Welcome to The Village heeft een nieuwe programmeur, namelijk de dertigjarige Lisa de Jongh uit Amsterdam. Na zes jaar trouwe dienst zwaaiden de programmeurs van het eerste uur, Peter Dijkstra en Peter Reen afgelopen zomer af. De Jongh, die samen met Leeuwarder Nick Veenstra het programma gaat maken, is oorspronkelijk afkomstig uit Brabant en werkt momenteel ook als programmeur voor Patronaat in Haarlem. Ditzelfde beroep oefende ze hier voor uit bij Sugarfactory in haar woonplaats en ‘deed’ ze een paar kleinere festivals. Daarvoor was ze nog marketing medewerker bij Paradiso en schreef ze over muziek voor The Daily Indie en Nu.nl. En oja, ze houdt van muziek.

Ruim een maand is ze nu werkzaam voor Welcome to The Village. Afgelopen zomer werd ze samen met nog een aantal mensen benaderd door de organisatie van het festival. “Ik hoorde een week voor het festival dat ze op zoek waren naar een nieuwe programmeur en toen hadden ze ook al contact gezocht. Toen ben ik naar het festival gegaan en heb ik later nog gesprekken gehad over wat het precies zou inhouden. Ik heb eigenlijk de hele zomer gehad om er over na te denken en uiteindelijk toch maar de knoop doorgehakt dat ik gewoon moest doen!"

Is het een festival dat bij jou past, of is het gewoon werk? Moet het bij je passen?

“Ik denk dat je wel affiniteit moet hebben met de inhoud, de visie en de muziekgenres die daar worden geboekt. Ik vond dat de vorige programmeurs echt een hele mooie line up hebben neergezet de afgelopen edities en dat heeft me sowieso al heel erg aangesproken. Zo van: ‘Wow, wat hier staat is zoooo mijn smaak!’ Dat ik nu de kans krijg om die lijn door te zetten, is wel een enorme eer.” De koers die het festival nu vaart zal met de komst van De Jongh dan naar alle waarschijnlijkheid ook niet drastisch veranderen. “Ik trek die lijn wel verder.

Linksom of rechtsom zal er wel wat van mijn smaak bijkomen, dat is ook onvermijdelijk. Als programmeur wil je altijd wel iets van je eigen smaak in de line up kwijt. Anderzijds komt mijn persoonlijke muzieksmaak ook al heel erg overeen met wat er de afgelopen jaren op WTTV heeft gestaan, dus wat dat betreft zal het niet eens opvallen. Het is altijd wel belangrijk dat je aanvoelt van wat goed is voor dit festival, het publiek en deze regio. Ik zal dat zeker niet negeren, maar ik vind het wel leuk om af en toe ook de grens op te zoeken. Ik heb wel wat ideetjes die ik zou willen uitproberen. Dingen die je niet verwacht.”

Hoe bekend ben je met de Friese popscene? Zit je er al middenin of vergt het nodige veldwerk?

“Veldwerk zou je het wel kunnen noemen. Ik had in eerste instantie wel mijn twijfels. Is dit wel de juiste plek voor mij? Los van dat ik het heel graag zou willen doen, natuurlijk. Ik kom zelf uit het zuiden van het land, daarna gestudeerd in Utrecht en nu woonachtig in Amsterdam. Tot het Noorden ben ik nog niet gekomen. Dus ja, mijn netwerk moet hier nog wel uitgebreid worden. Sterker nog, ik heb hier helemaal geen netwerk. Het team dat er al zit heeft dat netwerk wel. Zij weten wat er speelt en wat wel en niet werkt. Aan de hand van de voorgaande edities kun je wel nagaan wat er wel en niet goed ging. Dus ik kom in een gespreid bedje van kennis, ervaring en muziekkennis.

Het enige wat ik eigenlijk hoef te doen is de juiste keuzes maken en me laten rondleiden in dat landschap hier.” Want ja, de ‘usual suspects’ zoals The Homesick kent ze wel, maar ze wil ook graag samenwerken met andere lokale bands en ze is erg benieuwd hoe de talentontwikkeling wordt aangepakt in de provincie. Welke platformen er zijn voor nieuwe en jonge bands. “Daar wil ik me ook in verdiepen. Daar heb ik wel zin in!”

Daar is volgens jou wel ruimte voor op Welcome to The Village?

“Ja, ik vind eigenlijk wel dat dit sowieso onze functie ook wel een beetje moet zijn. Je hoeft niet een heel podium te baseren op nieuwe bands, maar een soort van link met talentontwikkeling is altijd goed voor een festival. Het laat ook de bands zien dat als je gewoon wordt opgemerkt en op het punt van doorbreken staat, er een plek is waar je terecht kan en tussen de grote namen kunt staan.”

Naast talent uit de regio hoopt De Jongh het kwalitatief hoge niveau van het programma van afgelopen edities vast te kunnen houden. “Ik vind echt dat dit opvalt tussen andere festivals, vanwege het boeken van grote namen op een relatief klein terrein.” Ze hoopt dan ook dat het festival internationaal wat meer zou opvallen, door een sterke combinatie van namen te maken. “Maar ook door innovatief te zijn. Want ik vind het heel tof dat we ook aandacht besteden aan innovatie en duurzaamheid. Ik denk dat Welcome to The Village de potentie heeft om een internationale naam te worden. Dat zou ik heel leuk vinden!”

INFORMATIE

Welcome to the Village vindt volgend jaar plaats van 18 t/m 21 juli 2019 in recreatiegebied de Groene Ster, net buiten Leeuwarden. De kaartverkoop gaat op 14 december a.s. van start.