De deur staat wagenwijd open, maar uit beleefdheid druk ik toch maar op de bel. Omdat niemand zich meldt, besluit ik mezelf maar zo gastvrij te voelen en door te lopen. “Ja de bel horen we meestal niet”, zegt een krullenbol van achter zijn computer. “Plus de deur stond open, loop maar gewoon binnen hoor.” Het is Ron Halma, de producer van Stichting 8501Indie. Vrijwel direct laat Ron trots enkele probeersels uit het enorme repertoire horen.
Het is een donkere en winderige vrijdagavond in november, als ondergetekende voor de deur van muziekschool 8501Indie staat. 8501Indie is een stichting die zich voornamelijk bezighoudt met de promotie van de popcultuur in Joure en omstreken. 3VOOR12/Friesland is benieuwd naar de personen en de werkzaamheden achter de organisatie. Wat houdt de mannen bezig en wat zijn hun drijfveren? Wij zoeken ze op voor een interview om een antwoord te krijgen op deze vragen.
Loop maar binnen
“We hebben een paar honderd liedjes van onze bands hier in de computer. En daar zitten echt parels bij. Alleen die zitten nog wel in een doosje.” Dat doosje mag zo langzamerhand wel eens open voor een breder publiek, vindt Ron. “Ze mogen er wel eens een keer uit ja. Zitten een aantal producties bij waarvan ik denk: ‘Goh, dat is niet mis”, vervolgt de 47-jarige Jouster zijn betoog vol passie. “Het hoeven geen hits te worden, maar het zijn wel liedjes die bestaansrecht hebben.”
Charmante muziekstudio in optima forma
Dat ‘doosje’ is gevuld met nummers van bands uit Joure en omstreken. Al deze nummers zijn gemaakt in de studio van 8501Indie. Want dat is het ideologisch fundament van de stichting; promotie van de lokale ‘eigen’ scene. De studio doet denken aan de tijden van Herman Brood en heeft aan charme geen gebrek. “Deze ruimte heeft ook zijn beperkingen natuurlijk”, stelt mede-eigenaar Bert Steeman. Deze heeft zich inmiddels ook bij het gesprek gevoegd. Na een korte voorstelronde blijkt ook hij geen onbekende in de muziekwereld. Bert is zanger van band Brückenbauer en heeft opgetreden bij 3FM. “Maar ondanks die beperkingen, hebben het natuurlijk fantastisch voor elkaar.”
Lokale bands kunnen de ruimte huren en krijgen waar voor hun geld. Een green-screen, een breed arsenaal aan gitaren en een drumstel worden allen ter beschikking gesteld. “We hopen gewoon dat de cultuur hier blijft bestaan”, vervolgt Bert. In totaal ontfermen dertien muzikanten zich over het pand in ‘de Jouwer’. De oplettende lezer had de link met Joure al gelegd. 8501 is namelijk de postcode van het Friese dorp. De code werd door de mannen aangevuld met de term ‘indie.’ “Ja, dat vonden we gewoon leuk. Independent weet je wel. Gewoon onszelf zijn.”
Doorbreken of niet: muzikant blijf je
De mannen zijn inmiddels een stukje ouder dan de ‘gemiddelde’ muzikant, toch blijven ze nauw betrokken bij de muziekscene. Jongeren moeten plezier hebben in spelen, ook al blijft succes uit. “Waarom doen jullie dit nou nog”, vragen mensen wel eens. “Als je niet doorbreekt op een bepaalde leeftijd, is de lol er toch vanaf?” Bert reageert vurig op dat soort stellingen. “Het gaat niet om doorbreken. Dat is kolder.” Muziek is een hobby, liefde en passie en dat is niet te meten aan succes, geld en bekendheid. “We zitten nog in een busje eropuit en beleven mooie avonturen. Daar kan ik nog steeds enorm van genieten. Waarom zou dat stoppen als je niet doorbreekt?”
Overbrengen filosofie
Deze filosofie wil 8501Indie overbrengen op het jongerenpubliek. Gezien de vele bands die zich wekelijks in de studio melden, is deze missie allesbehalve onmogelijk. Uit een vlugge opsomming van beide mannen blijkt dat minimaal acht bands aan de studio verbonden zijn. Deze bands krijgen les van een professionele muziekdocenten. Daarmee heeft de stichting een eigen soort muziekschool. Dé gitaardocent van de groep, Martin de Vries, sluit zich op het juiste moment aan bij het gesprek. ‘Marty’ (zoals de muzikant liefkozend door zijn kompanen wordt genoemd), pakt direct een gitaar uit de hoek van de studio. “Ja, we willen echt het talent ondersteunen in deze regio”, zegt de zelfbenoemde ‘gitaar-nerd’.
Aspirant-leerschool vanuit de persoon
Het initiatief is bewonderenswaardig. Dit roept echter wel de vraag op waarin 8501Indie dan verschilt van andere muziekscholen. “Het is niet schools. De muzikant komt hier met een doel, om een bepaald nummer te spelen. Marty laat ze hun gang gaan en helpt ze waar nodig. Hij ziet het meer als een aspirant-muzikant, een aspirant-leerschool dus. Het is meer vanuit de persoon dan vanuit een bepaalde stof.” 8501Indie probeert zich zodoende enigszins te distantiëren van de muzikale instituties, die veel van hetzelfde produceren. “Bij de gemiddelde muziekscholen is het vaak echt noten spelen. Zelfde filosofie, zelfde stof. Het gaat allemaal dezelfde kant op”, stelt Bert. “Ja, het is hier gewoon net zoals ik het heb geleerd, gewoon dingen uitvinden”, vult Ron aan. “Dat is de rock-‘n-roll. De ultieme ervaring.”
Soldier One
Soldier One is een treffend voorbeeld van het project. De band, gevormd door Ron en Johan Jager, heeft onlangs een nieuwe EP uitgebracht. Deze is onder meer te vinden op Spotify. Het feit dat Soldier One diverse malen aangehaald wordt tijdens het gesprek, verraadt de trots van de mannen. “Wij hebben het hier ook best voor elkaar. Maar we willen ook reuring”, vertelt Ron. Hiermee doelt hij op bekendheid en enigszins bevestiging.
“Als je iets meer bekend wordt, levert dat ook nieuwe aanwas op. Dat is een bijkomend voordeel. Toch draait het primair niet om het hebben van succes. “De reis van het maken vind ik het allerleukst”, vertelt Ron uiterst geamuseerd. “De jacht is mooier dan de prooi.”
Nieuwe aanwas
Omdat de focus van 8501Indie op de subcultuur ligt, is het van belang om nieuwe aanwas actief te werven. “Ja, we hebben natuurlijk een netwerk. Via concerten en feesten leer je mensen kennen, nodig je ze uit. Zo is het een olievlek die steeds groter wordt”, belicht Bert de handelswijze van 8501Indie. “We doen dit nooit echt om actief bands te werven. Vaak zijn we ergens en dan staat er toevalligerwijs een leuke en talentvolle groep op het podium. Die vragen we dan om onze studio eens een bezoekje te brengen.”
Daarnaast zijn bands uiteraard uit eigen initiatief ook meer dan welkom. “Wil je rappen? Prima, dan gaan we daar mee aan de slag. Wil je rocken? Ook geen probleem.” Ongeacht de muzieksmaak of interesse, de deur staat altijd open. “Kom gewoon lekker langs, altijd welkom.”
Toekomstperspectief
Als laatste blijft de vraag open over het toekomstperspectief van 8501Indie. Wat willen ze nog bereiken? Welke invulling willen ze geven aan hun toekomst? Omdat bewust gekozen is voor de subculturen, zijn de commerciële successen niet hoog. “Iedere commerciële directeur had ons er al uitgegooid”, lacht Bert aanstekelijk. “Maar nogmaals, het gaat dus ook echt niet om het geld. Het gaat gewoon om handvatten bieden voor de jongere generatie. Zelf kunnen we een tientje missen, en houden we enorm van de muziek. We willen gewoon de scene een beetje levend houden.”
Ook Ron heeft nog lang geen genoeg van de stichting. “We hebben het hoogtepunt nog lang niet bereikt. Er broeit iets en dat merk je ook. Het ene succes (Soldier One, red.) lokt het andere uit. De piek gaat ab-so-luut nog komen”, verzekert de Jouster. Ron krijgt bijval van Marty: “Ik ga hiermee door tot ik te pletter val. Dat is een ding dat zeker is.”
INFORMATIE
Stichting 8501Indie is gehuisvest aan de Edisonstraat 7 te Joure. Je kan er muziekinstrumenten leren bespelen, oefenen met je band, video's opnemen en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting 8501Indie.
Uit de 8501Indie stal staat J.Hunter geprogrammeerd voor Freeze Festival dat plaatsvindt op 14 en 15 december 2018.