Zijn vader zong op jonge leeftijd House of the Rising Sun voor hem. Vol bewondering en al schreeuwend zei hij ambitieus: “dit wil ik later ook kunnen, en beter!’’. Inmiddels heeft hij vier albums uitgebracht en reist hij tussen de twee aardpolen naar verschillende plekken samen met zijn band. Hij brengt verschillende aspecten uit de blues-wereld van Buddy Guy, Eric Clapton en Joe Bonnamassa bij elkaar. We hebben het over de vijfentwintig jarige Laurence Jones, bekend als de Britse hoop in de bange bluesdagen. Jones wil graag jonger publiek aantrekken voor de muziekstijl. Hoe pakt dat uit in Neushoorn?

Met support act de Groningse funky bluesband The Tightropes is er een lekkere muzikale start van de avond. Het trio staat op het podium alsof ze dat al hun hele leven doen. Ze laten het publiek meevaren op de golven van hun stijl vergelijkbaar met het geluid van Jimi Hendrix Experience. Met experimenteel gitaarspel en contrast in dynamiek, lukt het de drie muzikanten om een goede balans te vinden tussen elkaars instrumenten. Met Starlight laten ze een wat ruigere kant van zich zien samen met toegankelijke melodieën. Met hun nonchalante uitstraling toveren zij een glimlach op ieders gezicht in de zaal, en daarmee is hun missie geslaagd.

Laurence Jones

De aanwezigen van de avond zijn over het algemeen bluesliefhebbers op leeftijd met een paar midden twintigers als uitschieters. De mannen van Jones starten met What Would You Do van het nieuwe album The Truth. ‘Die jongen gaat vrouwen scoren’ hoor ik als opmerkingen door de ruimte voorbij vliegen. En inderdaad, met de uitstraling en het uiterlijk van Laurence Jones gaan er zonder twijfel vrouwen voor hem vallen. Hij oogt als een muzikant uit de jaren tachtig waar je een rebelse Danny Zuko in herkent. Meteen valt het strakke drumwerk van Phil Willson in combinatie met de bassist op, aangevuld met de sterke ruwe stem van Jones. Na een begin, waarbij het publiek goed is opgewarmd, zet hij met een rauwe gitaarriff Gone Away in waarbij hij zijn pedaltrain goed gebruikt. Het nummer is het meest te vergelijken met bluesrock dat meer op zijn oude werk lijkt en daarmee heeft Jones het publiek snel te pakken. Na wat goede gitaarsolo’s tijdens de nummers incorporeert de toetsenist melodieuze klanken en wordt het wat rustiger in de zaal. Met de titelsong The Truth van het gelijknamige album toont Jones een wat poppy achtige kant van zichzelf, wat duidelijk interessant is voor het aantrekken van jonger publiek. In zijn optreden komen verschillende soorten aspecten uit de blueswereld naar voren, met afwisseling van harde en zachte blues.

Laurence Jones

Laurence Jones

Laurence Jones

Jones kreeg op zijn achttiende te horen dat hij zijn leven moet delen met de Ziekte van Crohn. Het maakt hem een inspirerende geest die rust uitstraalt. Na mooie woorden over de onwerkelijke actualiteit in de wereld begint hij met het nummer Thunder in the Sky. Bij dit nummer speelt hij traditionele riffs die hij uit zijn Fender creëert, waarbij de gitaarhals met zijn hand lijkt samengesmolten. Jones is een geboren artiest en maakt er samen met zijn band een show van. Op driekwart van de avond knallen ze de cover All Along The Watchtower in de set en het publiek houdt het niet meer. Jones sluit af met I Will waar de kwaliteit van hun meerstemmigheid goed naar voren komt.

Met zijn lyrics laat Jones zien dat het naast een goede muzikant ook een goede songwriter is. Het nieuwe album is wat minder blues maar er zijn verschillende stijlen in terug te vinden. Het maakt het catchy, en toegankelijker voor nieuwe (jongere) fans.  

Gezien

LAURENCE JONES + THE TIGHTROPES
Neushoorn, Leeuwarden
Donderdag 19 oktober 2017