Een jaar sinds de release van de songwriter gerichte plaat Rouge is wereldreiziger Thomas Azier terug met zijn nieuwe album. Stray is een reisverslag van alle bestemmingen die een indruk op zijn muzikale brein hebben achtergelaten. Arjen Bloem spreekt met Thomas voor aanvang van zijn show in Podium Asteriks over hoe een jongen uit Leiderdorp, die zich met zijn ouders vestigde in het Friese Nijeberkoop, op geheel eigen wijze de wereld verovert.

Thomas, je komt net uit Parijs. Hoe was je reis naar Leeuwarden?

"Met veel tussenstops. Vannacht moest ik in Hilversum zijn voor een radioshow en vanmorgen had ik nog een afspraak in Den Haag. Het is bij mij dan verstand op nul en rijden. Op zo’n dag als vandaag met wat vertraging zit ik al gauw negen uur in de auto. Ik heb in januari mijn rijbewijs gehaald in Friesland. Op de een of andere manier zit er een soort stigma aan vast dat je op je dertigste nog je rijbewijs moet halen. Tussen alle drukte door moest ik dus af en toe nog op en neer naar Friesland voor rijlessen en examens. Vooral het theorie-examen vond ik verschrikkelijk. In zo’n kleine ruimte en ik snapte er geen reet van. Gelukkig heb ik wel alles gehaald."

Ik heb gelezen dat je een reiziger bent. Waar zou je graag nog eens naartoe willen? 
"Ik ben heel benieuwd naar Las Vegas. Het lijkt me interessant die bizarre ervaring te voelen. Ik vind het altijd wel fijn om me even te resetten. Helemaal na zo’n drukke periode."

Friesland speelt een belangrijke rol in je jeugd. Nijeberkoop en de Academie voor Popcultuur. Waar denk je aan bij Friesland?
"Ruimte, rust en eigenheid. Dat is iets waar je achter komt als je meer in het buitenland bent. Hoe bijzonder de mentaliteit is en het landschap. Er is echt een soort nuchterheid die je nergens anders vindt. Daarnaast natuurlijk de taal. In Nijeberkoop spreken ze Stellingwerfs, een Fries dialect. Ik spreek het zelf niet, maar kan het goed verstaan."

THOMAS AZIER

 

  • Geboren op 14 augustus 1987 in Leiderdorp
  • Groeide op in Nijeberkoop, Friesland
  • Ging in 2005 naar de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden
  • Vertrok op zijn negentiende naar Berlijn om zijn sound te ontdekken
  • Won in 2012 de Friesland Pop Talent Award
  • Speelde op Noorderslag
  • Bracht drie albums uit Stray (2018), Rouge (2017), Hylas (2014)
  • Wint in 2018 de Edison Pop Alternative voor het album Rouge
  • Werkt o.a. samen met Stromae en Anouk

 

In 2005 begon je op aan de Academie voor Popcultuur hier in Leeuwarden. In hoeverre was je toen al bezig met muziek?

"Als je in een klein Fries dorpje woont heb je niet heel veel te doen. Je bent meestal buiten aan het spelen met vrienden. Daarnaast begon in mijn jeugd net het internet op te komen waar ik ook erg gefascineerd van was. Ik vond een soort vlucht in de muziek. Ik kon me ergens in verliezen en dat is heel belangrijk denk ik. Ik stopte bijna al mijn tijd erin."

Op je negentiende werd je door diezelfde Academie voor Popcultuur naar Berlijn gestuurd om te experimenteren met stijlen. Hoe kijk je terug op die tijd?

"Het heeft mij ontzettend goed platform gegeven om te experimenteren en mijn eigen sound te vinden. Dat is een belangrijke tijd geweest in mijn ontwikkeling en uiteindelijk is er ook mijn debuutplaat Hylas geboren."

Slechts een jaar geleden kwam Rouge uit, je nieuwe album Stray is nu een kleine week uit. Dit is een relatief korte tijd. Hoe bepaal je wanneer een album af is?

"Ik ben vrij gefocust als ik muziek maak. Alles krijgt vorm in mijn hoofd en ik ben constant bezig hoe ik de puzzelstukjes van gedachten tot een geheel kan maken. Op een bepaald moment valt het goed in mijn lichaam en voel ik: Dit is hem! Dan is het album voor mij ook af."

Hoe ben je op de albumtitel Stray gekomen?

"Stray is de weg van de roedel. Nog meer onafhankelijk zijn en geen plek hebben. Dat is een van de belangrijkste elementen van het album. Het zwerven en niet hebben van een vaste woonplaats."

Een van de nummers op het album heet: Color Color!, waarin je in het begin zegt: ‘When will I decide to go this way?’ Heb je gevonden wat je zocht met het besluit dat je nam?
"Nog niet. Ik vraag me ook af op ik dat überhaupt vind. Dat is die constante beweging waar ik in geloof en veranderlijkheid in dingen. Die zocht ik eigenlijk nog meer op dit album."

Dus die zoektocht gaat ook nog wel even door?

"Dat zal voor iedereen zo zijn. Voor sommige mensen is dat zichtbaarder dan voor anderen. Ik schrijf, praat en zing erover. Heel veel andere mensen willen het niet zien of doen alsof het er niet is. Niks is hetzelfde, never nooit! Dat is een belangrijk gegeven. De meeste moeite hebben we met dingen die veranderen. Het is moeilijk om dat te omarmen. We zijn nou eenmaal constant in beweging, laten we dat accepteren."

'We zijn nou eenmaal constant in beweging'

Je woont nu weer in Amsterdam. Nadat je in steden als Parijs en Berlijn hebt gewoond. Die allemaal wel hun stempel hebben gedrukt op eerder nummers, albums. Welke stijl roept Amsterdam in je op?

"Ik ben er nog niet over uit wat voor stijl. Ik ben daar nog niet aan toe gekomen en kan ik dus ook nog niet zeggen. Amsterdam biedt me vooral veel rust en vriendelijkheid. Een eigen basis hebben is voor mij heel belangrijk. Amsterdam ligt heel centraal en is goed te bereizen met de trein en ligt vlakbij een vliegveld. Ik ben ontzettend veel in beweging en nog steeds veel in Parijs en Berlijn. Een korte reistijd is dan wel essentieel."

Je staat vanavond in (een uitverkocht) Podium Asteriks. Een zaal die je niet direct zou verwachten in je tourschema met o.a Vera en Paradiso. Waarom heb je voor deze zaal gekozen? ​​​​​​​

"Ik wilde graag een show in Friesland spelen. Hier liggen mijn roots en het is belangrijk voor mij om hier te spelen. In een zaal ben ik altijd op zoek naar een bepaalt soort energie. In Neushoorn vond ik dat bijvoorbeeld niet. Een paar jaar geleden heb ik ook in Podium Asteriks opgetreden. De energie die er hing voelde toen al erg goed, dat de keuze voor deze show snel gemaakt was. Daarnaast is het intieme van deze zaal erg fijn om iets nieuws uit te proberen."

Afgelopen jaar moest je je show op Welcome to the Village afzeggen, omdat je ‘in een radicale fase zat’ in de ontwikkeling van je nieuwe album en show. Waar heeft dit tot geleid?

"Ik had de tijd nodig om wat extremer te gaan. Nummers als White Horses zijn gewoon ontzettend belangrijke ontwikkeling voor mij geweest. Om bepaalde risico’s te nemen en me los te laten van het majorlabelsysteem. Daar had ik tijd voor nodig. Die show was zo’n one-off show. Dan moest ik Rouge gaan doen terwijl ik met mijn hoofd al in Stray zat. Dat wilde ik niet. Ik wilde liever een nieuwe show laten zien dan nog een keer na een half jaar de oude show laten zien. Dat zou niet fair zijn."

Ga je het dit jaar dan wel laten zien?

"Ik mag hopen dat ze geen hekel aan mij hebben gekregen. Dat ze zoiets hebben van hij mag terug komen. Met de mensen van Welcome to The Village heb ik een goed gesprek gevoerd, waarin ik mijn beweegreden voor het cancelen van de show duidelijk maakte. Ik denk dat dit beter voor iedereen is. De show was, buiten mijn weten om, iets te snel aangenomen. Stray ontwikkelde zich op dat moment zo snel en ik zat in zo’n goede flow dat ik dacht van: beter hebben we even geduld en doen we het goed, dan dat we nog iets doen waarin ik het gevoel heb dat ik al verder ben."

INFORMATIE

Heb je de show van Thomas Azier gemist? Niet getreurd! Op zondag 2 december staat hij op het podium bij onze oosterburen in VERA, Groningen.

Een verslag plus foto's van het indrukwekkende optreden van Thomas Azier in Podium Asteriks is zeer binnenkort te lezen op onze website.