De heren van Friese folkmetalband Baldrs Draumar kwamen in 2015 met hun laatste album, Aldgillissoan, een album die het verhaal vertelt van de Friese koning RedBad. 3VOOR12/Friesland ging op bezoek bij de heren om te praten over het thema van de nieuwe akoestische plaat en over het spectaculaire Baldrs Release Fest wat plaats zal vinden in Iduna Drachten. Onder het genot van een bak koffie gooien de bandleden nog snel even een nieuw nummer online, waarna ze direct over het laatste album beginnen te vertellen.

Het laatste album Aldgillissoan van Baldrs Draumar had een overkoepelend thema, namelijk het leven en de dood van Redbad. De nieuwe langspeler heeft in principe niet een concept legt drummer Tsjongerfûst uit: “Metalplaten zijn vaak conceptalbums en gaan van A tot Z over hetzelfde verhaal. Onze nieuwe plaat heeft aan de ene kant geen concept, maar het gaat aan de andere kant allemaal wel over de geschiedenis van Friesland. Dus dat is dan in feite het concept.” Elk nummer op het album Fan Fryslâns Ferline vertelt een eigen verhaal. “Zo kan het ene nummer over veldslagen gaan en een ander weer over domme bierdrinkerij”, aldus de drummer. Het idee om een akoestische plaat op te nemen kwam heel natuurlijk. Folk metal ligt sowieso al dichterbij akoestische muziek dan bijvoorbeeld death metal en daarom is de stap makkelijker te maken. Daarnaast staat er op de vorige twee albums ook al wat akoestisch werk. Het is echter niet zo dat Baldrs Draumar voortaan als akoestische folkband de boeken in zal gaan. “Dit album is een project en er is alweer veel nieuw materiaal dat op volle sterkte gespeeld wordt.”  

Het laatste album Aldgillissoan kwam uit in 2015 en in de tussentijd is er weinig nieuw werk uitgebracht. Dat wil niet zeggen dat de heren hebben stilgezeten in die twee jaar. Alle tijd en energie is gaan zitten in het opnemen van de nieuwe plaat en veel optreden. Het nieuwe materiaal is op verschillende plekken opgenomen, namelijk in een thuisstudio en een deel is uitbesteed. Uiteindelijk is alles gemixt en gemasterd in Hilversum. Normaal gesproken gaat een band een week de studio in en wordt er meer onder tijdsdruk gewerkt. Wegens vaste banen en dagelijkse beslommeringen waren de heren toegewezen op de avonden om op te nemen en te experimenteren. Dit resulteert in een mooie plaat die vertelt over de Friese geschiedenis in twaalf nummers.

Het album komt officieel uit op 7 oktober maar de band zal 6 oktober al een voorproefje geven op televisie bij Noardewyn Live op Omrop Fryslân. Naast het laten horen van het nieuwe materiaal is er eveneens een live tattoo sessie. De gelukkige krijgt een tatoeage van het logo van Baldrs Draumar. Het echte feest en de release van het album vindt dus een dag later plaats in Poppodium Iduna te Drachten, waarbij ze flink uit zullen pakken.

Voor Baldrs Release Fest krijgen ze van Iduna de volledige ruimte tot hun beschikking om allerlei activiteiten te organiseren. In de kleine zaal treden vier metalbands op en in de grote zaal spelen folkbands uit Nederland, België en Duitsland. Denk hierbij aan het hele spectrum qua metal, folk en piratenmuziek (en dan bedoelen ze niet Nederlandstalige meuk). In de grote zaal is ook een ring te vinden van 25 vierkante meter waar Middeleeuwse gevechten plaats zullen vinden. Het gaat hierbij om een pro fight toernooi, full contact. Bassist Skimerswurd duikt tijdens het gesprek in een kist en demonstreert de wapens die gebruikt gaan worden en dat zijn zeker geen replica’s. “Iedereen draagt een volledige uitrusting met helm en dat is absoluut nodig”, legt zijn collega Tsjongerfûst uit. "Er is de hele dag EHBO aanwezig mocht er iets verkeerd gaan."

In en om Iduna zijn er verder nog allemaal activiteiten die in deze Middeleeuwse sfeer passen. Zo is er een Middeleeuwse markt met een heuse smid die ter plekke wapens gaat smeden en zijn werk tentoon stelt. Er is een leerbewerker, iemand die hakhoning verkoopt, een tatoeage artiest, bezoekers kunnen boogschieten en er is een houtbewerker die met een kettingzaag houtsculpturen maakt. “Want dat deden ze in de Middeleeuwen ook”, grapt de Skimerswurd. Baldrs Draumar heeft de wens om groots uit te pakken voor de release van Fan Fryslâns Ferline. “We willen de release wel goed doen en daarom hebben we gekozen voor een festival in plaats van bijvoorbeeld een vrijdagavond in Mukkes”, legt de Tsjongerfûst uit. “Het is ook wel weer eens anders dan anders”, voegt gitarist Fjoerspuier toe.

'Zo kan het ene nummer over veldslagen gaan en een ander weer over domme bierdrinkerij'

Het komende jaar ziet er ook veelbelovend uit voor de Friese Vikings. Zo hebben ze de week na Baldrs Release Fest een tour die ze naar verschillende kroegen brengt. Onversterkt, maar met ondersteuning van een lading bier, gaan ze samen met fantastische Ierse muzikanten muziek maken. De tour gaat langs Leeuwarden, Dokkum, Oentsjerk en Joure. In het jaar 2018 wil de band zo veel mogelijk festivals meepakken en ze hopen veel te kunnen spelen. “We zien het wel, meestal loopt dat wel los allemaal. Er komen in ieder geval een hoop leuke dingen aan.”