het bouwen bent. Met elkaar in één ruimte zijn is voor de snelheid en wisselwerking een stuk beter, denk ik, maar die schermen die tussen ons in stonden zorgden voor mij voor een 'veilige afstand' als het ware. Michiel was daarbij ook een hele fijne partner, omdat het voelde alsof hij ruimte gaf maar ook leiding nam.

Michiel: “We kwamen in korte tijd bij een resultaat dat niet zou ontstaan zijn als we er apart aan gewerkt hadden. Ik vond het belangrijk bij dit project dat we allebei onze ideeën konden vertellen en doorsturen naar elkaar, en op die manier de creativiteit konden stimuleren. Het is een verademing om gewoon te pingpongen met ideeën zonder dat er iets van af hangt, en zo te zien waar je uit komt. Zowel tekstueel als muzikaal heb ik weer veel bijgeleerd, Esther is een artieste waar ik echt naar opkijk en die altijd super oprecht overkomt.”

Esther: “Ik bewonder Michiel zijn muziek nu ook, dat helpt wel in een samenwerking, en hoop hem een keer live mee te kunnen maken en de hand te kunnen schudden.”

Kunnen jullie iets over het resultaat, Overrijp fruit, vertellen?

Esther: "Overrijp fruit kan vanuit verschillende perspectieven worden beluisterd, maar gaat voor mij voornamelijk over frustraties over deze tijd. Meer durf ik er eigenlijk niet over te zeggen.”