Terwijl de stralende lentezon de temperatuur naar zomerse hoogte duwt, struint ondergetekende in gezelschap van een cameraman over het terrein van Play! Festival in Poppenwier. Binnen enkele weken vindt hier een hernieuwde editie van het Friese paradepaardje op het gebied van dance plaats. Ondanks het succes en het groeiende bezoekersaantal van de afgelopen jaren is het feest in een nieuw jasje gestoken. Play! is verhuisd, vernieuwd en (vooral) herboren. 3VOOR12/Friesland was benieuwd naar de stand van zaken omtrent het festival en bezocht de organisatie voor een interview.

Verlaten boerderij van Poppenwier

“Jullie hebben wel een timing, mannen,” verwelkomt een man met een blauw Play!-petje ons hangend vanuit een caravan op het vervallen erf. “Zometeen draaien hier een aantal dj's een warm-up setje. Nemen jullie die gelijk mee.” Het is Kornelis Punter, de geestelijk vader van Play! Festival. Sinds 2012 bezorgt hij danceliefhebbers uit Friesland en omstreken een dag om niet snel te vergeten. Nadat de goedlachse organisator uit zijn caravan tevoorschijn komt, introduceert hij ons druk gebarend aan het terrein. “Deze boerderij staat al 28 jaar leeg en er is nooit wat mee gedaan, ongelooflijk toch?!”

De goedlachse Kornelis heeft daarin allesbehalve ongelijk. Een eerste, vlugge oogopslag verraadt al snel dat de locatie meer dan ideaal voor een festival is. De boerderij ligt namelijk (ietwat) geïsoleerd in een weiland, te midden van een sloot voor recreatieve schippers. Terwijl wij het interview voorbereiden, varen er toeristen langs die de bouwwerkzaamheden van de vrijwilligers verbaasd gadeslaan. “Water geeft toch altijd een extra dimensie,” stelt Kornelis geamuseerd terwijl hij zwaait naar de verbouwereerde toeschouwers.

Nieuwe locatie, oude ideologie

Kornelis en zijn vrijwilligers zijn sinds enkele weken bezig om de vervallen boerderij in Poppenwier nieuw leven in te blazen. De verhuizing heeft wat voeten in de aarde, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden: “De vorige locatie (Gauw red.) raakten we kwijt, omdat de eigenaar het na zes jaar wel leuk vond. En dat snap ik ook wel. Toen gingen we dus op zoek naar een nieuwe locatie.” Voor iemand met het organisatorisch talent van Kornelis is een dusdanige zoektocht geen hogere wiskunde. “Ik ben in de auto gestapt en hier heen gereden want ik wist dat dit al langer leeg stond.” Na een kortstondig gesprek met zijn rechterhand Ate Spijkerman en de makelaar was het vlot geregeld. “Het voorstel kwam de makelaar wel even rauw op zijn dak natuurlijk. Maarja, ben ik dan de enige die in 28 jaar denkt dat dit een leuke locatie voor een feest is? Blijkbaar wel…”

Organisatietalent pur sang

Het oog voor de nieuwe locatie siert het organisatorisch vermogen van de 37-jarige Fries, dat al van jongs af aan zichtbaar is: “ik heb vroeger de disco georganiseerd in mijn klas. Toen was ik 10.” Ook de liefde en fascinatie voor muziek zit er al vroeg in. “Ik kom niet echt uit een specifiek muzikale familie, maar ‘heit’ draaide wel een hoop ‘60s en dat soort dingen. Zelf ben ik natuurlijk een kind van de ‘90s. Alles was toen nieuw. House. Eurodance.

Ik ben naar mijn eerste feestje stiekem geweest want ik kon niet wachten. Ik werd toen bevangen door die hele scene. Die muziek is voor mij heel belangrijk.” De onvoorwaardelijke liefde voor muziek komt dan ook terug in de line-up van Play!, waar geen mainstream stijlen langs zullen komen. “Muziek moet alleen de oude oldskool zijn, goede techno. Als het maar rauw en ongepolijst is.”

Feesten vanuit passie

De geestdriftige Kornelis wil altijd een feest organiseren waar hij zelf volledig achter staat. Geen commercie en mainstream, maar gewoon plezier en liefde voor de muziek. Ook na de uitbreiding en de verhuizing staat het financiële belang nog steeds op de laatste plaats. “Wat ik zelf heel irritant vind is dat ik ergens binnen kom en dat ik al 25 euro kwijt ben omdat het parkeren zo duur is. Kluisjes zijn amper te betalen. Dan wil ik dat op mijn feest gratis, want ik zou dat zelf ook vervelend vinden.” Het ideologische fundament van Play! is dan ook als eerste in de verhuisdozen gestopt: “We bouwen nog steeds alles zelf, hebben de knusse locatie en geen commerciële muziek.” Op de vraag of Play! de komende jaren explosief zal groeien om meer winst te generen, antwoordt Kornelis hoofdschuddend: “Mensen kiezen soms voor het geld, dan verloochenen ze hunzelf. Daar kiezen wij niet voor. Dan groeien we maar iets minder snel, maar dan houd je wel de liefhebbers over.”

The First Rebirth

Maar hoe zit het met het feest zelf? Wat kunnen we als bezoeker van deze editie verwachten? “Dit jaar hebben we geen vast thema. Ik wilde niet dat het hele feest één overkoepelend thema kreeg, maar iedere stage een eigen insteek. Dat de focus op de hergeboorte kwam: The First Rebirth.” De benaming van het feest is een dubbelslag. Bij de echte danceliefhebbers gaat er bij die titel namelijk direct een belletje rinkelen.

“Daarmee hebben we gelijk een vette knipoog naar een van de grootste oldskool-klassiekers ever natuurlijk”. We hebben het uiteraard over de plaat van Jones en Stephenson uit 1993. Frankie Jones zelf komt ook op Play! draaien. “Die vond het geweldig en vet dat we ons feest met de hele achterliggende gedachte hadden vernoemd naar zijn plaat. Die promoot zelf ook veel op zijn Facebook-pagina. Dat belooft genoeg.”

Trots op de vrijwilligers

Wanneer de uitgelaten Kornelis over zijn project vertelt, glimmen de ogen van trots. Niet alleen op het feit dat grote namen als Jones hun steun verlenen, maar ook op alles wat eromheen gebeurt. De afgelopen jaren zetten al vele vrijwilligers zich in voor het feest. De fanatieke decorbouwers zorgden ervoor dat Play! kon worden wat het nu is. “Ik ben enorm trots op mijn vrijwilligers,” stelt Kornelis dan ook logischerwijs. “En mijn vrouw natuurlijk, want die staat altijd achter me,” vervolgt de gepassioneerde initiatiefnemer zijn betoog. “Want ja, je moet dat ook maar willen, altijd met mij.”  

Kaartverkoop loopt als een speer

Wanneer iemand met het statuur van Frankie Jones zelfs het feest al promoot, zal dat de kaartverkoop ongetwijfeld ten goede komen. Als we Kornelis mogen geloven, verloopt deze dan ook als een speer. “Ja die gaat heel best. Boven vorig jaar zelfs. Dus het zou mooi zijn als we uitverkopen.” De verlaten boerderij in Poppenwier kan zich zodoende eind mei op gaan maken voor ongeveer 2000 bezoekers. Resteert echter nog wel de vraag wat Kornelis wil zeggen tegen de potentiele bezoekers die nog in dubio zijn over het kopen van toegangsbewijs: “Iedere zichzelf respecterende danceliefhebber moet gewoon een kaart kopen. Want dit is het feest van het jaar. Dat is gewoon simpel.”

INFORMATIE

Play! Festival The First Rebirth vindt plaats op zaterdag 26 mei 2018. Je kan het festivalterrein vinden aan de Harstawei nummer 4 te Poppenwier. De poorten gaan open om 13.00 uur en je kan losgaan tot diep in de nacht op o.a. techno, hardcore, house, techhouse en industrial hardcore. De early bird tickets gingen als warme broodjes over de toonbank, dus kun je in de voorverkoop alleen nog een ticket aanschaffen in de voorverkoop van 29,50 euro.